TSA, legată de nivelul scăzut al unei proteine din creier: noi cercetări

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Neuroni creier
Neuroni creier

Tulburarea de spectru autist (TSA) pare să aibă legătură cu expresia slabă a unei proteine în creier. Cercetătorii continuă să studieze boala care afectează 1 din 59 de copii în SUA.

Folosind o tehnologie imagistică de ultimă oră, cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts (MGH) au arătat că creierul bărbaților tineri cu tulburare a spectrului de autism (TSA) au un nivel scăzut al unei proteine care pare să joace un rol în inflamație și metabolism. Această descoperire surprinzătoare, publicată în revista Molecular Psychiatry, oferă o nouă informație importantă asupra posibilelor origini ale TSA, care afectează unul din 59 de copii.

TSA este o tulburare de dezvoltare care apare în copilăria timpurie și se caracterizează prin dificultăți de comunicare și interacțiune cu ceilalți. Deși nu se cunoaște cauza, dovezi crescânde au asociat TSA cu inflamația țesutului creierului sau cu neuroinflamarea. Un semn al neuroinflamării este nivelul ridicat al unei substanțe numite proteină translocatoare (TSPO), care poate fi măsurată și localizată în creier folosind tomografie cu emisie de pozitron (PET) și imagistică magnetică cu rezonanță magnetică (IRM). Studiul MGH, condus de Nicole Zurcher, un cercetător în Athinoula A. Martinos al Centrului pentru Imagistica Biomedicală a MGH, a fost primul care a folosit o nouă generație de „trasori”, care detectează mai precis TSPO, pentru a examina creierul persoanelor cu TSA.

Gravitatea simptomelor, legată de nivelul proteinei

În studiu, Zurcher și colegii ei au scanat creierul a 15 bărbați adulți tineri (vârsta medie, 24 de ani) cu TSA. Grupul a inclus atât subiecți cu TSA obișnuit, cât și subiecți cu TSA înalt funcționali, cu diferite grade de abilități intelectuale. Pentru comparație, echipa lui Zurcher a scanat creierul a 18 subiecți de control sănătoși care erau similari la vârstă. Cercetătorii au emis ipoteza că scanările vor arăta niveluri crescute sau expresie ale TSPO la subiecții care au TSA.

„Spre surprinderea noastră, nu am văzut asta”, spune Zurcher. În schimb, scanările au arătat că creierul bărbaților cu TSA a avut niveluri mai mici de TSPO decât cele ale subiecților sănătoși. De fapt, bărbații cu cele mai severe simptome ale TSA tindeau să aibă cea mai scăzută expresie de TSPO. Când testele au fost repetate câteva luni mai târziu, modelul a persistat. Regiunile cerebrale care s-au dovedit a avea o expresie scăzută a TSPO au fost anterior legate de TSA în studiile anterioare și se crede că guvernează capacitățile sociale și cognitive, cum ar fi procesarea emoțiilor, interpretarea expresiilor faciale, empatia și relaționarea cu ceilalți. „Știm că aceste regiuni ale creierului sunt implicate în autism”, spune Zurcher. 

Pentru a înțelege această constatare neașteptată, Zurcher observă că TSPO este mai mult decât un marker al inflamației. „Are mai multe roluri complexe, iar unele favorizează de fapt sănătatea creierului. De exemplu, TSPO adecvat este necesar pentru funcționarea normală a mitocondriilor, care sunt „centrele de putere” din celulele care produc energie. Cercetări anterioare au legat mitocondriile defectuoase ale celulelor creierului cu TSA”, spune ea.

Zurcher și colegii săi urmează să studieze creierul de la donatorii decedați, cu scopul de a determina care din celulele creierului la persoanele cu TSA pot prezenta disfuncții mitocondriale, despre care spune că ar putea să apară în paralel cu neuroinflamarea și alte mecanisme care să provoace TSA. „Studiul nostru a generat noi ipoteze care acum trebuie investigate. Mai sunt de făcut”, spune Zurcher.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel