Vasele de sânge ale femeilor îmbătrânesc mai repede decât cele ale bărbaților

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Circulația sângelui  Foto: University College London
Circulația sângelui Foto: University College London

Vasele de sânge ale femeilor îmbătrânesc mai repede decât ale bărbaților. Ultimele studii ar putea duce la schimbarea modului de diagnosticare și terapie a afecțiunilor cardiovasculare.

Noile cercetări ale Institutului Smidt Heart de la Cedars-Sinai au arătat pentru prima dată că vasele de sânge ale femeilor - inclusiv arterele mari și mici - îmbătrânesc cu o viteză mai rapidă decât cea a bărbaților. Rezultatele, publicate în jurnalul JAMA Cardiology, ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care femeile tind să dezvolte diferite tipuri de boli cardiovasculare și în momente ale vieții diferite față de bărbați.

„Mulți dintre noi în medicină credem de mult că femeile „îi prind ”pur și simplu bărbații în ceea ce privește riscul cardiovascular”, a spus Susan Cheng, MD, MPH, MMSc, autor principal al studiului și director al Public Health Research at the Smidt Heart Institute. „Cercetarea noastră nu numai că confirmă faptul că femeile au biologie și fiziologie diferite față de bărbați, dar ilustrează și de ce este posibil ca femeile să fie mai susceptibile să dezvolte anumite tipuri de boli cardiovasculare și în diferite momente ale vieții."

Evoluția funcției vasulare, diferită la femei 

Folosind date obținute din mai multe site-uri din toată țara, Cheng și echipa sa de cercetare au efectuat analize specifice pe sexe privind tensiunea arterială măsurată - un indicator critic al riscului cardiovascular. Datele au reprezentat aproape 145.000 de măsurători ale tensiunii arteriale, colectate într-o perioadă de 43 de ani, de la 32.833 participanți la studiu cu vârste cuprinse între 5 și 98 de ani.

Deoarece riscul unei persoane de a dezvolta un atac de cord, insuficiență cardiacă sau un accident vascular cerebral începe, de obicei, odată cu hipertensiunea arterială, cercetătorii Cedars-Sinai au verificat prin datele lor masive, în căutarea de indicii și modele cu privire la modul în care presiunea arterială începe să crească. Apoi, în loc să compare datele de la bărbați și femei între ele, anchetatorii au comparat femeile cu femeile, iar bărbații cu bărbații.

Această abordare a permis anchetatorilor să identifice că evoluția funcției vasculare a femeilor este foarte diferită decât cea a bărbaților. De fapt, femeile au prezentat semne ale creșterii tensiunii arteriale mult mai devreme în viață decât bărbații.

„Datele noastre au arătat că ratele de accelerare a creșterii tensiunii arteriale au fost semnificativ mai mari la femei decât la bărbați, începând mai devreme în viață”, a declarat Cheng, catedra Erika J. Glazer în Sănătatea Cardiovasculară a Femeilor, care servește și ca director la Științele Populației Cardiovasculare la Barbra Streisand Heart Heart Center. „Acest lucru înseamnă că dacă definim pragul de hipertensiune arterială exact în același mod, o femeie în vârstă de 30 de ani cu hipertensiune arterială are probabil un risc mai mare de boli cardiovasculare decât un bărbat cu hipertensiune arterială la aceeași vârstă”.

Schimbarea terapiilor, posibilă 

Christine Albert, doctor în științe medicale, fondatoare a nou-înființatului Departament de Cardiologie la Smidt Heart Institute, spune că această nouă cercetare ar trebui să îi ajute pe clinicieni și cercetători să gândească diferit când vine vorba de tratarea și studierea femeilor și a sănătății lor cardiovasculare.

„Experții noștri din domeniul sănătății cardiace a femeilor au o istorie lungă în care pledează pentru includerea adecvată a femeilor în cercetare și necesitatea de a recunoaște și studia diferențele de sex în fiziologia și bolile cardiovasculare”, a spus Albert. „Acest studiu este încă un memento pentru medici că multe aspecte ale evaluării noastre cardiovasculare și terapiei trebuie să fie adaptate special pentru femei. Rezultatele studiilor efectuate la bărbați nu pot fi direct extrapolate la femei.”

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel