Vise recurente: ce înseamnă dacă le ai și de ce apar. Semnul ascuns în spatele lor: Așa veți pune lucrurile la punct

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Vise recurente - Foto: Freepik @Rawf8.com
Vise recurente - Foto: Freepik @Rawf8.com

Ce sunt visele recurente, de ce le ai și ce înseamnă asta. Semnul ascuns în spatele acestor vise. 

Multor oameni li se întâmplă să viseze în mod repetat același lucru. 

"Visele recurente sunt mai degrabă legate de experiențe de viață foarte profunde sau doar de probleme logice foarte caracteriale care sunt într-un fel garantate să se repete în viața de veghe, deoarece fac parte din tine, mai degrabă decât un eveniment unic", a declarat cercetătoarea în domeniul viselor Deirdre Barrett, conferențiar de psihologie în cadrul departamentului de psihiatrie de la Harvard Medical School.

Deoarece visele noastre nu se repetă de obicei, este suficient să visăm același vis de două sau mai multe ori pentru ca acesta să fie considerat recurent, a spus Barrett.

Deși acestea sunt mai frecvente în copilărie, ele pot dura până la vârsta adultă. Iar visele recurente nu se întâmplă întotdeauna în imediata apropiere unul de altul, ci pot apărea de mai multe ori pe lună sau la ani distanță, potrivit psihologului.

Mai mult, visele recurente ar putea fi aceleași de fiecare dată sau ar putea doar să recicleze aceleași tipuri de scenarii sau îngrijorări, au spus experții.

"Este dificil de evaluat prevalența viselor recurente, deoarece nu este ceva ce se întâmplă în mod regulat pentru majoritatea oamenilor. Iar atunci când oamenii sunt întrebați despre visele din trecut în viața lor, aceștia pot fi influențați de distorsiuni ale memoriei, de interesul pentru vise (sau de lipsa acestora) sau de alți factori", a declarat psihologul clinician Dr. Nirit Soffer-Dudek, lector senior în cadrul departamentului de psihologie de la Universitatea Ben-Gurion din Negev din Israel, potrivit CNN.

Cu toate acestea, specialistul în medicina somnului, Dr. Alex Dimitriu, fondatorul Silicon Psych, un cabinet de psihiatrie și medicină a somnului din Menlo Park, California, spune că orice lucru care apare în mod repetat merită investigat.

"Oamenii au acest tip de abordare de tip "touch-and-go" cu lucrurile care sunt inconfortabile sau care induc teamă, și cred că visele sunt, într-un fel, la fel. În calitate de psihiatru, înclin să spun că există un mesaj care ar putea încerca să vă fie transmis. Iar răspunsul, atunci, ar putea fi să ne dăm seama care este acela. Și cred că atunci când o veți face, ați putea fi în măsură să puneți lucrurile la punct", a spus Dimitriu.

Cum să-ți dai seama ce îți declanșează visele recurente

Pentru unele vise recurente, mesajul este direct: dacă visezi în mod repetat că întârzii la școală sau la serviciu, probabil că ești doar adesea nervos că nu ești pregătit pentru aceste lucruri. Dar altele, în ciuda faptului că sunt comune, s-ar putea să nu aibă un înțeles universal, ceea ce vă cere să faceți o cercetare sufletească.

"În interpretare, noi nu credem că există simboluri universale, ci că este vorba despre sistemul de simboluri personale al fiecărui individ și asocierile sale cu ceva", a spus Barrett.

În plus față de nepregătire, alte teme comune ale viselor recurente includ jena socială, sentimente de inadecvare în comparație cu ceilalți și pericolul sub forma unor accidente de mașină sau dezastre naturale, au spus Barrett și Dimitriu.

Unii oameni au vise care gravitează în jurul anxietății legate de teste chiar dacă nu au mai fost la școală de ani de zile, a spus Barrett. Aceasta poate reflecta o teamă generală de eșec sau un sentiment de a fi judecat de către figurile de autoritate. Visele cu pierderea sau deteriorarea dinților ar putea avea legătură cu pierderea a altceva în viața ta, cu sentimente de disperare sau de lipsă de apărare, sau cu probleme de sănătate.

Atunci când vă confruntați cu un vis recurent, întrebați-vă:

- care ar putea fi mesajul

- care este relația ta cu lucrurile sau persoanele din vis

- care sunt temerile și sistemele tale de credință cu privire la acele lucruri

- care sunt primele cinci lucruri din viața ta care ar putea declanșa visul sau care au legătură cu acesta

- ce vă îngrijorează cu adevărat

"Cred cu siguranță că este bine să faci o interpretare informală a viselor, fie pe cont propriu, fie cu o persoană apropiată, de încredere, care ar putea să vadă în ele lucruri pe care tu nu le vezi", a spus Barrett.

Persoanele cu tulburări de stres post-traumatic sau anxietate sunt mai predispuse să aibă vise recurente, în special cele cu caracter anxios, a spus Dimitriu. Un vis PTSD provine de la o traumă atât de severă încât se tot întoarce ca un coșmar.

Sindromul post-traumatic: cauze, simptome, tratament. Cum știi dacă suferi de această tulburare și când trebuie să consulți un medic

"Creierul încearcă să rezolve ceva și să lase totul în urmă. Dar la persoanele cu PTSD, visele lor sunt atât de vii încât îi trezesc din somn. Și asta devine o problemă pentru că visul nu este niciodată procesat. ... Și de aceea se repetă - este o muncă neterminată", a mai spus el.

Potrivit specialiștilor, uneori, visele recurente pot indica și surse biologice.

"Persoanele cu apnee în somn vor raporta vise de genul înec, sufocare, valuri uriașe, gâfâind după aer, fiind sub apă sau fiind sufocați", a spus Dimitriu, când de fapt se confruntă cu întreruperi ale respirației din cauza afecțiunii lor.

Pot exista și factori declanșatori de mediu, cum ar fi o alarmă de mașină pe stradă sau un robinet care picură, a adăugat el, care pot declanșa vise cu imagini ale acestor lucruri.

Ce să faci dacă ai vise recurente

 

Odată ce aveți o idee mai clară despre care sunt grijile pe care le aveți, scrierea despre ele înainte de culcare poate fi utilă pentru a atenua visele recurente negative și stresul în general.

"Pentru pacienții mei și pentru mine însumi, scrierea unui jurnal este un instrument atât de puternic", a spus Dimitriu. Meditația ar putea fi, de asemenea, de ajutor.

Terapia de repetare a viselor, cunoscută și sub numele de terapia de repetare a imaginilor, poate fi eficientă atât pentru visele recurente, cât și pentru coșmaruri. Această abordare implică scrierea în detaliu a elementelor narative ale visului, apoi rescrierea acestuia astfel încât să se încheie pozitiv. Chiar înainte de a adormi, ați stabili intenția de a visa din nou spunând cu voce tare: "Dacă sau când voi avea începutul aceluiași vis urât, voi putea în schimb să am acest vis mult mai bun, cu un rezultat pozitiv".

Dacă visele tale recurente te fac stresat sau nefericit, îți provoacă alte simptome sau încep să-ți afecteze capacitatea de a funcționa în mod regulat, este timpul să cauți ajutor profesional, au spus experții.

Visele recurente ar putea proveni și dintr-o igienă deficitară a somnului, a spus Soffer-Dudek.

"O mulțime de lucruri ciudate se întâmplă în timpul nopții atunci când oamenii sunt privați de somn, consumă cofeină prea târziu, beau alcool prea târziu, au lucrat prea târziu sau au dormit patru ore noaptea trecută pentru că au stat treji prea târziu. Nucleul fundamental și baza unei vieți de visare sănătoase începe cu un somn sănătos", a spus el.

Dimitriu a recomandat, de asemenea, limitarea distragerilor care interferează cu timpul de reflecție și procesare, cum ar fi petrecerea timpului inutil pe telefon sau umplerea permanentă a tăcerii.

Atunci când mintea ta este mereu ocupată, "ceea ce se întâmplă este că toată acea procesare trebuie să se întâmple undeva. Așa că acum există mai multă presiune pentru ca acest lucru să se întâmple în viața ta de vis", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel