Vitamina care-ți lungește viața cu câțiva ani. Alimentele delicioase pe care să le consumi ZILNIC
Vitamina pe care să o consumi dacă vrei să trăieşti mai mult. Ce alimente nu trebuie să lipsească din meniul zilnic
Nu a descoperit nimeni elixirul tinereții până acum, dar există o vitamină care ne ajută corpul să se mențină tânăr și ne ajută să ne prelungim viața cu câțiva ani.
Potrivit unor noi cercetări, o concentrație mare de vitamina A în organism este asociată longevității.
Studiul a fost publicat în jurnalul BioMed Research International, iar cercetătorii au avut sub observație diferite reacții metabolice și antioxidanți comparând prezența lor în organism cu speranța de viață a participanților.
Astfel, nu s-au descoperit legături între vitaminele E și C, ci în concentrații mari de vitamina A.
O dietă bogată în alimente care conțin vitamina A poate înlocui suplimentele alimentare.
Astfel, pentru un consum de Vitamina A, trebuie să introducem în alimentație legumele și fructele care sunt o sursă excelentă de carotenoide. Aici vorbim despre: verdețuri, ardei gras, morcov și cartof dulce.
Vitamina A, care este un puternic antioxidant, ajută la:
- păstrarea sănătăţii ochilor, prevenind inflamarea acestora şi reducând riscul apariţiei cataractei și este importantă mai ales pentru vederea în timpul nopţii.
- creşterea imunităţii organismului
- previne uscarea pielii și o păstrează strălucitoare, fără riduri şi alte semne ale îmbătrânirii
- menţine sănătătatea părului, danturii şi gingiilor
- luptă cu bacteriile care cauzează acneea.
4 FRUCTE pe care să NU le mănânci NICIODATĂ la dietă: Trebuie să fie INTERZISE
Care sunt cele mai bogate alimente în vitamina A
1. Ficatul de porc şi vită
Ficatul conţine cantităţi mari de vitamina A şi vitamina B12. Conţinutul crescut de vitamina A este un antioxidant cu un rol important în dezvoltare, întărirea sistemului imunitar, îmbunătăţirea vederii şi a fertilităţii. De asemenea, ficatul este un aliment ideal în prevenirea şi combaterea anemiei şi a oboselii, datorită vitaminelor din complexul B conţinute.
2. Gălbenuşul de ou
Există dovezi că gălbenuşul de ou este o sursă excelentă de carotenoizi – luteină şi zeaxantină – care sunt implicaţi în prevenirea tulburărilor de vedere, precum cataracta şi degenerescenţa maculară cauzată de vârstă, o cauză majoră de orbire în cazul persoanelor în vârstă. De asemenea, gălbenuşul de ou este bogat în acid folic, cu rol important în dezvoltarea normală a creierului şi menţinerea memoriei.
3. Legume verzi: spanac, broccoli, salată verde
Aceste legume au un conţinut ridicat de vitamina A şi calciu, precum şi fier. De asemenea, legumele verzi sunt surse excelente de antioxidanţi, care ajută la combaterea cancerului. Pentru a asimila mai bine calciul, este recomandată stropirea acestor legume cu zeamă de lămâie. O altă regulă este combinarea alimentelor bogate în fier cu cele bogate în vitamina C, deoarece acest lucru ajută la absorbţia mai eficientă a fierului.
4. Legume şi fructe portocalii, roşii şi galbene
Morcovii sunt plini de vitamina A, încetinesc procesul de îmbătrânire şi sunt mai uşor de asimilat atunci când sunt gătiţi la temperatură înaltă, nu în stare crudă, explică profesorul Lesley Regan, de la Institutul de Cercetare Alimentară din Marea Britanie. Dovleacul este şi el o sursă excelentă de vitamina A, esenţială pentru vedere, siluetă şi sănătatea inimii, iar papaya mai este numit şi fructul îngerilor, pentru că protejează corpul de boli şi are un gust foarte bun.
De asemenea, cartofii dulci, pepenele galben şi caisele sunt surse grozave de vitamina A.
5. Roşiile
Roșiile au acţiune protectoare asupra pielii, în faţa acţiunii nocive a radiaţiilor UV. De asemenea, roşiile conţin licopen, antioxidant care încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi reduce riscul apariţiei cancerului de piele.
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
-
Artrită: simptome timpurii în articulații07.12.2025, 09:40
-
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.

