Vitamina D ar putea reduce riscul de cancer

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Adevărul despre vitamina D
Adevărul despre vitamina D

Noile cercetări sugerează că vitamina D ar putea reduce riscul de cancer.

Cercetările sugerează că vitamina D, acest nutrient care ajută la creșterea oaselor, poate reduce riscul de cancer, dar mulți adulți în vârstă nu au suficient în alimentație.

Vitamina D este o vitamină liposolubilă, ceea ce înseamnă că organismul stochează ceea ce nu folosește în țesuturile grase și în ficat. Sarcina sa principală este de a ajuta corpul să absoarbă calciul, care formează oasele. Dar vitamina D ar putea juca un alt rol semnificativ în sănătate.

„Vitamina D poate reduce inflamația cronică și poate crește imunitatea, ambele putând reduce riscul apariției unor tipuri de cancer”, spune Stephanie Smith-Warner, un epidemiolog cu T.H. Școala de sănătate publică Chan.

În timp ce cercetările sunt în curs, mai multe studii au descoperit o legătură între nivelurile sanguine de vitamina D și riscul de cancer.

De exemplu, un studiu publicat în The Journal of the National Cancer Institute a analizat nivelurile de vitamina D ale 12.000 de persoane. S-a constatat că cei cu niveluri inadecvate, definite ca mai puțin de 12 nanograme pe mililitru (ng/mL), au avut un risc mai mare de cancer colorectal în comparație cu cele ale căror niveluri au măsurat 20-25 ng/mL, nivelul considerat minim pentru a fi suficient pentru sănătatea oaselor. Beneficiile suplimentare au fost observate la persoanele cu 30 până la 40 ng/ml, niveluri peste ceea ce este considerat suficient. Nu s-a observat niciun beneficiu suplimentar la persoanele cu peste 40 ng/ml.

Eficientă și la pacienții cu cancer

De asemenea, vitamina D poate ajuta oamenii dacă suferă de cancer. Un studiu din 2020 numit Vitamina D și Omega-3 Trial, sau VITAL, a constatat că persoanele sănătoase care au luat zilnic un supliment de vitamina D de 2.000 de unități internaționale (UI) nu au avut rate mai mici de cancer în general, comparativ cu cei care au luat un placebo.

Cu toate acestea, printre persoanele care au suferit ulterior cancer, cei care au luat suplimentele au o șansă cu 17% mai mică de a fi diagnosticați cu cancer metastatic (cancer care se răspândește de unde a început în alte părți ale corpului) sau de a muri din cauza cancerului, comparativ cu cei care luaseră un placebo.

În timp ce studiul VITAL a fost un studiu randomizat - ceea ce înseamnă că ar putea sugera cauza și efectul - studiul anterior și altele similare arată doar o asociere, deci nu este clar ce efect are vitamina D, sau dacă este eficientă în prevenirea și prognosticul cancerului. Totuși, se pare că există un risc mai mare de cancer în rândul persoanelor cu deficit de vitamina D, iar cantitățile mai mari decât recomandările actuale ar putea ajuta.

Liniile directoare dietetice pentru americani 2020-2025 spun că bărbații adulți până la vârsta de 70 de ani ar trebui să primească 600 UI zilnic. Cei cu vârste de peste 71 de ani ar trebui să primească 800 UI. Totuși, liniile directoare subliniază, de asemenea, că mulți oameni nu primesc aceste cantități minime. Problema poate sta în sursele limitate de vitamina D.

Surse de vitamina D

Soare și mâncare

Cel mai simplu mod de a obține vitamina D este în cer. Corpul produce vitamina D atunci când razele ultraviolete B (UVB) ale soarelui pătrund în piele. Geografia, anotimpul, ora din zi și cât de multă piele este expusă soarelui au un rol important în cantitatea de vitamina D pe care o produceți.

Cu toate acestea, măsurile de precauție împotriva cancerului de piele îi fac pe mulți adulți în vârstă să evite razele dăunătoare prin aplicarea liberă de protecție solară, pălării cu bor larg și îmbrăcăminte de protecție. (Încă mai produceți o vitamină D când purtați protecție solară, deoarece formulele SPF 30 sau 50 blochează doar 97% până la 98% din razele UVB. Corpul produce și mai mult dacă aplicați prea puțin sau nu acoperiți complet toată pielea expusă, dar este totuși o cantitate mica.)

Puține alimente sunt în mod natural bogate în vitamina D. Peștii grași, cum ar fi păstrăvul și somonul, sunt cele mai bune alimente care oferă cantități mari de vitamina D. O porție de 85 de grame de oricare dintre acești pești oferă o cantitate de 570 UI la 645 UI. Poate că cea mai bună masă bogată în vitamina D este un mic dejun cu cereale reci.

Suplimente de vitamina D

Deoarece poate fi o provocare să vă ajungeți de la 600 UI la 800 UI prin lumina soarelui și dietă, este posibil să aveți nevoie de un supliment de vitamina D sau de o multivitamină care conține ADR pentru vitamina D. Suplimentele vin în doze de 400 UI, 600 UI și 1.000 UI sau chiar mai mare. Academia Națională de Medicină consideră până la 4.000 UI zilnic ca fiind sigure.

Un test de sânge pentru a vă verifica nivelul vă poate ajuta medicul să stabilească dacă aveți nevoie de un supliment și, dacă aveți nevoie de supliment, atunci vă poate indica și doza adecvată. „Concentrarea pe obținerea cel puțin a cantității minime zilnice de vitamina D este un pas bun către menținerea sănătății oaselor și poate chiar ajuta la prevenirea dezvoltării cancerului și a deceselor legate de cancer”, spune Smith-Warner.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel