Vitamina D. Ce rol joacă în prevenirea infecțiilor

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vitamina C
Vitamina C

Cercetătorii Universității de Stat din Oregon au descoperit că vitamina D are un rol esențial în prevenirea infecțiilor.

Vitamina D, infecții. Cercetătorii Universității de Stat din Oregon, SUA, au descoperit un nou model pentru studierea rolului vitaminei D în prevenirea infecțiilor. Testele sugerează că tratamentul cu vitamina D poate reduce dramatic numărul de bacterii cauzatoare de boli în rănile pielii. Mai precis, vitamina D reglează o peptidă antimicrobiană importantă în organism.

Vitamina D, infecții. Efectele vitaminei asupra organismului

Vitamina D, solubilă în grăsimi și prezentă în foarte puține alimente - inclusiv carnea de pește gras, ficatul de vită, brânza și gălbenușurile de ou - promovează absorbția calciului în intestin și este necesară pentru creșterea oaselor. Vitamina D, fabricată de organism atunci când este declanșată de lumina soarelui, este importantă și pentru creșterea celulelor, funcția neuromusculară și reducerea inflamației.

Vitamina D, infecții. Rezultatele

Adrian Gombart și colaboratorii săi au examinat forma bioactivă a rolului vitaminei D în promovarea producției organismului de peptida antimicrobiană cu cathelicidină - prescurtat la CAMP. O peptidă este un compus format din doi sau mai mulți aminoacizi legați într-un lanț, iar CAMP este format din celule imune și celule care oferă o barieră împotriva infecției, cum ar fi celulele pielii și ale intestinului. Gena care codifică CAMP este prezentă la om și la alte primate, se explică pe medicalxpress.

Potrivit sursei citate, alte mamifere, inclusiv șoarecii, au o genă similară – Camp - , dar vitamina D nu o declanșează. De aceea, pentru a studia modul în care vitamina D și CAMP lucrează împreună pentru a ajuta la eliminarea infecției, cercetătorii au făcut teste pe șoareci.
Studiul a arătat că șoarecii cu gena umană CAMP au avut o rezistență crescută la infecțiile intestinale și că infecțiile cu stafilococ pe pielea lor ar putea fi tratate cu succes cu forma bioactivă a vitaminei. Cercetarea a demonstrat că vitamina D poate fi utilizată pentru a crește protecția împotriva infecției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel