Vrei să te lași de fumat? Iată o nouă strategie care nu costă!

Dana Lascu |
Data publicării:
Bacteriile expuse la fumul de țigară au fost mai virulente
Bacteriile expuse la fumul de țigară au fost mai virulente

O nouă strategie, care nu costă, v-ar putea ajuta să renunțați la fumat, arată un studiu publicat în Journal of Abnormal Psychology. Iată ce arată acesta

Fumătorii care încearcă să renunțe nu au neapărată nevoie de gumă de nicotină pentru a evita pofta de o țigară. Inhalarea intenționată a unei arome plăcute poate fi suficientă pentru a reduce nevoia de a trage un fum, cel puțin temporar, și ar putea fi utilizată ca parte a unei strategii eficiente de renunțare la fumat, potrivit unui studiu publicat de American Psychological Association.

Nouă abordare ... aromată!

„În ciuda ratelor dezamăgitoare de recidivă, au existat puține abordări noi în ceea ce privește renunțarea la fumat, în general, și în special pentru „ușurarea" dorințelor", a spus autorul principal, Michael Sayette, de la Universitatea din Pittsburgh. „Folosirea de mirosuri placute pentru a întrerupe rutina de fumat ar oferi o metodă distinctă și nouă pentru reducerea poftelor, iar rezultatele noastre în acest scop sunt promițătoare", a mai spus el. Studiul a fost publicat pe 15 aprilie în Journal of Abnormal Psychology.

„Chiar și cu înlocuirea nicotinei, recidiva este obișnuită. Noi intervenții sunt necesare urgent pentru a ajuta milioane de oameni care doresc să renunțe, dar sunt incapabili", a spus Sayette.

Pentru studiu, cercetătorii au recrutat 232 de fumători, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, care nu încercau să renunțe la acel moment și nu foloseau niciun alt sistem de administrare a nicotinei, cum ar fi guma sau țigările electronice. Ei au fost rugați să nu fumeze cu opt ore înainte de experiment și li s-a cerut să aducă un pachet de țigări preferate și o brichetă cu ei.

La sosire, oamenii au mirosit și au evaluat mai întâi o serie de mirosuri diferite, considerate în general plăcute (de exemplu de ciocolată, măr, mentă, lămâie sau de vanilie), precum și un miros chimic neplăcut, tutun din țigările preferate ale participantului și unul gol (fără miros, considerat „martor"). Ei au fost rugați să aprindă o țigară și să o țină în mâini, dar să nu o fumeze. După 10 secunde, participanții au evaluat verbal dorința lor de a fuma pe o scară de la 1 la 100 înainte de stingerea țigaretei și plasarea acesteia într-o scrumieră.

Participanții au deschis apoi un container care conținea fie mirosul pe care l-au considerat cel mai plăcut, mirosul de tutun sau niciun fel de parfum și au inspirat o dată înainte de a-și evalua dorința de a fuma. Au continuat să inspire din recipient timp de cinci minute, evaluându-și dorința de a fuma la fiecare 60 de secunde.

Cum le scade pofta de țigară

Apoi cercetătorii au analizat datele. Ei constatat că în momentul în care au aprins țigara, scorul de poftă de a fuma una era de 82,13. Indiferent de aromele pe care le-au mirosit, toți participanții au simțit o scădere a poftei de a fuma după ce au inspirat dintr-un recipient, dar scorurile medii de „poftă de țigară" pentru cei care au mirosit aromele plăcute au scăzut semnificativ mai mult (19,3 puncte) decât cei care au mirosit tutun (11,7 puncte) sau mirosul „martor" (11,2 puncte).

Sayette consideră că o parte a reducerii poftei, văzută la toate tipurile de miros, se datorează fumătorilor care sting țigara și înlătură tentațiile. În ceea ce privește motivul pentru care aromele plăcute au atins o reducere mai mare a poftelor, el crede că pot acestea lucra prin distragerea fumătorilor de la gândurile și amintirile legate de viciu. Spre exemplu, menta a reamintit câtorva dintre fumători de sărbătorile de Crăciun din copilarie petrecute la casa bunicilor, dar ar trebui făcută o cercetare extinsă pentru a confirma ipoteza.

„Cercetările noastre sugerează că folosirea de arome plăcute este o modalitate promițătoare de a controla pofta de nicotină la persoanele care încearcă să renunțe la fumat", a spus Sayette.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel