5 alimente ideale pentru micul dejun: îți dau energie și te ajută să slăbești

Când încerci să slăbești, micul dejun poate da tonul pentru tot restul zilei. Iată ce alimente îți dau energie și te ajută să slăbești în egală...
Anumite alimente îți pot crește pofta de mâncare, ceea ce va duce la un eșec al dietei, tocmai de aceea micul dejun poate fi foarte important. Iată ce să consumi la prima masă a zilei ca să ai energie și să slăbești în același timp:
1. Ouă
Sunt bogate în proteine și o mulțime de vitamine și minerale importante, cum ar fi seleniu și riboflavină, ouăle reprezintă o adevărată putere nutritivă (link direct sursa informației). Datorită conținutului ridicat de proteine, ouăle pot reduce pofta de mâncare atunci când sunt consumate la micul dejun.
De exemplu, un studiu efectuat pe 30 de femei supraponderale a arătat că ouăle consumate la micul dejun au crescut semnificativ sentimentele de „plin” și a redus consumul de alimente mai târziu în cursul zilei, comparativ cu consumul de covrigi (link direct studiu).
În mod similar, un alt studiu efectuat pe 152 de adulți a constatat că înlocuirea unui mic dejun cu ouă și ciuperci a dus la o scădere cu 65% mai mare în greutate și la o scădere cu 34% mai mare a circumferinței taliei pe o perioadă de opt săptămâni (link direct studiu).
2. Germeni de grâu
Germenii de grâu conțin o cantitate concentrată de vitamine și minerale, inclusiv mangan, tiamină și seleniu. De asemenea, are un conținut ridicat de fibre, având aproape 4 grame de fibre în fiecare porție de 1 uncie (28 de grame) (link direct sursa informației). Studiile arată că creșterea aportului de fibre din cereale integrale poate fi benefică pentru pierderea în greutate.
Într-un studiu, consumul de cereale bogate în fibre a fost eficient la reducerea poftei de mâncare și a consumului de alimente, precum și la stabilizarea zahărului din sânge după masă (link direct studiu).
Un alt studiu a urmat peste 27.000 de bărbați pentru o perioadă de opt ani și a constatat că un aport mai mare de fibre de cereale a fost asociat cu un risc mai mic de creștere în greutate (link direct studiu).
3. Banane
Cu un conținut ridicat de fibre, dar cu un conținut scăzut de calorii, bananele sunt o alternativă excelentă la cerealele zaharoase pentru micul dejun, pentru a-ți satisface pofta de dulce dimineața.
O banană medie are puțin peste 100 de calorii, dar conține 3 grame de fibre dietetice - atingând până la 12% din necesarul zilnic de fibre (link direct sursa informției).
Fibrele ajută la încetinirea golirii stomacului pentru a reduce pofta și a vă face să vă simțiți mai plin mai mult timp (link direct studiu)
Mai multe studii au descoperit că creșterea aportului de fibre din fructe și legume este asociată cu o scădere în greutate crescută (link direct studiu).
În plus, bananele necoapte sunt o sursă bună de amidon rezistent, un tip de amidon pe care stomacul și intestinul subțire nu îl digeră. Un studiu arată că amidonul rezistent poate contribui la reducerea consumului de alimente și la scăderea grăsimii din burtă (link direct studiu).
4. Iaurt
În special, iaurtul grecesc oferă o porție consistentă de proteine, făcându-l un mic dejun ideal pentru slăbit. Un studiu efectuat pe 20 de femei a constatat că consumul de iaurt bogat în proteine ca gustare a scăzut senzația de foame și a redus aportul de alimente cu 100 de calorii mai târziu în cursul zilei, comparativ cu gustările nesănătoase, cum ar fi ciocolata și biscuiții (link direct studiu).
Un alt studiu efectuat la 8.516 persoane a arătat că cei care au consumat cel puțin șapte porții de iaurt în fiecare săptămână au un risc mai mic de a fi supraponderali sau obezi în comparație cu cei care nu au consumat în mod regulat iaurt (link direct studiu).
5. Cafea sau ceai verde
Datorită conținutului său de cofeină, cafeaua poate ajuta la scăderea în greutate prin stimularea metabolismului și arderea grăsimilor. Potrivit unui mic studiu efectuat pe opt bărbați, consumul de cofeină a crescut metabolismul cu 13% și a îmbunătățit descompunerea grăsimilor (link direct studiu).
Un alt studiu efectuat pe peste 58.000 de adulți a arătat că cafeaua poate ajuta la controlul greutății pe termen lung, deoarece aportul crescut de cafea a fost asociat cu o creștere mai mică în greutate pe o perioadă de 12 ani (link direct studiu).
Ceaiul verde are capacitatea de a accelera metabolismul și a arde grăsimile. De exemplu, un mic studiu efectuat pe 23 de persoane a constatat că administrarea a trei capsule de extract de ceai verde a crescut arderea grăsimilor cu 17% în doar 30 de minute (link direct studiu).
Un alt studiu efectuat la 10 adulți a arătat că extractul de ceai verde a accelerat metabolismul și a crescut arderea caloriilor pe o perioadă de 24 de ore cu 4% (link direct studiu).
-
Antidepresivele, efecte secundare22.10.2025, 20:11
-
Finanțarea spitalelor, modificată. Horațiu Moldovan (CNAS), precizări22.10.2025, 18:30
-
-
Cancerul, diagnosticat tardiv22.10.2025, 17:19
-
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.