6 alimente care nu trebuie să-ți lipsească dacă ai peste 40 de ani

Sonia Baciu |
Data publicării:
6 alimente care nu trebuie sa ti lipseasca. FOTO: Freepik @yarunivstudio
6 alimente care nu trebuie sa ti lipseasca. FOTO: Freepik @yarunivstudio

Ce alimente nu trebuie să îți lipsească din dietă după vârsta de 40 de ani și de ce sunt importanți antioxidanții.

Odată cu înaintarea în vârstă, după 40 de ani de ani, vârstă luată ca reper de specialiști, în contextul creșterii speranței de viață,  ne scade rata metabolică, astfel, dacă până le 40 de ani puteam mânca fără a ne face griji în privința siluetei, după acest moment trebuie să mâncăm mai puțin pentru a ne menține în formă.

Însă mai puțin înseamnă, în fapt, o atenție sporită asupra alimentației, mai ales pentru femei, care trec printr-o serie de schimbări la nivel hormonal, în special în perioada menopauzei.

Nutriționistul Mario Popescu a explicat necesitatea unei alimentații bogate în antioxidanți, dar care sunt produsele cu cea mai mare acțiune antioxidantă și antiinflamatoare.

”După vârsta de 40 de ani ar trebui să introducem în alimentație alimente cu un număr foarte ridicat de antioxidanți. De ce antioxidanți? În primul rând aceștia au rolul de a neutraliza acțiunea radicalilor liberi, care sunt în organismul nostru din cauza stresului, a alimentației sau a poluării”, a explicat nutriționistul Mario Popescu, la Vorbește lumea de la Pro TV.

Alimentele care nu trebuie să își lipsească din dietă

Potrivit acestuia, lista alimentelor cu un conținut ridicat de antioxidanți cuprinde:

Somonul, care este un pește cu o cantitate foarte mare de acizi grași Omega 3 - cu rol antiinflamator. ”Pe lângă faptul că protejează vasele de sânge și astfel întăresc sistemul cardiovascular, au și rol antiinflamator. Practic, ei reduc inflamația din corp”, a spus Popescu.

Avocado este un ”aliment foarte versatil, pe care putem să îl introducem în dieta noastră la orice vârstă. Este dedicat atât persoanele de peste 40 de ani, cât și celor sub această vârstă, inclusiv copiilor și bebelușilor. Vine la pachet cu foarte multe grăsimi benefice organismului, care ne scad colesterolul, ca au un efect antiinflamator și care are, de asemenea, mulți antioxidanți, vitamine și minerale, ce dau un aspect plăcut pielii”, a mai spus nutriționistul.

Ciocolata neagră. ”Oricât ar fi ea de sănătoasă, oricât ar fi de mare în concentrația de cacao, trebuie să consumăm ciocolata cu o concentrație de minim 85%, căci cu cât este mai mare concentrația de cacao, cu atât puterea antioxidantă este mai crescută”, a mai spus Mario Popescu.

Varza murată ne ajută foarte mult pentru că are multe prebiotice și probiotice, la fel și celelalte tipuri de murături. ”Acestea sunt utile pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. Ele întăresc imunitar, prin hrănirea florei intestinale, care este responsabilă de peste 70% cu funcționarea sistemului imunitar”, a adăugat nutriționistul.

Salata și legume cu frunze verzi. Potrivit lui Mario Popescu, acestea sunt recomandate a fi consumate la orice masă, ca atare sau în diverse combinații. ”Vin la pachet cu multe enzime care ajută la metabolizarea proteinelor, a glucidelor, a lipidelor, pe lângă faptul că vin cu foarte mulți antioxidanți, vitamine și minerale.

Culoarea verde, cu cât este mai intensă cu atât au o cantitate mai mare de antioxidanți”, a mai spus nutriționistul, care a adăugat că aceste legume pot fi consumate în orice cantitate. ”Nu există prea mult. Când stai și te uiți la film, în loc de de popcorn poți lua un bol de salată verde”.

Fructe de pădure. Nici în privința acestora nu trebuie să ne face griji, ”pentru că ele nu ne afectează procesul de slăbire sau de a rămâne la o anumită greutate. Ele au un indice glicemic scăzut, cel mai mic dintre toate fructele, deci nu ne impactează glicemia, de asemenea au cea mai mare cantitate de antioxidanți.

Cu cât sunt mai închise la culoare, cum sunt afinele, cu atât înseamnă că au o cantitate mai mare de antocianine. Antocianina este unul dintre cei mai puternici antioxidanți pe care îi oferă natura care luptă împotriva îmbătrânirii premature”, a mai spus Mario Popescu.

Vezi și: Fitoestrogenii, benefici pentru sănătatea femeii. Unde îi găsim

Dieta la menopauză. Care sunt beneficiile acesteia și în ce constă

Menopauza, aceea etapă a vieții în care femeile pășesc după vârsta de 45 de ani, vine cu o serie de provocări, mai ales în ceea privește controlul greutății, știut fiind că după acest moment scăderea greutății este tot mai dificil de realizat. O alimentație bună poate însă ajuta la prevenirea sau ameliorarea anumitor afecțiuni care pot apărea în timpul și după menopauză, notează WebMD.

În ce constă dieta la menopauză

În timpul menopauzei, consumați o varietate de alimente pentru a obține toate substanțele nutritive de care aveți nevoie. Deoarece dietele femeilor sunt adesea sărace în fier și calciu, urmați aceste direcții:

Obțineți suficient calciu. Mâncați și beți două până la patru porții de produse lactate și alimente bogate în calciu pe zi. Calciul se găsește în produsele lactate, peștele cu oase (cum ar fi sardinele și somonul la conservă), broccoli și legumele. Încercați să obțineți 1.200 miligrame pe zi.

Suplimentați fierul din alimentație. Consumați cel puțin trei porții de alimente bogate în fier pe zi. Acesta se găsește în carnea roșie slabă, carnea de pasăre, pește, ouă, legume cu frunze verzi, nuci și produse cerealiere îmbogățite. Aportul alimentar recomandat pentru fier la femeile în vârstă este de 8 miligrame pe zi. Citește mai departe AICI.

Vezi și: 5 exerciții simple pentru menținerea tonusului muscular la vârstnici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel