Aceste alimente conțin calorii goale. Limitează-le consumul dacă vrei să slăbești

Aceste alimente conțin calorii goale, de aceea nutriționiștii recomandă să le limitați consumul dacă vreți să slăbiți.
Când vorbim despre „calorii goale”, ne referim la caloriile conținute de alimente care, pe lângă aportul de energie, nu oferă și cantitatea potrivită de nutrienți utili. Dar care sunt alimentele și sau băuturile care conțin „calorii goale”?
Practic, acestea sunt alimentele sau băuturile nesănătoase, care tind să te îngrașe fără a ne furniza vitamine, minerale, fibre și proteine.
Prin „calorii goale” înțelegem acele calorii conținute în unele alimente procesate, bogate în grăsimi, zaharuri simple și alcool și care au o valoare nutritivă scăzută, dată de deficitul de vitamine și săruri minerale.
Care sunt cei 7 pași pentru un abdomen perfect. Rădulescu: Topirea grăsimii se va produce global
În schimb, aceste alimente au o valoare ridicată de energie, care crește foarte mult aportul caloric și care te face să consumi mai multe alimente.
Nivelul ridicat de zaharuri, conținut într-un procent mare în alimentele cu calorii goale, crește glicemia, urmată de o stare de hipoglicemie.
Spre exemplu, băuturile dulci sau sucurile de fructe conțin calorii goale, de aceea trebuie să citești etichetele și să verifici prezența zaharurilor.
Este de preferat să consumi dulcețuri cu conținut scăzut de zahăr și să alegi fructele proaspete în detrimentul ciocolatei. De asemenea, ar trebuie să eviți alimentele care conțin margarină.
Cel mai bun remediu natural pentru curățarea ficatului. Ai nevoie de două ingrediente și 5 minute
Alimentele care conțin calorii goale sunt: chipsurile, bomboanele, guma de mestecat, alcoolul, alimentele, făcute din făină rafinată și zaharuri.
Alimentele aparent inofensive, care conțin calorii goale sunt: iaurt cu fructe, cereale procesate, biscuiți, băuturile vegetale dulci.
Nu trebuie să elimini complet aceste alimente. Este important, să le consumi cu moderație, fiind conștienți că nu vă furnizează nutrienții utili organismului. Prin urmare, este esențial să compensați cât mai mult cu alimente sănătoase și naturale.
Ce să facem când ne e poftă de ceva dulce. Idei de dulciuri sănătoase: Refugiu sau înlocuirea unei mese
Dulciurile naturale, raw vegane, sunt o variantă de ceva dulce atât pentru copii, cât și pentru persoanele care sunt la dietă ori țin post. Care este vârsta indicată pentru a introduce desertul în meniul celor mici.
Mic sau mare, fiecare dintre noi poftim la ”ceva bun”, dar mai ales la ”ceva dulce”, iar senzația pe care ne-o conferă satisfacerea poftei este mai presus de kilogramele pe care ni le pot aduce dulciurile.
Potrivit terapeutului în nutriție Alina Epure, părinții sunt o sursă de inspirație pentru cei mici. ”Întotdeauna ar trebui să ne gândim ce mâncăm în prezența lor astfel încât să fie un pas important către sănătatea lor”, a declarat specialistul în nutriție la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
În ceea ce privește primul contact cu dulcele, chiar și cel sănătos, Alina Epure afirmă că acesta trebuie realizat cât mai târziu posibil. ”Chiar dacă este sănătos, crește oricum aportul de dulciuri în mod firesc în meniul copiilor. Vin prietenii, vin bunicii, și atunci fiecare aduce câte ceva bun copilului. Rămânem, din păcate, în acest crez că atunci când vizităm un copil îi ducem o bucurie dulce.
De la laptele matern, ușor dulceag, la ciocolată este cale lungă și atunci trebuie să vedem cum gestionăm și porțiile, și frecvența, când introducem în meniul copilului un desert și dacă reușim să introducem un desert calitativ va fi minunat, dar nu cu rol de recompensă sau de refugiu sau înlocuirea unei mese principale.
Sunt și astfel de situații și atunci dezechilibrăm foarte mult alimentația în etapa de creștere a copiilor”, a mai spus doctorul în nutriție, dar și health coach.
Dulciurile pentru copii, recomandări
Astfel, nutriționistul a exemplificat un desert minunat, numit și ”ciocolata bebelușilor”, un produs natural, realizat din avocado, banană, pudră de roșcovă și miere de albine, care se pasează în blender și apoi se poate folosi chiar la mic dejun sau ca o gustare dulce.
”Roșcovele înlocuiesc foarte bine cacaua, nu excită sistemul nervos și aduc un aport foarte mare de proteine și au un gust chiar extraordinar, simulează foarte bine gustul de ciocolată”, a explicat beneficiile pe care le aduc roșcovele pentru sănătate.
De asemenea, Alina Epure a pregătit și bomboane raw-vegane, cu cocos, cu cremă de roșcove și multe oleaginoase, nuci, caju, migdale, alune de pădure, fistic, semințe de cânepă. Citește mai multe AICI.
-
Astenia de toamnă, de ce apare și cum o poți ține sub control23.10.2025, 13:00
-
Vaccinul anti-COVID, legătură cu cancerul23.10.2025, 11:37
-
Testul de sânge care arată cine are nevoie cu adevărat de chimioterapie23.10.2025, 10:10
-
Alexandru Rogobete, avertisment: Mor oameni23.10.2025, 08:41
-
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!