Aceste alimente conțin calorii goale. Limitează-le consumul dacă vrei să slăbești
Aceste alimente conțin calorii goale, de aceea nutriționiștii recomandă să le limitați consumul dacă vreți să slăbiți.
Când vorbim despre „calorii goale”, ne referim la caloriile conținute de alimente care, pe lângă aportul de energie, nu oferă și cantitatea potrivită de nutrienți utili. Dar care sunt alimentele și sau băuturile care conțin „calorii goale”?
Practic, acestea sunt alimentele sau băuturile nesănătoase, care tind să te îngrașe fără a ne furniza vitamine, minerale, fibre și proteine.
Prin „calorii goale” înțelegem acele calorii conținute în unele alimente procesate, bogate în grăsimi, zaharuri simple și alcool și care au o valoare nutritivă scăzută, dată de deficitul de vitamine și săruri minerale.
Care sunt cei 7 pași pentru un abdomen perfect. Rădulescu: Topirea grăsimii se va produce global
În schimb, aceste alimente au o valoare ridicată de energie, care crește foarte mult aportul caloric și care te face să consumi mai multe alimente.
Nivelul ridicat de zaharuri, conținut într-un procent mare în alimentele cu calorii goale, crește glicemia, urmată de o stare de hipoglicemie.
Spre exemplu, băuturile dulci sau sucurile de fructe conțin calorii goale, de aceea trebuie să citești etichetele și să verifici prezența zaharurilor.
Este de preferat să consumi dulcețuri cu conținut scăzut de zahăr și să alegi fructele proaspete în detrimentul ciocolatei. De asemenea, ar trebuie să eviți alimentele care conțin margarină.
Cel mai bun remediu natural pentru curățarea ficatului. Ai nevoie de două ingrediente și 5 minute
Alimentele care conțin calorii goale sunt: chipsurile, bomboanele, guma de mestecat, alcoolul, alimentele, făcute din făină rafinată și zaharuri.
Alimentele aparent inofensive, care conțin calorii goale sunt: iaurt cu fructe, cereale procesate, biscuiți, băuturile vegetale dulci.
Nu trebuie să elimini complet aceste alimente. Este important, să le consumi cu moderație, fiind conștienți că nu vă furnizează nutrienții utili organismului. Prin urmare, este esențial să compensați cât mai mult cu alimente sănătoase și naturale.
Ce să facem când ne e poftă de ceva dulce. Idei de dulciuri sănătoase: Refugiu sau înlocuirea unei mese
Dulciurile naturale, raw vegane, sunt o variantă de ceva dulce atât pentru copii, cât și pentru persoanele care sunt la dietă ori țin post. Care este vârsta indicată pentru a introduce desertul în meniul celor mici.
Mic sau mare, fiecare dintre noi poftim la ”ceva bun”, dar mai ales la ”ceva dulce”, iar senzația pe care ne-o conferă satisfacerea poftei este mai presus de kilogramele pe care ni le pot aduce dulciurile.
Potrivit terapeutului în nutriție Alina Epure, părinții sunt o sursă de inspirație pentru cei mici. ”Întotdeauna ar trebui să ne gândim ce mâncăm în prezența lor astfel încât să fie un pas important către sănătatea lor”, a declarat specialistul în nutriție la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
În ceea ce privește primul contact cu dulcele, chiar și cel sănătos, Alina Epure afirmă că acesta trebuie realizat cât mai târziu posibil. ”Chiar dacă este sănătos, crește oricum aportul de dulciuri în mod firesc în meniul copiilor. Vin prietenii, vin bunicii, și atunci fiecare aduce câte ceva bun copilului. Rămânem, din păcate, în acest crez că atunci când vizităm un copil îi ducem o bucurie dulce.
De la laptele matern, ușor dulceag, la ciocolată este cale lungă și atunci trebuie să vedem cum gestionăm și porțiile, și frecvența, când introducem în meniul copilului un desert și dacă reușim să introducem un desert calitativ va fi minunat, dar nu cu rol de recompensă sau de refugiu sau înlocuirea unei mese principale.
Sunt și astfel de situații și atunci dezechilibrăm foarte mult alimentația în etapa de creștere a copiilor”, a mai spus doctorul în nutriție, dar și health coach.
Dulciurile pentru copii, recomandări
Astfel, nutriționistul a exemplificat un desert minunat, numit și ”ciocolata bebelușilor”, un produs natural, realizat din avocado, banană, pudră de roșcovă și miere de albine, care se pasează în blender și apoi se poate folosi chiar la mic dejun sau ca o gustare dulce.
”Roșcovele înlocuiesc foarte bine cacaua, nu excită sistemul nervos și aduc un aport foarte mare de proteine și au un gust chiar extraordinar, simulează foarte bine gustul de ciocolată”, a explicat beneficiile pe care le aduc roșcovele pentru sănătate.
De asemenea, Alina Epure a pregătit și bomboane raw-vegane, cu cocos, cu cremă de roșcove și multe oleaginoase, nuci, caju, migdale, alune de pădure, fistic, semințe de cânepă. Citește mai multe AICI.
-
Butonatul pe TikTok și Instagram, efecte îngrijorătoare pentru creier22.11.2025, 12:33
-
-
-
-
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
