Acidul hialuronic, beneficii pentru sănătate. 7 alimente în care se găsește

Acidul hialuronic este produs de organism, în mod natural, dar se găsește și în alimente. Care sunt acestea și ce beneficii are acidul hialuronic pentru...
Acidul hialuronic, cunoscut și sub numele de hialuronan, este o substanță limpede produsă în mod natural de organism. Cele mai mari cantități de acid hialuronic se găsesc în piele, țesutul conjunctiv și ochi.
Acidul hialuronic este benefic organismului, principalul rol al acestuia fiind de a reține apa astfel încât țesuturile să rămână bine lubrefiate și umede.
Iată câteva dintre beneficiile acidului hialuronic:
Ajută lucrurile să se miște fără probleme. Acidul hialuronic vă ajută articulațiile să funcționeze ”ca unse”. Acesta previne durerea i rănile cauzate de oase care se macină unele de altele.
Ajută la menținerea lucrurilor hidratarea. Acidul hialuronic este foarte bun la reținerea apei, astfel, un sfert de linguriță de acid hialuronic poate reține 6 litri de apă, un motiv în plus pentru care acesta este adesea folosit pentru tratarea ochilor uscați.
Face pielea flexibilă. Acidul hialuronic ajută pielea să se întindă și sp se flexeze, mai mult, ajută și la reducerea ridurilor de expresie ale pielii. În plus, poate ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor șu la reducerea cicatricilor, notează Cleveland Clinic.
Așa cum am menționat deja, acidul hialuronic este produs în mod natural de către organism, însă acest compus este disponibil și în suplimente orale, sub formă injectabilă sau de serum.
Acid hialuronic. FOTO: Freepik @kroshka__nastya
7 alimente bogate în acid hialuronic
Acidul hialuronic poate fi obținut și din dietă. Unele alimente furnizează nutrienții pe care organismul îi folosește pentru stimularea producției de acid hialuronic.
Supa (bulionul) de oase
Supa de oase se obține prin fierberea oaselor și a țesutului conjunctiv al animalelor timp de 12-48 de ore, iar astfel se obține un produs aromat și bogat în multe substanțe nutritive, inclusiv acidul hialuronic și colagen, un tip de proteină care îmbunătățește elasticitatea pielii și hidratarea.
Supa de oase conține o cantitate importantă de proteine, cu aproximativ 10 grame la o porție de 240 de ml.
În plus, supa de oase este o sursă bună de compuși de prolină, glutamină, condroitină și glucozamină.
Prolina și glutamina, două tipuri de aminoacizi, sunt elementele constitutive ale proteinelor. Acestea promovează producția de proteine în organism, în timp ce glucozamina și condroitina susțin sănătatea articulațiilor.
Portocalele
Aceste citrice nu conțin acid hialuronic, ci naringenină, un flavonoid cu puternice proprietăți antioxidante. Naringenina se găsește, în mod natural, și în alte citrice, roșii, dar și în smochine.
Rolul naringeninei este de a bloca activitatea hialuronidazei, o enzimă responsabilă de descompunerea acidului hialuronic.
Consumul de portocale vine cu puține calorii, dar cu un conținut important de vitamina C, un puternic antioxidant.
De reținut că această vitamină promovează sintetizarea colagenului, o proteină abundentă din organism, care este esențială în structura pielii, mușchilor, părului și încheieturilor.
De asemenea, vitamina C ajută pielea în protejarea pielii împotriva arsurilor solare.
Tofu
Tofu nu conține acid hialuronic, însă este bogat în fitoestrogeni, substanțe care imită efectele hormonului estrogen.
S-a dovedit că estrogenul crește nivelul de acid hialuronic din organism pentru a susține sănătatea pielii și pentru a preveni problemele legate de uscarea pielii, precum și apariția ridurilor.
Kale
Kale, o legumă cu frunze verzi, este plină de vitamine, minerale și nutrienți. O porție de kale asigură o doză importantă de fibre, vitaminele A și K, calciu, cupru și mangan.
De asemenea este bogată în magneziu, un mineral esențial care este implicat în peste 300 de reacții enzimatice, printre care inclusiv cea legată de producția de acid hialuronic.
Migdalele
Migdalele sunt oleaginoase versatile, cu un conținut nutrițional bogat, de la proteine și fibre, la grăsimi sănătoase, benefice pentru sănătatea inimii.
În plus, conțin magneziu, care susține atât sănătatea inimii, cât și producția de acid hialuronic.
De asemenea, migdalele sunt o sursă importantă de vitamina E, un micronutrient care combate stresul oxidativ.
Edamame
Edamame este un tip de soia imatură. La fel ca tofu și alte produse din soia, edamame conține fitoestrogeni, care pot crește nivelul de acid hialuronic din organism. Edamame conține și mangan, care este implicat în metabolismul colagenului.
Edamame mai conține magneziu, folați, vitamina C, vitamina K și fier.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt o sursă bogată de fibre, vitamina A, vitamina și C și mangan. De asemenea, în aceștia se găsește magneziu, dar și o gană largă de antioxidanți care ajută la prevenirea daunelor oxidative și a bolilor cronice, arată Healthline.
-
-
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Tratamentul care bate chimioterapia fără efecte adverse25.07.2025, 16:00
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.