Acidul hialuronic, beneficii pentru sănătate. 7 alimente în care se găsește

Acidul hialuronic este produs de organism, în mod natural, dar se găsește și în alimente. Care sunt acestea și ce beneficii are acidul hialuronic pentru...
Acidul hialuronic, cunoscut și sub numele de hialuronan, este o substanță limpede produsă în mod natural de organism. Cele mai mari cantități de acid hialuronic se găsesc în piele, țesutul conjunctiv și ochi.
Acidul hialuronic este benefic organismului, principalul rol al acestuia fiind de a reține apa astfel încât țesuturile să rămână bine lubrefiate și umede.
Iată câteva dintre beneficiile acidului hialuronic:
Ajută lucrurile să se miște fără probleme. Acidul hialuronic vă ajută articulațiile să funcționeze ”ca unse”. Acesta previne durerea i rănile cauzate de oase care se macină unele de altele.
Ajută la menținerea lucrurilor hidratarea. Acidul hialuronic este foarte bun la reținerea apei, astfel, un sfert de linguriță de acid hialuronic poate reține 6 litri de apă, un motiv în plus pentru care acesta este adesea folosit pentru tratarea ochilor uscați.
Face pielea flexibilă. Acidul hialuronic ajută pielea să se întindă și sp se flexeze, mai mult, ajută și la reducerea ridurilor de expresie ale pielii. În plus, poate ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor șu la reducerea cicatricilor, notează Cleveland Clinic.
Așa cum am menționat deja, acidul hialuronic este produs în mod natural de către organism, însă acest compus este disponibil și în suplimente orale, sub formă injectabilă sau de serum.
Acid hialuronic. FOTO: Freepik @kroshka__nastya
7 alimente bogate în acid hialuronic
Acidul hialuronic poate fi obținut și din dietă. Unele alimente furnizează nutrienții pe care organismul îi folosește pentru stimularea producției de acid hialuronic.
Supa (bulionul) de oase
Supa de oase se obține prin fierberea oaselor și a țesutului conjunctiv al animalelor timp de 12-48 de ore, iar astfel se obține un produs aromat și bogat în multe substanțe nutritive, inclusiv acidul hialuronic și colagen, un tip de proteină care îmbunătățește elasticitatea pielii și hidratarea.
Supa de oase conține o cantitate importantă de proteine, cu aproximativ 10 grame la o porție de 240 de ml.
În plus, supa de oase este o sursă bună de compuși de prolină, glutamină, condroitină și glucozamină.
Prolina și glutamina, două tipuri de aminoacizi, sunt elementele constitutive ale proteinelor. Acestea promovează producția de proteine în organism, în timp ce glucozamina și condroitina susțin sănătatea articulațiilor.
Portocalele
Aceste citrice nu conțin acid hialuronic, ci naringenină, un flavonoid cu puternice proprietăți antioxidante. Naringenina se găsește, în mod natural, și în alte citrice, roșii, dar și în smochine.
Rolul naringeninei este de a bloca activitatea hialuronidazei, o enzimă responsabilă de descompunerea acidului hialuronic.
Consumul de portocale vine cu puține calorii, dar cu un conținut important de vitamina C, un puternic antioxidant.
De reținut că această vitamină promovează sintetizarea colagenului, o proteină abundentă din organism, care este esențială în structura pielii, mușchilor, părului și încheieturilor.
De asemenea, vitamina C ajută pielea în protejarea pielii împotriva arsurilor solare.
Tofu
Tofu nu conține acid hialuronic, însă este bogat în fitoestrogeni, substanțe care imită efectele hormonului estrogen.
S-a dovedit că estrogenul crește nivelul de acid hialuronic din organism pentru a susține sănătatea pielii și pentru a preveni problemele legate de uscarea pielii, precum și apariția ridurilor.
Kale
Kale, o legumă cu frunze verzi, este plină de vitamine, minerale și nutrienți. O porție de kale asigură o doză importantă de fibre, vitaminele A și K, calciu, cupru și mangan.
De asemenea este bogată în magneziu, un mineral esențial care este implicat în peste 300 de reacții enzimatice, printre care inclusiv cea legată de producția de acid hialuronic.
Migdalele
Migdalele sunt oleaginoase versatile, cu un conținut nutrițional bogat, de la proteine și fibre, la grăsimi sănătoase, benefice pentru sănătatea inimii.
În plus, conțin magneziu, care susține atât sănătatea inimii, cât și producția de acid hialuronic.
De asemenea, migdalele sunt o sursă importantă de vitamina E, un micronutrient care combate stresul oxidativ.
Edamame
Edamame este un tip de soia imatură. La fel ca tofu și alte produse din soia, edamame conține fitoestrogeni, care pot crește nivelul de acid hialuronic din organism. Edamame conține și mangan, care este implicat în metabolismul colagenului.
Edamame mai conține magneziu, folați, vitamina C, vitamina K și fier.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt o sursă bogată de fibre, vitamina A, vitamina și C și mangan. De asemenea, în aceștia se găsește magneziu, dar și o gană largă de antioxidanți care ajută la prevenirea daunelor oxidative și a bolilor cronice, arată Healthline.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!