Aerul poluat, risc crescut de anxietate la copii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Zgomot
Zgomot

Aerul poluat din cauza traficului ar putea duce la creșterea riscului de anxietate la copii. Cercetătorii au asociat expunerea la poluare cu o acumulare a unor metaboliți prezenți în celulele din creier.

Expunerea la aerul poluar este asociată cu complicații pentru persoanele cu astm bronșic și boli respiratorii, precum și a afecțiunilor cardiace și un risc crescut de accident vascular cerebral. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aerul poluat este responsabil pentru milioane de decese anual . Dovezile emergente sugerează acum că poluarea aerului poate avea un impact și asupra dezvoltării metabolice și neurologice a copiilor, potrivit medicalxpress.com.

Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati și Centrul Medical Spitalul de Copii din Cincinnati se referă la corelația dintre expunerea la poluarea atmosferică din cauza traficului (TRAP) și anxietatea din copilărie, prin examinarea neurochimiei modificate la adolescenți.

Dovezi recente arată că sistemul nervos central este deosebit de vulnerabil la aerul poluat, sugerând că ar avea un rol în etiologia tulburărilor mentale, cum ar fi anxietatea sau depresia, spune Kelly Brunst, profesor asistent în cadrul Department of Environmental Health at the College of Medicine și principalul autor al studiului.

 Aerul poluat, efecte negative în creier

„Acesta este primul studiu care utilizează neuroimagistice pentru a evalua expunerea la poluarea atmosferică din cauza traficului, dereglările metaboliților din creier și simptomele de anxietate generalizate în rândul copiilor, de altfel sănătoși”, spune Brunst. Studiul a fost publicat de revista Environmental Researchand.

Cercetătorii au evaluat imagistica a 145 de copii la o vârstă medie de 12 ani, verificând în mod specific nivelurile de myo-inositol găsite în creier printr-o tehnică specializată RMN, spectroscopie de rezonanță magnetică.

Myo-inozitolul este un metabolit natural care se găsește în special în celulele creierului specializate, cunoscute sub numele de celule gliale, care ajută la menținerea volumului celulelor și a echilibrului fluidelor în creier și servește drept regulator pentru hormoni și insulină din organism. Creșterea nivelurilor de myo-inozitol se corelează cu o populație crescută de celule gliale, care apare adesea în stări de inflamație.

Ei au descoperit că, la copiii care au fost expuși mai recent la niveluri mai ridicate de poluare atmosferică din cauza traficului, au existat creșteri semnificative ale myo-inozitolului în creier, comparativ cu cei cu expunere mai mică la această poluare. De asemenea, au observat creșteri ale myo-inozitolului asociate cu simptome de anxietate mai generalizate. „În grupul care a fost expus mai recent am văzut o creștere de 12% a simptomelor de anxietate”, spune Brunst.

Poluarea, impact asupra sănătății

Cu toate acestea, Brunst a remarcat că această creșterea a simptomelor de anxietate generalizate care a fost raportate la grupa de copii - în mod obișnuit în curs de dezvoltare - a fost relativ mică și nu duce, probabil, la un diagnostic clinic al unei tulburări de anxietate.

"Cu toate acestea, cred că se poate vorbi de un impact mai mare asupra sănătății populației; că expunerea crescută la aerul poluat poate declanșa răspunsul inflamator al creierului, așa cum se poate observa și prin creșterile pe care le-am văzut în myo-inozitol", spune Brunst. Acest lucru poate indica faptul ca anumite populații au un risc crescut de anxietate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel