
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Un număr tot mai mare de persoane de peste 50 de ani adoptă un stil de viață activ, un lucru privit cu entuziasm de medici. Exercițiul fizic regulat nu doar că previne numeroase boli, dar este și parte integrantă a tratamentului pentru multe afecțiuni.
Totuși, începerea unei rutine de exerciții la această vârstă necesită precauție, mai ales pentru cei care nu au fost anterior activi sau care se confruntă cu suprapondere sau obezitate. Studiile arată că antrenamentele prea solicitante pot provoca leziuni musculare și osoase, în special dacă sunt asociate cu o alimentație necorespunzătoare. După 50 de ani, riscul este mai mare din cauza pierderii naturale de masă musculară și osoasă, potrivit Reuters.
Înainte de a începe un program nou de exerciții, este recomandat un consult medical complet, care să includă și evaluarea nevoii de suplimente cu micronutrienți.
Proteinele, esențiale pentru masă musculară
Organismul are nevoie de macronutrienți – carbohidrați, grăsimi și proteine – iar proteinele sunt cruciale pentru menținerea și dezvoltarea masei musculare. Acestea ajută la prevenirea sarcopeniei (pierderea masei și forței musculare), osteoporozei și altor forme de fragilitate asociate vârstei.
Pentru persoanele de peste 50 de ani care sunt moderat active, necesarul proteic variază între 1 și 1,5 grame pe kilogram de greutate corporală pe zi. Cu toate acestea, nu este recomandată creșterea aportului de proteine fără o activitate fizică corespunzătoare, deoarece excesul poate afecta sănătatea oaselor prin creșterea eliminării calciului în urină.
Surse de proteine: animale și vegetale
O dietă echilibrată ar trebui să includă atât surse vegetale (soia, fasole, semințe, arahide, linte), cât și animale (ouă, lactate, pui, pește). Dietele vegetariene sunt compatibile cu performanța sportivă, cu condiția să fie monitorizate medical și nutrițional.
Distribuirea consumului de proteine pe parcursul zilei este mai eficientă decât concentrarea într-o singură masă. Ideal este ca proteinele să fie consumate cu 30 de minute înainte sau după antrenament, pentru o mai bună absorbție.
Micronutrienți esențiali: magneziu, calciu, vitamina D
Magneziul contribuie la recuperarea musculară și formarea oaselor și se găsește în tărâțe de grâu, brânză, semințe de dovleac și de in.
Calciul este esențial pentru menținerea densității osoase și poate fi obținut din produse lactate și anumite alimente vegetale precum tahini, migdale sau soia. Totuși, absorbția acestuia poate fi afectată de prezența fitatului și oxalatului în unele plante.
Vitamina D este prezentă în peștele gras (ton, sardine, somon) și gălbenușul de ou, fiind importantă pentru persoanele active de peste 50 de ani.
Hidratarea, un aspect vital
Este esențial să se mențină o hidratare corespunzătoare înainte, în timpul și după exercițiu. Atât deshidratarea, cât și hidratarea excesivă pot afecta performanța și pot crește riscul de accidentări musculare.
Tipul de exercițiu contează?
Există multe dezbateri privind tipul ideal de exercițiu pentru vârsta, genul și compoziția corporală a unei persoane. Nu este clar dacă este mai bine să se pună accent pe antrenamente de forță, pe cele cardio sau pe o combinație a acestora.
Totuși, concluzia general acceptată este că exercițiul fizic regulat, adaptat capacităților fiecărei persoane și însoțit de o monitorizare medicală și nutrițională adecvată, reduce riscul bolilor și îmbunătățește calitatea vieții.
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Mesele târzii ar putea contribui la riscul de diabet de tip 2. Legătura dintre metabolizarea glucozei și ritmurile circadiene
Orele la care consumăm majoritatea caloriilor zilnice joacă un rol esențial în reglarea nivelului de glucoză din sânge
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.