Alergarea în doze mici poate reduce riscul de deces: Studiu
Alergarea nu este bună doar pentru sănătatea și bunăstarea de zi cu zi a unei persoane, ci poate reduce riscurile unei morți precoce, au arătat noi cercetări.
A fi alergător - chiar unul casual - a fost asociat cu un risc de mortalitate cu 27% mai mic, potrivit unei metaanalize publicate în British Journal of Sports Medicine.
Revizuirea, care a analizat 14 studii care au inclus 232.149 de participanți, a constatat că alergarea a fost asociată și cu un risc cu 30% mai mic de moarte cardiovasculară și cu 23% cu un risc mai mic de deces prin cancer, notează ABCnews.
„Chiar și doze relativ mici de alergare îți pot îmbunătăți sănătatea", a spus Zeljko Pedisic, autorul principal al studiului și profesor asociat la Universitatea Victoria din Australia. „Dacă sunteți inactiv din punct de vedere fizic și nu aveți mult timp pentru exerciții fizice, alergarea ar putea fi doar activitatea potrivită pentru dvs."
Cercetătorii au descoperit că alergarea o dată pe săptămână, sau 50 de minute pe săptămână, a redus semnificativ riscul de deces al alergătorilor. Deoarece nu există date din studiile inițiale asupra persoanelor care au alergat mai puțin decât atât, cercetătorii nu au putut să stabilească dacă ar fi existat câștiguri similare pentru alergători mai sporadici.
Nivelurile mai mari de alergare, pe de altă parte, nu au fost neapărat asociate cu beneficii mai mari, au scris cercetătorii.
În special, frecvența și durata cercetătorilor care s-au dovedit a fi asociați cu o mortalitate îmbunătățită este mai mică decât cele 150 de minute de exercițiu săptămânal pe care Departamentul de Sănătate și Servicii Umane le recomandă în prezent americanilor.
Pedisic a spus că speră că studiul îi va încuraja pe cei care nu sunt activi fizic să devină astfel, motivând totodată alergătorii obișnuiți să continue antrenamentele.
Întrucât spațiile publice sigure și accesibile ar putea determina publicul să funcționeze sau să se exercite mai frecvent, Pedisic a adăugat că „descoperirile noastre pot fi utilizate și pentru a încuraja factorii de decizie să îmbunătățească infrastructura publică pentru funcționare".
-
-
Antidepresivele, efecte secundare22.10.2025, 20:11
-
Finanțarea spitalelor, modificată. Horațiu Moldovan (CNAS), precizări22.10.2025, 18:30
-
-
Cancerul, diagnosticat tardiv22.10.2025, 17:19
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
