Alimentaţia deficitară poate duce la orbire

Un caz extrem de consum de mâncare de tip junk food a provocat orbirea unui adolescent, potrivit unui nou raport de caz publicat în Annals of Internal Medicine. Cercetătorii de la Universitatea Bristol, care au examinat cazul, recomandă clinicienilor să ia în considerare neuropatia optică nutrițională la pacienții cu simptome de vedere neexplicate și o dietă deficitară, indiferent de IMC, pentru a evita pierderea vederii permanente.

Neuropatia optică nutrițională este o disfuncție a nervului optic importantă pentru vedere. Starea este reversibilă, dacă este depistată devreme. Dar, lăsat netratat, poate duce la deteriorarea permanentă a nervului optic și la orbire, notează Bristol Medical School.

În țările dezvoltate precum Marea Britanie, cele mai frecvente cauze ale neuropatiei optice nutriționale sunt problemele intestinale sau medicamentele care interferează cu absorbția diverselor substanțe nutritive importante din stomac. Cauzele pur dietetice sunt mai puțin frecvente, deoarece alimentația este bună, dar în alte părți ale lumii, sărăcia, războiul și seceta sunt legate de malnutriție și rate mai mari de neuropatie optică nutrițională.
Oamenii de știință clinicieni de la Școala Medicală Bristol și Spitalul de Ochi Bristol au examinat cazul unui pacient adolescent care a mers iniţial la medic acuzând o stare de oboseală. Legătura dintre statutul său nutrițional și vedere a fost însă identificată mult mai târziu și, până atunci, deficiența vizuală devenise permanentă.

Dieta cu chipsuri l-a costat vederea

În afară de a mânca neglijent, pacientul a avut un IMC normal, niciun semn vizibil de malnutriție și nu a luat medicamente. Testele inițiale au arătat anemie macrocită și niveluri scăzute de vitamina B12, care au fost tratate cu injecții cu vitamina B12 și sfaturi dietetice. Când pacientul a vizitat medicul, pierderea auzului și simptomele vederii au apărut, dar nu a fost găsită nicio cauză. La vârsta de 17 ani, vederea pacientului s-a agravat progresiv, până la orbire. Cercetările ulterioare au descoperit că pacientul avea deficiență de vitamina B12, nivel scăzut de cupru și seleniu, un nivel ridicat de zinc și un nivel redus semnificativ de vitamina D și densitate minerală osoasă. De la începutul școlii gimnaziale, pacientul consumase o dietă limitată de chipsuri, pâine albă și carne de porc procesată. În momentul în care starea pacientului a fost diagnosticată, pacientul a avut vederea permanent afectată.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că dieta junk food a pacientului și aportul limitat de vitamine și minerale nutritive au dus la apariția neuropatiei optice nutriționale. Aceștia sugerează că afecțiunea ar putea deveni mai răspândită în viitor, având în vedere consumul pe scară largă de „junk food" în detrimentul unor opțiuni mai nutritive și popularitatea crescândă a veganismului, dacă dieta vegană nu este completată corespunzător pentru a preveni deficiența de vitamina B12.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel