Alimente procesate sau naturale. Care te îngrașă, care te ajută să slăbești

Alimentele procesate sunt nesănătoase, o spun toate studiile de până acum. Ultimul, însă, a și dovedit-o. În doar două săptămâni, rezultatele au fost clare.
Există numeroase studii la șoareci care leagă alimentele procesate de probleme cum ar fi obezitatea și inflamația intestinală, dar ultimul studiu a avut subiecți umani voluntari, iar studiul a durat doar două săptămâni, srie medicalnewstoday.com.
Cercetătorii au raportat asociații între alimentele procesate și rezultatele din domeniul sănătății, cum ar fi un risc crescut de a dezvolta obezitate, cancer, condiții autoimune și chiar deces.
Alimentele ultra-procesate includ băuturi răcoritoare, gustări ambalate, nuggeturi de carne, mâncăruri congelate și alimente bogate în aditivi și cu conținut scăzut de ingrediente neprelucrate.
Studiile anterioare au descoperit corelații între consumul de alimente ultra-procesate și obezitate, a xplicat Kevin D. Hall, de la Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichi din Bethesda, care face parte din National Institutes of Health (NIH).
Hall și colegii săi prezintă rezultatele unui studiu clinic controlat, comparând efectele de alimente neprocesate versus ultra-prelucrate pe oameni în revista Cell Metabolism.
Rezultate surprinzătoare
Echipa de cercetare a recrutat 10 voluntari de sex masculin și 10 de sex feminin care au rămas la Centrul Clinic NIH timp de 28 de zile. Jumătate din participanți au consumat alimente prelucrate în primele 2 săptămâni, în timp ce alții au primit alimente neprocesate. După perioada de 2 săptămâni, grupurile s-au schimbat, permițând fiecărui participant să mănânce atât produsele alimentare prelucrate ultraproces, cât și cele alimentare neprelucrate timp de 2 săptămâni.
Voluntarii au mâncat trei mese pe zi, iar cercetătorii le-au cerut să mănânce cât doreau. De asemenea, aveau acces la gustări și apă îmbuteliată toată ziua.
"Am emis ipoteza că alimentele ultra-procesate ar putea duce la creșterea aportului de calorii, deoarece sunt adesea bogate în zahăr, grăsimi și sare, în timp ce au un conținut scăzut de fibre", a declarat Hall. „Prin urmare, atunci când am potrivit diete ultra-procesate și neprocesate, ne-am așteptat ca dieta cu alimente ultra-procesate să conducă la un aport caloric și diferențe mici în greutatea corporală”, a mai spus el.
Când voluntarii se aflau în dieta ultra-procesată, totuși, au mâncat în medie câte 508 de calorii în fiecare zi decât atunci când erau pe dieta neprelucrată. Ca urmare, au pus pe o medie 0.9 kilograme în acest timp, mai ales sub forma de grăsime corporală. Participanții care au consumat o dietă cu alimente neprelucrate au pierdut o medie de 0,9 kg în perioada de studiu de două săptămâni. Acest grup a văzut, de asemenea, creșteri ale peptidei hormonale intestinale YY, care suprimă foamea și scade în hormonul foamei ghrelin.
Viteza ar putea fi problema
Există mai multe motive care Hall și colegii săi cred că ie-au determinat pe voluntarii din grupul de studiu ultra-procesat să ia în greutate.
Cu toate că participanții la studiu au evaluat calitatea și familiaritatea dietelor ca fiind egale, au mâncat semnificativ mai repede în grupul ultra-procesat.
De fapt, au consumat un supliment de 17 calorii, sau 7,4 grame de alimente pe minut, decât colegii lor din grupul alimentar neprelucrat.
"S-ar putea să existe ceva despre proprietățile texturale sau senzoriale ale alimentelor care i-au făcut să mănânce mai repede", spune Hall. „Dacă mănânci foarte repede, poate că nu îți dai suficient timp pentru tractul gastro-intestinal pentru a semnala creierului că ești plin. Când se întâmplă acest lucru, poți să mănânci prea mult cu ușurință.”
În ciuda asemănării dintre compoziția macronutrientă a ambelor diete, dieta neprelucrată conținea puțin mai multe proteine. "S-ar putea ca oamenii să mănânce mai mult pentru că au încercat să atingă anumite ținte de proteine", spune Hall. Cu toate acestea, echipa a constatat că grupul alimentar ultra-procesat consuma efectiv mai mulți carbohidrați și grăsimi decât grupul alimentar neprelucrat, dar nu proteine.
În cele din urmă, mesele din grupul ultra-procesat au avut o densitate energetica mai mare decât în grupul neprocesat.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.