Alzheimer: de ce ar apărea la vârstnici. Teste pe rozătoare

Florina Pop |
Data publicării:
Bătrâni
Bătrâni

La Alzheimer, cercetătorii au descoperit că anumite molecule implicate în boală s-ar răspândi mai ușor în creierul îmbătrânit.

Alzheimer, vârstnici. Cercetători de la Centrul German de Boli Neurodegenerative (DZNE) din Berlin și onologi de-ai lor de la Școala Medicală Harvard și Spitalul General Massachusetts, SUA, au descoperit că anumite molecule implicate în boală, denumite proteine tau, s-au răspândit mai ușor în creierul îmbătrânit, informează sciencedaily.com.

La această concluzie s-a ajuns în urma testelor de laborator pe rozătoare. Rezultatele au fost publicate recent în revista Science Advances.

E cunoscut că Alzheimer începe de obicei cu declinul memoriei și afectează mai târziu alte abilități cognitive. Se știe și că două tipuri diferite de depuneri de proteine în creierul pacientului sunt implicate în această: "plachetele beta amiloid" și "inflexiunile neurofibrilare tau". Potrivit sursei citate, ultimele proteine amintite reflectă progresia bolii: mai întâi în centrele de memorie ale creierului, apoi în alte zone în cursul bolii. Oamenii de știință bănuiesc că proteinele tau ar migra de-a lungul fibrelor nervoase și contribuie astfel la răspândirea bolii în tot creierul.

Alzheimer, vârstnici: creier tânăr versus creier bătrân

Susanne Wegmann de la Centrul German de Boli Neurodegenerative (DZNE) și echipa de cercetare au testa ipoteza că proteina tau s-ar răspândi mai repede în creierul îmbătrânit. Au canalizat aceste proteine din om în creierul șoarecilor. Apoi celulele individuale au început apoi să producă proteina. După 12 săptămâni au verificat cât de departe s-a deplasat proteina tau.

"Proteinele tau umane se răspândesc de două ori mai rapid la șoarecii mai în vârstă comparativ cu animalele mai tinere", a afirmat Susanne Wegmann, citată de sciencedaily. Aceste proteine există într-o formă sănătoasă în fiecare neuron al creierului. Însă, la Alzheimer, ele își poate schimba forma și se pot transforma într-o formă patologică.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel