Antrenament pentru creier. Ce sport te ajută să îți păstrezi mintea sănătoasă

Georgiana Ioniță / 23 sep 2020 / 18:02

Sportul de echipă ar putea fi cea mai bună metodă de a-ți menține creierul sănătos, sugerează un nou studiu. 

Un nou raport al cercetătorilor de la Universitatea Basel din Elveția și Universitatea Tsukuba din Japonia a constatat că sporturile coordonate și provocatoare de echipă, cum ar fi fotbalul, au un efect mai mare asupra abilităților cognitive decât activitățile de fitness pe care le faci singur. Raportul a analizat 80 de studii care acoperă diferite tipuri și aspecte ale sportului - inclusiv antrenamentul de forță, antrenamentul de rezistență și intensitatea exercițiului - și modul în care acestea influențează performanța cognitivă.

 

Performanțe cognitive

În timp ce s-a constatat că toate tipurile de exerciții cresc abilitățile cognitive, cel mai mare beneficiu a venit din sporturi care combinau seturi complexe de mișcări și interacțiunea cu alți jucători. Beneficiul crescut a venit sub forma creșterii de noi celule cerebrale și a conexiunilor neuronale în lobul frontal.

Cercetătorul Universității din Basel, dr. Sebastian Ludyga, care a scris raportul, spune că sportul de exhipă este deosebit de valoros pentru cunoaștere, deoarece ne obligă creierul să reacționeze rapid sub presiune la „mișcările oarecum imprevizibile ale coechipierilor sau ale adversarilor noștri”.

Potrivit raportului, nu contează cât de mult sport faci, ci cum îl faci. Tipul de antrenament este mai important pentru îmbunătățirea cognitivă decât frecvența sau durata acestuia.

 

Studiul integral, aici. 

 

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy