Apa plată sau apa minerală, care e mai bună vara? Mit demontat de un cardiolog

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Apa minerală
Apa minerală

Se spune că apa minerală ar fi mai bună vara decât apa plată pentru că are mai multe săruri și compensează ce pierdem prin transpirație. Dr Carmen Gherghinescu, medic primar cardiolog, spune însă că lucrurile stau altfel decât credem noi. 

Vara, pe caniculă, organismul uman pierde prin transpirație mai multe săruri, esențiale pentru procesele chimice care au loc la nivel celular. De aceea, trebuie să compensăm această pierdere. O putem face, în primul rând, bând mai multă apă decât în alte perioade ale anului.

De ce avem nevoie de mai multă apă

„Transpirăm pentru că organismul uman încearcă să combată expunerea la căldură, deoarece această expunere împiedică termoreglarea fiziologică a corpului uman. (...) O transpirație excesivă duce la scăderea volumului circulant (de sânge, n.r.), iar acesta duce la scăderea valorilor de tensiune. (...) Este foarte important ca în vreme caldă, vara, consumul de lichide să fie mai mare decât toamna, primăvara sau iarna. Specialiștii spun că atunci când stai într-o atmosferă caldă, trebuie să bei apă la 20-30 de minute, în așa fel încât să poți compensa pierderile prin transpirație”, a explicat Dr Carmen Gherghinescu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Sanador, în EXCLUSIVITATE la Interviurile DC News și DC Medical.

Mitul apei „minerale”

Ideea e că trebuie să ne hidratăm foarte bine vara. Dar cu ce o facem? Evident, cu apă! Și aici, însă, există o dilemă. Unul dintre miturile cele mai promovate e că apa minerală ar fi cea care conține cele mai multe săruri și că de asta vara ar trebui să bem mai multă. Fals, spune cardiologul. Dacă vreți să creșteți aportul de săruri trebuie să citiți etichetele sticlelor și să alegeți sortimentul cel mai bogat în minerale. Nu contează dacă are bule sau nu!

„Și apa plată e tot apă minerală! Și are săruri! În populație, termenul ăsta de apă plată, apă minerală, se referă la apa cu bule și apa fără bule. Apa plată e tot apă minerală! Poate fi de la munte, nu doar de la câmpie. Cheia întrebării dumneavoastră care e foarte corectă este legată de conținutul de săruri, care poate uneori în apa plată să fie mai mult decât în apa carbogazoasă! Depinde ce izvor, ce sursă are. Trebuie citită eticheta! Și o să constatați că există niște diferențe legate de zonă, de sursă. Faptul că are sau nu acid carbonic, nu înseamnă că are mai multe sau mai puține săruri".

Ce se întâmplă în organism pe caniculă și cum îți distruge creierul și inima căldura excesivă, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel