Apneea, ce este și de ce apare. Afecțiunea, explicată pe înțelesul tuturor de medicul Ioan Bulescu

Florina Pop / 25 mai 2021 / 21:46
EXCLUSIV

Medicul Ioan Bulescu, specialist ORL cu competențe în Somnologie, a vorbit la Dicționar Medical despre apnee.

Sindromul de apnee în somn este o patologie, ”un cumul de simptome și semne care apar din cauza opririi respirației în timpul somnului. Opriri anormale ale respirației care durează mai mult de zece secunde”, explică medicul Ioan Bulescu, specialist ORL cu competențe în somnologie. Competențele acestuia sunt și în Chirurgie endoscopică ORL, laser în ORL, audiologie clinică). Ioan Bulescu predă Anatomie ca asistent universitar UMF Carol Davila și este membru al European Sleep Research Society, cea mai prestigioasă Societate de Somnologie din Europa.

”Ca orice sindrom, apneea este caracterizată prin opririle respirației în timpul somnului asociate cu sforăitul și cu somnolența din timpul zilei. Toate lucrurile acestea se întâmplă din cauza unei instabilități a căilor respiratorii superioare care apare în timpul somnului. De fapt, totul pornește de la o îngustare anormală sau progresivă a căii respiratorii și aici vorbim doar de faringe, singura parte a căii respiratorii care nu are schelet propriu. Acesta este format din mușchi și țesut moale care acoperă mușchii ăștia și la interior și la exterior.

În timpul somnului, majoritatea mușchilor se relaxează. De fapt, toți, cu excepția mușchilor extrinseci ai ochiului, și atunci odată cu relaxarea musculară și cu gravitația care începe și ea să apese pe limbă, pe mandibulă, se îngustează progresiv calea respiratorie până când, la un moment dat, se închide complet. În momentul acela apare sforăitul. Sforăitul determină o vibrație a căilor respiratorii, iar pe măsură ce obstrucția se agravează apare apneea sau închiderea completă a căilor respiratorii. Lucrul acesta alarmează creierul prin scăderea saturației în oxigen. Creierul se trezește pentru o fracțiune de secundă, pentru o secundă și apoi mușchii din nou se contractă, își reiau tonusul, respirația e normală.

Pe măsură ce adormim, lucrurile se întâmplă din nou. Uneori de câteva seci de ori pe oră sau de câteva sute de ori în timpul unui somn pe noapte”, explică medicul Ioan Bulescu.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy