Balonările după mâncare pot fi o obișnuință pentru unele persoane, însă un studiu publicat în The American Journal of Gastroenterology sugerează că poate e cazul să se reducă aportul de sodiu (sare).
Oamenii de știință au analizat datele din abordările dietetice pentru oprirea hipertensiunii arteriale - studiul de sare (DASH-sodiu) de acum două decenii. Studiul original a comparat dieta DASH - o dietă bogată în fibre, săracă în grăsimi și bogată în fructe, nuci și legume - cu o dietă de control cu conținut redus de fibre.
Studiul a analizat, de asemenea, aportul de sare, deoarece participanții au consumat atât versiuni cu conținut ridicat de sodiu, cât și cu conținut scăzut de sodiu. Studiul s-a concentrat în principal pe modul în care sodiul alimentar a afectat tensiunea arterială.
Nu doar fibra e responsabilă de balonare
În noua analiză, cercetătorii au descoperit - așa cum se așteptau - că dieta DASH cu conținut ridicat de fibre a crescut riscul de balonare cu aproximativ 41% în comparație cu dieta cu control scăzut de fibre. De asemenea, bărbații erau mai susceptibili la balonare decât femeile.
Dar se dovedește că nu a fost doar fibra ridicată care a provocat balonarea.
Cercetând mai profund, cercetătorii au descoperit că versiunile cu conținut ridicat de sodiu ale dietelor DASH și de control au crescut colectiv riscul de balonare cu aproximativ 27%, comparativ cu versiunile cu sodiu scăzut. Încă nu este clar modul în care sodiul provoacă balonare, dar faptul că sodiul provoacă retenția de apă poate fi un factor.
Sursa, aici.