Boala Alzheimer: persoanele cu sindrom Down, mai predispuse

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Boala Alzheimer    Foto: newatlas.com
Boala Alzheimer Foto: newatlas.com

Persoanele cu sindrom Down sunt mai predispuse să facă boala Alzheimer. Cercetătorii spun că de vină este inflamația creierului, specifică în sindrom Down încă de la naștere.

Persoanele cu sindrom Down prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, inflamația creierului începând chiar de la naștere, iar riscul de a face Alzheimer ajunge la aproape 80%, până la vârsta de 60 de ani.

Nu se cunoaște cauza principală a bolii Alzheimer. Cu toate acestea, frecvența sa la pacienții cu sindrom Down sugerează că țintirea inflamației în modelele preclinice ale sindromului ar putea fi o strategie atractivă pentru conceperea terapiilor care să promoveze îmbătrânirea sănătoasă.

Într-un astfel de model preclinic al sindromului Down, administrarea lipidelor specializate, cunoscute sub numele de rezolvine, a redus inflamația și a prevenit pierderea memoriei, potrivit unui articol recent publicat în Glia.

Descoperirile au fost raportate de cercetătorii de la Universitatea Medicală din Carolina de Sud (MUSC), Centrul de Cercetare Alzheimer de la Institutul Karolinska din Suedia și Knoebel Institute for Healthy Aging at the University of Denver.

„În modelul nostru, putem acum angaja acest răspuns cu lipidele specializate și, într-un mod mai natural, să calmăm inflamația pe termen lung”, a declarat autorul principal Eric D. Hamlett, doctorat, profesor asistent la Departamentul de patologie și medicină de laborator la MUSC.

În timp ce modelul sindromului Down nu produce aceleași „încurcături” ale creierului care ar fi în mod normal observate cu boala Alzheimer, inflamația creierului constant începe devreme în viață și duce la leziuni neuronale similare. La oameni, inflamația pe termen lung este adesea observată alături de alți indicatori ai Alzheimerului în creier, dar nu se știe încă cum încep aceste afecțiuni.

Inflamarea cronică a creierului duce de obicei la pierderea progresivă a memoriei. Surprinzător, un regim de tratament lipidic susținut a dus la inversarea pierderii de memorie în modelul sindromului Down, fără a avea efecte adverse, consolidându-și rolul de potențial terapeutic.

Pierderea memoriei, posibil reversibilă

Progresia tragică a pierderii de memorie și a demenței din cauza Alzheimerului reprezintă o descompunere a capacității creierului de a se auto-întreține și de a limita fluctuațiile stării. Cu toate acestea, auto-întreținerea poate fi perturbată de răni, agenți patogeni și uneori de îmbătrânire.

Întreruperea auto-întreținerii se poate manifesta ca o inflamație prelungită, care poate duce la efecte devastatoare dacă este lăsată necontrolată. Sindromul Down este o astfel de afecțiune care poate duce la acest răspuns susținut de inflamație.

De obicei, inflamația cauzată de o boală este rezolvată de organism în mod natural. Cu toate acestea, atunci când organismul nu poate face acest lucru, poate rezulta o inflamație pe termen lung. Cu corpul în alertă ridicată, dar în imposibilitatea de a remedia problema, poate apărea o deteriorare progresivă pe măsură ce țesuturile noastre normale sunt prinse în foc.

„Corpurile noastre trebuie mai întâi să poată răspunde la o problemă și apoi să aibă un răspuns separat și la fel de important pentru a rezolva mecanismul de inflamație”, a explicat Hamlett.

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel