Boala Alzheimer, vizibilă în ochi, cu mulți ani înainte de apariția simptomelor

Angela Sabău |
Data publicării:
Lasik, intervenție
Lasik, intervenție

Boala Alzheimer ar putea fi detectată cu mult timp în urmă, în ochii celui vizat. Doar analizând cum se mărește pupila în timpul unor sarcini ar putea prezice o eventuală apariție a bolii.

Boala Alzheimer (AD) începe să altereze și să afecteze creierul cu ani, chiar zeci de ani, înainte de apariția simptomelor, ceea ce face ca identificarea timpurie a riscului să fie cel mai important pentru încetinirea progresiei bolii.

Într-un nou studiu publicat în Neurobiology of Aging, oamenii de știință de la Universitatea din California San Diego School of Medicine spun că, cu evoluții ulterioare, măsurarea vitezei cu care se dilată pupila unei persoane în timp ce face teste cognitive ar putea fi o metodă cu costuri reduse, non-invazive, care să ajute la screeningul persoanelor cu risc genetic crescut de boală Alzheimer, înainte de începerea declinului cognitiv.

Cauzele care duc la Alzheimer 

În ultimii ani, oamenii de știință care cercetează patologia bolii Alzheimer și-au îndreptat în primul rând atenția către doi factori cauzali sau contributivi: acumularea plăcilor proteice în creier numite beta-amiloid și încurcăturile unei proteine numite tau. Ambele au fost legate de deteriorarea neuroni, ceea ce duce la disfuncții cognitive progresive.

Noul studiu se concentrează pe răspunsurile pupilei care sunt determinate de locus coeruleus (LC), un grup de neuroni din trunchiul creierului implicat în reglarea excitației și modularea funcției cognitive. Tau este primul biomarker cunoscut pentru boala Alzheimer; apare prima dată în LC și este mai puternic asociat cu cogniția decât beta-amiloidul. Studiul a fost condus de autorul William S. Kremen, doctor, și autorul principal Carol E. Franz, doctor, ambii profesori de psihiatrie și co-directori ai Center for Behavior Genetics of Aging at UC San Diego School of Medicine.

Dilatarea mai intensă a pupilelor, primul semn al bolii

LC determină răspunsul pupilar – schimbarea diametrului pupilelor ochilor - în timpul sarcinilor cognitive. (Pupilele devin mai mari, cu atât sarcina creierului este mai dificilă.) În lucrările publicate anterior, cercetătorii au raportat că adulții cu deficiență cognitivă ușoară, adesea un precursor al bolii Alzheimer, au prezentat o dilatare a pupilelor și un efort cognitiv mai mare decât indivizii normali, chiar dacă ambele grupuri au avut rezultate echivalente. În mod critic, în ultima lucrare, oamenii de știință leagă răspunsurile dilatației pupilare cu genele identificate ca fiind cu risc pentru boala Alzheimer.

"Având în vedere dovezile care leagă răspunsurile pupilare, LC și tau și asocierea între răspunsul pupilar și scorurile de risc poligenic de Alzheimer (o contabilitate agregată a factorilor pentru a determina riscul de boală Alzheimer moștenit al unei persoane), aceste rezultate sunt o dovadă a faptului că măsurarea răspunsului pupilar în timpul sarcinilor cognitive ar putea fi un alt instrument de screening pentru depistarea Alzheimerului înainte de apariția simptomelor", a spus Kremen.

Co-autori includ: Matthew S. Panizzon, Jeremy A. Elman, Anders M. Dale, Daniel E. Gustavson și Nathan Whitsel, UC San Diego; Eric L. Granholm, UC San Diego și Veterans Affairs San Diego Healthcare System; Ole A. Andreassen, Spitalul Universitar din Oslo; Nathan A. Gillespie și Michael C. Neale, Virginia Commonwealth University; Mark W. Logue, VA Boston Healthcare System și Boston University; Michael J. Lyons, Universitatea din Boston; și Chandra A. Reynolds, UC Riverside.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel