Electrocardiograma, utilă sau nu

Electrocardiograma este un tip de investigație medicală foarte utilă în diagnosticarea bolilor cardiace. Totuși, în unele situații s-ar putea să nu fie doar inutilă, ci chiar să aducă deservicii...
Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine a constatat că medicii pot prescrie o electrocardiograma (EKG), ca parte a unui examen de sănătate anual, chiar și pentru persoanele cu risc scăzut pentru boli de inimă, citează Harvard Health Publishing.
Studiul a analizat aproximativ 3,6 milioane de persoane fără probleme cardiace în istoric, cum ar fi atac de cord, hipertensiune arterială sau diabet, persoane care au avut cel puțin un examen de rutină pe o perioadă de cinci ani. Dintre acești oameni, 21,5% au făcut un EKG în termen de 30 de zile de la examenul medical de rutină.
Cercetătorii au descoperit că dintre cei care au făcut EKG, a fost un procent de cinci ori mai mare al celor care au continuat testele de cardiologie, care nu numai că au crescut costurile, dar a crescut și riscul de expunere la radiații și de a face complicații la procedurile suplimentare.
EKG, uneori inutil
Adăugarea unui EKG nu pare să ofere beneficii suplimentare, deoarece ratele de deces, spitalizările legate de inimă și intervențiile chirurgicale de by-pass au fost la fel de scăzute, atât în grupurile care au făcut EKG, cât și în grupurile care nu au făcut suplimentar EKG, într-o o perioadă de urmărire de un an.
Utilizarea EKG poate reflecta preferința medicului. Mai mult de 8.000 de medici de asistență medicală primară au fost citați în studiu, iar în unele cazuri au fost aproape de 90 de ori mai multe „șanse” de a solicita efectuarea unui EKG.
Cercetătorii au remarcat că studiul lor nu demonstrează că EKG-urile sunt întotdeauna inutile; medicii pot găsi un motiv de îngrijorare în timpul unui examen medical care ar necesita informații suplimentare de la un EKG. Dar, pentru majoritatea persoanelor cu risc scăzut, ele nu par a oferi beneficii clare, dar poate produce multe deservicii potențiale.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-