Vitamina K din alimente scade riscul de boli cardiovasculare cu până la 34%. EFECTUL INCEDIBIL în vasele de sânge

Un nou studiu al Universității Edith Cowan (ECU) arată că persoanele care consumă o dietă bogată în vitamina K prezintă un risc cu până la 34% mai mic de boli cardiovasculare legate de ateroscleroză...
Cercetătorii au examinat date de la peste 50.000 de persoane care au luat parte la studiul Dieta Daneză, Cancer și Sănătate, pe o perioadă de 23 de ani. Ei au analizat dacă persoanele care au consumat mai multe alimente care conțin vitamina K au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare legate de ateroscleroză (acumularea plăcii în artere).
Există două tipuri de vitamina K găsite în alimentele pe care le consumăm: vitamina K1 provine în principal din legume cu frunze verzi și uleiuri vegetale, în timp ce vitamina K2 se găsește în carne, ouă și alimente fermentate, cum ar fi brânza.
Studiul, care a fost publicat în Journal of the American Heart Association (link direct studiu), a constatat că persoanele cu cea mai mare cantitate consumată de vitamina K1 au avut un risc cu 21% mai mic de a fi spitalizate cu boli cardiovasculare legate de ateroscleroză. Pentru vitamina K2, riscul de a fi spitalizat a fost redus cu 14%.
Acest risc mai mic a fost observat pentru toate tipurile de boli de inimă legate de ateroscleroză, în special pentru boala arterelor periferice, unde riscul este redus cu 34%.
Dr. Nicola Bondonno, cercetător la ECU și autorul principal al studiului, a declarat că rezultatele sugerează că un consum de alimente care să aducă un aport mai mare de vitamină K în organism poate fi important pentru protecția împotriva aterosclerozei și a bolilor cardiovasculare ulterioare.
Importanța vitaminelor K
„Ghidurile dietetice actuale pentru consumul de vitamina K se bazează în general numai pe cantitatea de vitamina K1 pe care o persoană ar trebui să o consume pentru a se asigura că sângele ei se poate coagula”, a spus ea.
„Cu toate acestea, există dovezi din ce în ce mai mari că aportul de vitamina K peste normele actuale poate permite o protecție suplimentară împotriva dezvoltării altor boli, cum ar fi ateroscleroza. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin procesul, credem că vitamina K funcționează prin protejarea împotriva acumulării de calciu în arterele majore ale corpului, vinovată de calcificarea vasculară”.
Cercetător al Universității din Australia de Vest, Dr. Jamie Bellinge, și ea autor principal al studiului, a declarat că rolul vitaminei K în sănătatea cardiovasculară și în special în calcificarea vasculară este un domeniu de cercetare care oferă speranțe promițătoare pentru viitor.
„Boala cardiovasculară rămâne o cauză principală de deces în Australia și există încă o înțelegere limitată a importanței diferitelor vitamine găsite în alimente și a efectului acestora asupra atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor arterelor periferice”, a spus dr. Bellinge.
„Aceste constatari fac lumină asupra efectului potențial important pe care vitamina K îl are asupra bolii ucigașe și întărește importanța unei diete sănătoase în prevenirea acesteia”.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-