Vitamina K din alimente scade riscul de boli cardiovasculare cu până la 34%. EFECTUL INCEDIBIL în vasele de sânge
Un nou studiu al Universității Edith Cowan (ECU) arată că persoanele care consumă o dietă bogată în vitamina K prezintă un risc cu până la 34% mai mic de boli cardiovasculare legate de ateroscleroză...
Cercetătorii au examinat date de la peste 50.000 de persoane care au luat parte la studiul Dieta Daneză, Cancer și Sănătate, pe o perioadă de 23 de ani. Ei au analizat dacă persoanele care au consumat mai multe alimente care conțin vitamina K au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare legate de ateroscleroză (acumularea plăcii în artere).
Există două tipuri de vitamina K găsite în alimentele pe care le consumăm: vitamina K1 provine în principal din legume cu frunze verzi și uleiuri vegetale, în timp ce vitamina K2 se găsește în carne, ouă și alimente fermentate, cum ar fi brânza.
Studiul, care a fost publicat în Journal of the American Heart Association (link direct studiu), a constatat că persoanele cu cea mai mare cantitate consumată de vitamina K1 au avut un risc cu 21% mai mic de a fi spitalizate cu boli cardiovasculare legate de ateroscleroză. Pentru vitamina K2, riscul de a fi spitalizat a fost redus cu 14%.
Acest risc mai mic a fost observat pentru toate tipurile de boli de inimă legate de ateroscleroză, în special pentru boala arterelor periferice, unde riscul este redus cu 34%.
Dr. Nicola Bondonno, cercetător la ECU și autorul principal al studiului, a declarat că rezultatele sugerează că un consum de alimente care să aducă un aport mai mare de vitamină K în organism poate fi important pentru protecția împotriva aterosclerozei și a bolilor cardiovasculare ulterioare.
Importanța vitaminelor K
„Ghidurile dietetice actuale pentru consumul de vitamina K se bazează în general numai pe cantitatea de vitamina K1 pe care o persoană ar trebui să o consume pentru a se asigura că sângele ei se poate coagula”, a spus ea.
„Cu toate acestea, există dovezi din ce în ce mai mari că aportul de vitamina K peste normele actuale poate permite o protecție suplimentară împotriva dezvoltării altor boli, cum ar fi ateroscleroza. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin procesul, credem că vitamina K funcționează prin protejarea împotriva acumulării de calciu în arterele majore ale corpului, vinovată de calcificarea vasculară”.
Cercetător al Universității din Australia de Vest, Dr. Jamie Bellinge, și ea autor principal al studiului, a declarat că rolul vitaminei K în sănătatea cardiovasculară și în special în calcificarea vasculară este un domeniu de cercetare care oferă speranțe promițătoare pentru viitor.
„Boala cardiovasculară rămâne o cauză principală de deces în Australia și există încă o înțelegere limitată a importanței diferitelor vitamine găsite în alimente și a efectului acestora asupra atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor arterelor periferice”, a spus dr. Bellinge.
„Aceste constatari fac lumină asupra efectului potențial important pe care vitamina K îl are asupra bolii ucigașe și întărește importanța unei diete sănătoase în prevenirea acesteia”.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Fluctuațiile de temperatură dimineața cresc riscul de infarct și AVC
Schimbări radicale în tratarea colesterolului și riscului cardiovascular
Înălțimea poate influența mortalitatea. Ce risc de boli de inimă au persoanele scunde și înalte
Ce se întâmplă cu ritmul cardiac în timpul unui infarct
Cum să previi și să tratezi hipertensiunea, potrivit ghidurilor actualizate
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală
Terapia care înjumătățește riscul de infarct și AVC
Avertisment privind atacurile de cord silențioase. Simptomele pot trece neobservate
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
EXCLUSIV Misiunea 70/2030: România vrea să controleze hipertensiunea și să salveze vieți
Jumătate dintre atacurile de cord nu sunt din cauza arterelor. Care este cauza infarctului
Trebuie să știi ASTA dacă ai mereu picioarele reci. Boala pe care o indică
EXCLUSIV Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Ce trebuie să știi dacă ești cardiac și bei cafea
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate
Virusul respirator sincițial (VRS) poate crește riscul cardiac
Insuficiența cardiacă, în creștere dramatică și periculoasă pentru longevitate
Tratamentele naturiste, desființate de medici: Inima nu e tigaie murdară. Arterele nu sunt țevi de bucătărie
EXCLUSIV Tratamentul care scade colesterolul cu 50%. Dr. Monica Trofin Bănescu: Se administrează o dată pe lună
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
EXCLUSIV Colesterolul mărit la tineri. Dr. Monica Trofin Bănescu: Risc major pentru bolile cardiovasculare și cerebrovasculare
Colesterolul ridicat din naștere: testele standard nu-l detectează
Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
