Diabet: efectele nebănuite ale unei plante indiene, încapsulate

Cercetătorii au luat extracte dintr-o plantă medicinală indiană, le-au încapsulat și au testat efectele acestora asupra unor rozătoare cu diabet: le-au redus glicemia.
Diabet, plantă. Withania coagulans sau Paneer dodi sunt ierburi folosite în medicina tradițională indiană, cărora unii vindecători le atribuie capacități de tratare a diabetului. Până la cercetătorii americani nimeni nu a făcut vreun studiu științific despre Whitania coagulans. Au descoperit că extractele din plante ambalate în polimeri derivați din substanțe naturale pot reduce nivelul glicemiei la șoarecii diabetici.
Oamenii de știință caută modalități de livrare eficientă a medicamentelor în organism, în moduri controlate, deoarece multe extracte de plante, cum e și planta indiană Whitania coagulans, sunt amare și nu pot fi consumate la dozele necesare ca să aibă efectele benefice dorite, potrivit sciencedaily.
Diabet, plantă: soluția
Nu pot fi ingerate pentru că nu au niciun efect din cauza acidității stomacului care distruge componentele medicinale din extractele vegetale. Cercetătorii Say Chye Joachim Loo și colegii lor au căutat varianta potrivită de a încapsula extractele de W. coagulans în așa fel încât să ajungă acolo unde trebuie, în intestinul subțire, unde capsula să fie eliberată și absorbită. Din fructele plantei W. coagulans, echipa a extras compuși de steroizi din plante care au crescut secreția de insulină de către celulele pancreatice de șoarece într-un vas.
Cercetătorii au încapsulat steroizii în nanoparticule de chitosan obținute din exoscheleturi de crustacee și au acoperit particulele cu amidon, ceea ce a întârziat eliberarea extractului din plante în condiții acide, explică sursa citată.
Au hrănit timp de 5 zile șoarecii diabetici cu nanoparticule și s-a observat că au cu 40% niveluri mai scăzute ale glicemiei în comparație cu cantitățile pe care le aveau la început. Cercetătorii au mai sesizat că și la 5 zile de la încheierea tratamentului, șoarecii au arătat o reducere de 60% a glicemiei în comparație cu nivelurile lor inițiale.
Studiul a fost publicat în ACS Omega. Poate fi consultat AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-