Diabet: efectele nebănuite ale unei plante indiene, încapsulate

Cercetătorii au luat extracte dintr-o plantă medicinală indiană, le-au încapsulat și au testat efectele acestora asupra unor rozătoare cu diabet: le-au redus glicemia.
Diabet, plantă. Withania coagulans sau Paneer dodi sunt ierburi folosite în medicina tradițională indiană, cărora unii vindecători le atribuie capacități de tratare a diabetului. Până la cercetătorii americani nimeni nu a făcut vreun studiu științific despre Whitania coagulans. Au descoperit că extractele din plante ambalate în polimeri derivați din substanțe naturale pot reduce nivelul glicemiei la șoarecii diabetici.
Oamenii de știință caută modalități de livrare eficientă a medicamentelor în organism, în moduri controlate, deoarece multe extracte de plante, cum e și planta indiană Whitania coagulans, sunt amare și nu pot fi consumate la dozele necesare ca să aibă efectele benefice dorite, potrivit sciencedaily.
Diabet, plantă: soluția
Nu pot fi ingerate pentru că nu au niciun efect din cauza acidității stomacului care distruge componentele medicinale din extractele vegetale. Cercetătorii Say Chye Joachim Loo și colegii lor au căutat varianta potrivită de a încapsula extractele de W. coagulans în așa fel încât să ajungă acolo unde trebuie, în intestinul subțire, unde capsula să fie eliberată și absorbită. Din fructele plantei W. coagulans, echipa a extras compuși de steroizi din plante care au crescut secreția de insulină de către celulele pancreatice de șoarece într-un vas.
Cercetătorii au încapsulat steroizii în nanoparticule de chitosan obținute din exoscheleturi de crustacee și au acoperit particulele cu amidon, ceea ce a întârziat eliberarea extractului din plante în condiții acide, explică sursa citată.
Au hrănit timp de 5 zile șoarecii diabetici cu nanoparticule și s-a observat că au cu 40% niveluri mai scăzute ale glicemiei în comparație cu cantitățile pe care le aveau la început. Cercetătorii au mai sesizat că și la 5 zile de la încheierea tratamentului, șoarecii au arătat o reducere de 60% a glicemiei în comparație cu nivelurile lor inițiale.
Studiul a fost publicat în ACS Omega. Poate fi consultat AICI.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.