Diabet: risc mai mic la persoanele care urmează o dietă pe bază de plante

Diabetul poate prezenta un risc mai mic la persoanele care urmează o dietă strictă pe bază de plante. Mai mult, unele plante sănătoase au un efect mai mare în reducerea riscului.
Persoanele care urmează diete mai stricte, predominant pe bază de plante pot avea un risc mai scăzut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, decât cele care urmează aceste diete mai puțin stricte, potrivit unei noi meta-analize de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca asocierea a fost mai puternică pentru persoanele ale căror diete s-au bazat pe alimente sănătoase pe bază de plante.
"Modelele dietetice pe bază de plante câștigă popularitate în ultimii ani, așa că am considerat că este esențial să cuantificăm asocierea lor globală cu riscul diabetului, mai ales că aceste diete pot varia substanțial în ceea ce privește compoziția lor alimentară", a spus autorul, Frank Qian, care a condus cercetarea în calitate de student masterand în cadrul Department of Nutrition.
Deși studiile anterioare au sugerat că modelele pe bază de plante dietetice pot contribui la scăderea riscului de diabet zaharat de tip 2, a existat o lipsă de cercetare care să analizeze corpul global de dovezi epidemiologice. Potrivit cercetătorilor, studiul actual oferă dovezile cele mai cuprinzătoare, până în prezent, pentru asocierea dintre aderarea la diete sănătoase pe bază de plante și riscul redus de diabet zaharat de tip 2.
Studii analizate
Cercetătorii au identificat nouă studii care au analizat aceasta asociere și au fost publicate în februarie 2019. Meta-analiza lor a inclus date de sănătate de la 307.099 de participanți, cu 23.544 de cazuri de diabet de tip 2. Ei au analizat aderarea la o dietă "totală" pe bază de plante, care ar putea include un amestec de alimente sănătoase pe bază de plante, cum ar fi fructele, legumele, boabele integrale, nuci și leguminoase, dar și alimente mai puțin sănătoase pe bază de plante, cum ar fi cartofii , făină albă și zahăr și cantități modeste de produse animale.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, dietele "sănătoase" pe bază de plante, care au fost definite ca cele care subliniază alimentele sănătoase pe bază de plante, cu consum redus de alimente nesănătoase pe bază de plante.
Cercetătorii au descoperit că persoanele cu cea mai mare aderență la dietele predominant vegetale bazate pe plante au avut un risc de 23% mai scăzut de diabet zaharat de tip 2, comparativ cu cei cu aderență mai slabă la diete. Ei au constatat, de asemenea, că asocierea a fost consolidată pentru cei care au consumat diete sănătoase pe bază de plante.
Un mecanism care poate explica asocierea dintre dietele predominant pe bază de plante și riscul redus de diabet zaharat tip 2, potrivit cercetătorilor, este că alimentele sănătoase pe bază de plante au fost demonstrate individual și împreună, că îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și tensiunea arterială, și atenuează inflamația sistemică, toate acestea putând contribui la riscul de diabet.
"În general, aceste date au subliniat importanța aderării la dietele pe bază de plante pentru a atinge sau a menține o stare bună de sănătate, iar oamenii ar trebui să aleagă fructe și legume proaspete, cereale integrale, tofu și alte alimente sănătoase din plante, ca piatră de temelie a acestor diete" a spus autorul principal, Qi Sun, profesor asociat la Department of Nutrition.
Studiul va fi publicat în JAMA Internal Medicine.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.