Postul intermitent și restricția calorică, soluțiile eficiente pentru siluetă. Reducere de 5% din greutate după șase luni

Scăderea în greutate este importantă pentru reducerea riscului de obezitate și de boli cronice, precum cele de inimă sau anumite cancere. Care este elementul-cheie care face din postul intermitent o cură de...
Kilogramele în plus sunt un factor de risc pentru obezitate și o serie de boli cronice, având în același timp și un impact major asupra stării de sine.
Motive suficient de puternice pentru ca persoanele ce se confruntă cu o greutate mai mare să caute tot felul de cure de slăbire, unele care promit slăbiri miraculoase, altele la care este foarte mult de muncă, deoarece pe lângă alimentația ce trebuie să fie una echilibrată este nevoie și de activitate fizică, minimum 30 de minute pe zi.
În fond, orice cură de slăbire implică un consum caloric mai mare decât aportul caloric.
De câte calorii avem nevoie într-o zi
Numărul caloriilor se calculează în funcție de vârstă, dar și de activitatea pe care o are o persoană - sedentar, puțin activ sau activ.
Potrivit statisticianului Nathan Yau, de la Universitatea California Los Angeles (UCLA), care a analizat datele de la Departamentul American pentru Sănătate, pentru menținerea unei greutăți optime, necesarul de calorii se prezintă astfel:
- 19-30 de ani: 2000 calorii (sedentară), 2000-2200 calorii (puțin activă), 2400 (activă)
- 31-50 de ani: 1800 calorii (sedentară), 2000 calorii (puțin activă), 2200 (activă)
- peste 51 de ani: 1600 calorii (sedentară), 1800 calorii (puțin activă), 2000-2200 (activă).
Vezi și: Tromboflebita: cauze, simptome și tratament. Poate duce la embolie pulmonară sau AVC
Numărat calorii sau post intermitent
Abordarea tradițională a pierderii în greutate este de a număra caloriile și de a încerca să reducă numărul de calorii consumate în fiecare zi. Acesta este un proces consumator de timp și predispus la erori - adesea cu rezultate dezamăgitoare.
Postul intermitent ar putea fi o opțiune mai simplă pentru persoanele care doresc să obțină o greutate sănătoasă.
Pentru a vedea care dintre cele două opțiuni este cea mai eficientă, cercetătorii au realizat un studiu, publicat în Annals of Internal Medicine, și care a avut ca subiecți 90 de adulți cu obezitate, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, arată Science Alert.
Aceștia au fost repartizați, aleatoriu, într-unul dintre cele trei grupuri:
- un grup cu restricție de timp pentru alimentație, căruia i s-a cerut să își consume toate caloriile în fiecare zi între orele 12:00 și 20:00
- un grup de restricție calorică zilnică, cărora li s-a cerut să își reducă aportul caloric cu 25%, urmărindu-și îndeaproape dieta
- un grup de control care și-a menținut tiparele alimentare normale pe toată durata studiului, care s-a întins pe un an de zile.
Potrivit sursei menționate, participanții au pierdut aproximativ 5% din greutatea corporală inițială cu ambele diete în primele 6 luni.
De altfel, dietele au fost apoi ajustate pentru a ajuta la menținerea acestei pierderi a masei corporale și în a doua parte a studiului.
Dacă în cazul primului grup a fost mărită fereastra de restricție de la 8 ore la 10 ore, în cazul celui de-al doilea grupă, aportul caloric a fost mărit pentru a se potrivi cu necesarul, în funcție de elementele legate de sex, vârstă și înălțime, dar și de activitatea fizică.
Cel de-a treilea grup a rămas pe același tipar alimentar ca la începutul studiului.
La finalul celor 12 luni de studiu, datele au arătat că restricționarea timpului în care se poate mânca și restricționarea aportului caloric au fost la fel de eficiente. Concret, participanții din aceste grupuri au pierdut aproximativ 4% din greutatea corporală inițială.
Registrele de dietă au arătat că aportul caloric a fost redus într-o măsură similară cu ambele diete, în ciuda abordărilor diferite, mai mult, niciuna dintre diete nu a prezentat modificări ale markerilor de sănătate, cum ar fi nivelurile de glucoză, insulină sau colesterol.
Potrivit lui David Clayton, lector în Nutriție și Exercișii fizice la Nottingham Trent University, ”aceste constatări susțin studiile anterioare care au constatat o pierdere în greutate similară atunci când au comparat alimentația cu restricții de timp și alte versiuni populare ale postului intermitent, cu restricția zilnică de calorii”.
Un lucru interesant pe care Clayton a ținut să îl puncteze după studiul său a fost legat de faptul că ”un studiu recent a constatat că o alimentație limitată în timp, fără sprijin suplimentar, nu a dus la pierderea în greuatte după trei luni”.
Cu alte cuvinte, activitatea fizică este foarte importantă pentru a obține rezultatele dorite și pentru a vă simți într-o formă bună, atât fizică, dar mai ales din punctul de vedere al sănătății.
Obezitatea, cifre alarmante
Peste 1 miliard de persoane din întreaga lume sunt obeze - 650 de milioane de adulți, 340 de milioane de adolescenți și 39 de milioane de copii, iar acest număr este în continuă creștere.
OMS estimează că, până în 2025, aproximativ 167 de milioane de persoane - adulți și copii - vor deveni mai puțin sănătoase din cauza excesului de greutate sau a obezității.
Obezitatea este o boală care afectează majoritatea sistemelor organismului. Ea afectează inima, ficatul, rinichii, articulațiile și sistemul reproducător.
Aceasta duce la o serie de boli netransmisibile, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea și accidentul vascular cerebral, diverse forme de cancer, precum și probleme de sănătate mintală.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.