Cum să-ți dai seama că ai mâncat prea mult. Care sunt simptomele și ce poți să pățești dacă te supraalimentezi

Cum să-ți dai seama că ai mâncat prea mult. Care sunt simptomele supraalimentării.
Cum să-ți dai seama că ai mâncat prea mult. Este ușor să te așezi pe canapea cu o porție mare de mâncare și fără să îți dai seama, mănânci și ultima mușcătură. Sau poate că te-ai plictisit la locul de muncă sau te simți puțin ciudat la un eveniment și te trezești gustând orice este la îndemână atunci când nici măcar nu ți-e atât de foame pentru început.
"Ca indivizi activi, mâncăm pentru a ne alimenta corpul, dar ca oameni unici, mâncăm din atât de multe alte motive", spune Claire Shorenstein, dietetician înregistrat la New York la Find Your Trainer, potrivit classpass.
Vezi și: Kaki, conținut ridicat de fibre și vitamina A. Scade colesterolul și menține sănătatea ochilor
Simptome de supraalimentare
Deși nu există un răspuns universal, deoarece nevoile tale de nutriție variază în funcție de mărime, sex, vârstă, metabolism și alți factori, este important să recunoști semnele grăitoare că consumi prea multe calorii.
Cum să-ți dai seama dacă mănânci prea mult:
Te îngrijorezi că exagerezi, dar nu știi sigur? Consultați acești indicatori.
- Continui să mănânci chiar și după ce te simți sătul
- Te simți atât de plin încât trebuie de fapt să respiri înainte de următoarea mușcătură
- Abia acorzi atenție mesei din fața ta
- Te simți greu după ce termini o masă
- Nu poți să-ți păstrezi mâncarea preferată în casă fără să mănânci totul într-o singură ședință
- Continui să mănânci chiar și după ce te simți mulțumit
- De fapt, stomacul tău știe când ai avut doar cantitatea potrivită sau mult prea mult.
"Acesta este un lucru pe care majoritatea dintre noi îl facem din când în când și multe dintre ele au legătură cu obiceiurile legate de alimentație, de exemplu, de a mânca prea repede și de a fi distrași în timp ce mâncăm. Este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca creierul și stomacul să comunice că ești plin, așa că, dacă dai cu lopata prea repede mâncarea, acest lucru poate contribui la supraalimentare", spune Isabel Smith, R.D., un dietetician și expert în fitness din New York City.
- Te simți atât de plin încât trebuie de fapt să respiri înainte de următoarea mușcătură
- Abia acorzi atenție mesei din fața ta
"Corpul tău are nevoie de un pic de timp pentru a produce leptina, un hormon care semnalează sațietatea creierului tău. Dacă mâncați rapid și nu acordați atenție mesei, puteți mânca prea mult înainte ca hormonul de sațietate să vă semnaleze chiar creierului că sunteți plin", spune Kayleen St. John, R.D., M.S., consilier nutrițional și culinar.
Ce să faci dacă simți că ai mâncat prea mult
Sunt câteva metode simple de a ameliora senzația de prea plin după masă, fără a fi nevoie de medicamente. Iată ce ar trebui să faceți dacă simțiți că ați mâncat prea mult.
Faceți o plimbare
O plimbare ușoară va ajuta la stimularea digestiei și uniformizarea nivelului de zahăr din sânge. Sau du-te la o plimbare cu bicicleta. Dar nu exagera. Un antrenament real ar putea trimite sângele la picioare în loc de stomac, ceea ce ar putea încetini digestia.
Bea apă
Bea puțină apă după o masă copioasă. Aceasta poate ajuta organismul să scape de excesul de sare. De asemenea, vă poate împiedica să vă constipați. Continuați să beți apă în restul zilei pentru a vă menține hidratat.
Nu te pune la somn
În primul rând, pierzi șansa de a arde o parte din acele calorii pe care tocmai le-ai mâncat. De asemenea, atunci când te culci cu stomacul plin, mâncarea își poate croi drum înapoi. Acest lucru poate încetini digestia și agrava refluxul acid.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Legătura dintre sănătatea intestinală și anxietatea generalizată. Noi metode de combatere a anxietății prin îmbunătățirea sănătății intestinale
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Motivele pentru care ai o stare de greață constantă. Cum o tratezi și când să mergi la doctor
Patru semne ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori. Sunt steagul roșu
Acestea sunt patru semne majore ale cancerului pentru care ar trebui să mergi la medic chiar dacă ești tânăr. Sunt steagul roșu.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Grupa de sânge care te expune la cancer
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.