Cancer: risc de două ori mai mare, asociat cu disfuncția endotelială microvasculară

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Un indiciu timpuriu al bolilor cardiovasculare este asociat cu un risc crescut de cancer, arată ultimele studii. 

Un studiu care a implicat 488 de pacienți cardiaci, ale căror cazuri au fost urmărite timp de 12 ani, constată că disfuncția endotelială microvasculară, adesea un semn timpuriu al bolilor cardiovasculare, este asociată cu un risc de două ori mai mare de cancer.

Studiul, publicat în European Journal of Preventive Cardiology, constată că disfuncția endotelială microvasculară poate fi un marker util pentru a prezice riscul de cancer cu tumoră solidă, pe lângă capacitatea sa cunoscută de a prezice boli cardiovasculare mai avansate, spune Amir Lerman, doctor în medicină, un cardiolog și autorul principal al studiului.

"Studiul a demonstrat că evaluarea funcției vasculare neinvazive poate prezice dezvoltarea viitoare a cancerului", spune Lerman. "Sunt necesare mai multe studii, dar evaluarea funcției vasculare potențial poate prezice persoanele cu risc".

Hipertensiunea, factor de risc 

Disfuncția endotelială microvasculară implică deteriorarea pereților micilor artere din inimă, ceea ce afectează capacitatea acestora de a se extinde și limitează fluxul de sânge bogat în oxigen. Hipertensiunea, colesterolul ridicat, obezitatea și diabetul sunt printre cauze, iar simptomele disfuncției includ dureri în piept. Starea este tratabilă, dar dificil de detectat.

Studiul a analizat cazurile a 488 de pacienți care au suferit o evaluare a funcției endoteliale microvasculare între 2006 și 2014. Procedura noninvazivă, denumită tonometrie arterială periferică cu hiperemie reactivă, măsoară fluxul de sânge la degete în timpul inflației și eliberarii tensiunii arteriale.

Disfuncția a fost definită ca un indice de tonometrie la 2 sau sub 2, iar perioada medie de urmărire a fost de șase ani. Dintre 221 de pacienți identificați ca având disfuncție, 9,5% au fost diagnosticați cu cancer tumoral solid în perioada de urmărire, în comparație cu 3,7% dintre pacienții care aveau un indice de tonometrie peste 2. Rezultatele au fost consistente după ajustarea pentru vârstă, sex, boală coronariană și alți factori.

Bărbații, mai afectați 

Asocierea dintre disfuncția endotelială microvasculară și cancer a fost independentă, dar mai proeminentă în rândul bărbaților și la pacienții cu factori precum hipertensiunea arterială, boala coronariană, fumatul și obezitatea.

"Această activitate anormală ar trebui să alerteze clinicienii, nu doar cu privire la riscul de boli cardiovasculare, ci și la malignitate", spune Lerman. „Această predicție de risc pare să preceadă dezvoltarea bolii cu mai mult de cinci ani."

Pacienții cu disfuncție endotelială microvasculară tind să aibă și alte probleme de sănătate, iar acest lucru ar fi putut atrage mai multă atenție medicală asupra acestor pacienți, ceea ce duce la niveluri mai mari de detectare incidentală a cancerului, potrivit studiului. Dacă îmbunătățirea disfuncției se traduce într-un risc redus de boli cardiovasculare și cancerul rămâne de determinat. "În mod similar, mecanismul care stă la baza asocierii între disfuncția endotelială microvasculară și cancerul trebuie definit în studiile viitoare”, spune Lermansays.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel