Cancerul de prostată: cât de importantă este dieta pentru prevenirea afecțiunii

Dieta are un rol important în prevenirea unor afecțiuni. Chiar și unele forme de cancer precum cel de prostată ar pitea fi prevenite cu ajutorul dietei.
Cercetările sugerează că o dietă sănătoasă pentru inimă poate oferi protecție nu doar pentru inimă, ci și pentru alte afecțiuni.
Dietele care pun accentul pe alimentele pe bază de plante, precum dieta mediteraneană și dieta DASH, vă ajută să reduceți riscul de boli de inimă, îmbunătățind factori precum nivelul colesterolului, tensiunea arterială și greutatea.
Dar pot proteja și împotriva cancerului de prostată?
Această boală este a doua doar după cancerul de piele, fiind cel mai frecvent cancer la bărbați.
„Nu există o dietă miraculoasă împotriva cancerului de prostată”, spune dr. Bradley McGregor, oncolog la Institutul de cancer Dana-Farber, afiliat la Harvard. Dar, pe măsură ce aflăm mai multe despre rolul pe care îl joacă dieta în prevenirea bolilor, există dovezi din ce în ce mai mari că dietele pe bază de plante vă pot reduce riscul de cancer de prostată și chiar ajuta la încetinirea răspândirii acestuia.
Cancerul de prostată este unul dintre frecvente tipuri de cancer în țările industrializate și printre principalele cauze ale deceselor provocate de cancer. În România incidența cancerului de prostată, raportată în anul 2018, a fost de 6.029 de cazuri noi.
Cauzele cancerului de prostată:
* hormonii - numeroase date leagă hormonii androgeni de etiologia cancerului de prostate; studiile prospective nu au demonstrat o legătură direct între riscul de cancer de prostată și nivelurile circulante de testosteron, dihidrotestosteron, androstendion și alți hormoni androgenici.
* dieta – studiile de mai bine de 25 de ani au stabilit corelații puternice între consumul de grăsimi și rata mortalității prin cancer de prostate; carnea – în special carnea roșie – este o componentă importantă a aportului de grăsime animală, iar studiile privind aportul crescut de carne roșie sunt relativ consistente în a raporta creșteri ale riscului relativ de 1,5 – 2,0 ori.
* istoricul familial – cercetări încă din anii 1950 au stabilit că a avea o rudă de gradul I (frate sau tată) cu cancer de prostată crește riscul de aproximativ două până la trei ori, în medie de a dezvolta această boală pe durata vieții.
-
De ce să faci un duș rece: 5 motive care te vor surprinde04.09.2025, 17:28
-
De ce cancerul la inimă este extrem de rar04.09.2025, 15:50
-
Cum ne afectează oboseala cronică și Long COVID corpul04.09.2025, 14:40
-
Pierderea mirosului, semn timpuriu al bolii Alzheimer04.09.2025, 13:28
-
Utilizarea telefonului pe toaletă crește riscul de a dezvolta hemoroizi04.09.2025, 11:46
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.