Care este interacțiunea dintre alimente și medicamente și la ce trebuie să fim atenți. Medic: Alcoolul scade metabolizarea substanțelor active

Sonia Baciu |
Data publicării:
care este interactiunea dintre alimente si medicamente. FOTO: Freepik @wavebreakmedia
care este interactiunea dintre alimente si medicamente. FOTO: Freepik @wavebreakmedia

Care este interacțiunea dintre alimente și medicamente și la ce trebuie să fim atenți atunci când urmăm un tratament medicamentos.

Cei care urmează un tratament medicamentos pentru diverse afecțiuni trebuie să țină cont de faptul că o serie de alimente și băuturi pot reduce din efectele medicamentelor, mai mult, că pot produce reacții adverse neplăcute.

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, pe contul său de socializare, modul în care interacționează alimentele, de altfel sănătoase, cu medicamentele.

”Interacțiune alimente medicamente

Toată lumea știe că nu e bine să bei alcool atunci când iei medicamente. Cât este de adevărat și cum potențează anumite alimente efectul pastilelor? Merită discutat!

Alcoolul scade metabolizarea substanțelor active și CREȘTE efectul medicamentelor. Nu trebuie asociat cu analgezice, tranchilizante, antidepresive antialergice. Consumul simultan de alcool și medicamente dublează inclusiv efectele alcoolului, veți avea senzația că ați băut de 2 ori mai mult.

Sucul de grepfruit are efect negativ pe 20 de tipuri de medicamente: antihipertensive, anticoagulante, antihistaminice, antivirale, sedative, hormoni. El blochează descompunerea medicamentelor, prin urmare substanțele active se vor acumula în organism și pot ajunge la un nivel toxic.

Laptele și produsele lactate conțin calciu care formează compuși insolubili cu anumite substanțe active din medicamente. Asocierea lapte-medicamente poate determina iritație gastrică și reflux, pentru că laptele dizolvă rapid pelicula protectoare a pilulelor.

Alimentele bogate în vitamina K (varză, broccoli, spanac, avocado pătrunjel) intră în competiție cu medicamentele anticoagulante și cresc riscul de formare de cheaguri de sânge. Dacă urmați un tratament antitrombotic, el poate fi afectat de vitamina K prezentă natural în mâncare.

Suplimentele cu fier sau alimentele bogate în fier (ficat, spanac, broccoli, pătrunjel, kiwi, citrice) modifică pH-ul intestinal și formează complexe insolubile cu medicamentele. Fierul scade efectul medicamentelor antihipertensive, penicilinei și hormonilor”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Berea, murăturile și cerealele, reacții adverse

Produsele fermentate de tip bere, vin roșu, murături, drojdie conțin tiramină, o substanță care crește tensiunea arterială. Deci medicația antihipertensivă nu trebuie asociată cu consumul de alimente fermentate.

Atenție, cerealele integrale consumate în exces accelerează tranzitul intestinal și scad absorbția substanțelor active din medicamente. Același efect negativ îl are și consumul de fructe bogate în sorbitol (prune sau smochine)”, a mai scris nutriționistul.

În concluzie, oricât de sănătoase sunt unele alimente sau băuturi, luate separat, în cazul în care trebuie urmat un tratament medicamentos este bine să fiți atenți la ceea ce consumați, pentru a nu avea parte de reacții adverse care să vă dea viața peste cap mai tare decât afecțiunea pe cae încercați să o tratați sau să o țineți sub control.

Cum se iau pastilele pentru a fi mai eficiente. Cercetător: Poate avea un impact uriaș

Administrarea medicamentelor ne este explicată de medic sau de farmacist în câteva expresii foarte simple: înainte sau după masă, dimineața și seara, ori la un număr de ore, în cazul antibioticelor, de exemplu.

Iar traseul pe care îl urmează respectivele medicamente pentru a-și atinge scopul este unul cunoscut: administrare orală, pastila ajunge în stomac, în intestine și apoi în sânge, astfel că absorbția se poate întâmpla chiar și la o oră de la administrare.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, care au simulat modul în care medicamentele se dizolvă în stomac și sunt eliberate în intestinul subțire, notează Science Alert.

Aceștia au descoperit că postura ideală pentru cea mai rapidă absorbție nu este aceea de a sta în poziție verticală, ci de a te apleca spre dreapta.

”Am fost foarte surprinși de faptul că postura avea un efect atât de mare asupra vitezei de dizolvare a unei pastile. Nu m-am gândit niciodată dacă o făceam bine sau rău, dar acum cu siguranță mă voi gândi la asta de fiecare dată când voi lua o pastilă”, spune Rajat Mittal, un informatician care studiază dinamica fluidelor la Johns Hopkins School of Medicine.

Dacă până acum nu v-ași gândit la cât de repede se absorb suplimentele de vitamine și minerale, absorbția medicamentelor are ramificații serioase în ceea ce privește rapiditatea cu care analgezicele își fac efectul sau cât de constant stabilizează medicamentele tensiunea arterială - ca să nu mai vorbim de găsirea dozei potrivite pentru femei, spre deosebire de bărbați. Citește mai departe AICI.

Vezi și: La ce BOLI ajută canabisul. Diferența dintre cânepă și canabis. Ciuhodaru: NU vindecă, doar ameliorează. E legal în România înca din 2013

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel