Carnea de pui, cum te poate îmbolnăvi. De ce să nu o speli înainte de a o găti

Angela Sabău |
Data publicării:
Carnea de pui poate fi contaminată cu bacterii
Carnea de pui poate fi contaminată cu bacterii

Carnea de pui te poate îmbolnăvi mai grav dcât crezi. Carnea crudă poate fi contaminată cu agenți patogeni care, prin gătire, dispar. Prin spălare, însă, ajung pe alte obiecte utilizate în bucătărie, de unde e foarte ușor să ajungă în farfurie.

Înainte de a fi gătită, orice bucată de carne trece întâi printr-un jet de apă, pentru a se spăla de orice ar fi putut colecta bucata de carne în drumul eu spre bucătărie. Carnea de pui nu face excepție., Specialiștii însî vin cu o teorie cel puțin ciudată și spun că carnea de pui nu ar trebui spălată înainte de a fi gătită, potrivit sciencealert.com.

Un nou raport al Departamentului Agriculturii al SUA (USDA) și al Universității de Stat din Carolina de Nord susține ceea ce cercetătorii știau deja de ceva vreme, și anume că spălarea cărnii crude de pui crește riscul de intoxicații alimentare.

Puiul crud este adesea contaminat de bacterii periculoase precum Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens. Bolile provocate de alimente, precum cele provocate de acești microbi neplăcuți, lovesc unul din șase americani în fiecare an, conform CDC.

Dar spălarea puiului crud nu elimină acești agenți patogeni, aceștia sunt eliminați prin gătire. Spălarea puiului permite doar ca aceste microorganisme periculoase să se răspândească, potențial prin atingerea apei contaiinate, a altor obiecte din bucătărie, chiuvetă, tocător ori alte ustensile folosite în bucătărie.

Bacteriile ajung în alte alimente

„Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, acest studiu arată că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a explicat secretarul adjunct al USDA, pentru securitatea alimentelor Mindy Brashears.

Cercetătorii au recrutat 300 de participanți pentru a pregăti o masă din pulpe de pui și salată, împărțindu-i în două grupuri. Un grup a primit instrucțiuni cu privire la modul de preparare în condiții de siguranță a puiului, inclusiv nespălarea acestuia, prepararea cărnii crude pe o tablă de tocat diferită de cea pe care se prepară alte alimente și tehnici eficiente de spălare a mâinilor.

Al doilea grup (de control) a fost trimis să lucreze în bucătărie, fără a primi aceste instrucțiuni.

Instrucțiunile s-au dovedit eficiente atunci când a fost vorba de spălarea puiului, 93% dintre cei care au primit instrucțiunile de siguranță nu și-au spălat puiul. Dar 61 la sută din grupul de control au spălat carnea de pui înaine de utilizare.

Dintre cei care au spălat carnea de pui, 26% au avut E. Coli în salată. Dar cercetătorii au fost surprinși să constate cât de multe bacterii încă se răspândesc, chiar și atunci când oamenii evitau să spele puiul. Dintre persoanele care nu au spălat puiul, 20% au găsit E.coli în salată.

Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii 

Ei bănuiesc că acest lucru se datorează faptului că participanții nu și-au decontaminau corect mâinile, suprafețele și ustensilele și sugerează următoarele sfaturi pentru prepararea cărnii:

- lăsați pregătirea cărnii la urmă, după alte alimente, cum ar fi fructe și legume;

- folosiți un tocător doar pentru carnea crudă

- nu spălați carnea crudă

- spălați mâinile cu săpun timp de cel puțin 20 de secunde după atingerea cărnii crude, îaninte de a pune mâna pe  orice altceva

- folosiți un termometru pentru a vă asigura că puiul este încălzit la cel puțin 73 de grade Celsius înainte de a mânca.

„Spălarea sau clătirea cărnii crude și a cărnii de pasăre vă poate crește riscul, pe măsură ce bacteriile se răspândesc în bucătăria dvs.”, a avertizat Carmen Rottenberg, Administratorul Serviciului de Sănătate și Inspecție Alimentară USDA.

„Dar să nu te speli pe mâini timp de 20 de secunde imediat după manipularea alimentelor crude este la fel de periculos”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel