Cartofii, risc pentru sănătate. Conțin o toxină și pot duce chiar la deces. Când devin periculoși

Cartofii pot fi periculoși pentru sănătate. Aceștia conțin o toxină care poate duce la deces.
Cartofii verzi pot pune sănătatea în pericol. Dacă sesizezi că a apărut o pată verde pe coaja cartofilor înseamnă că este timpul să îi arunci. Cartofii verzi pot fi periculoși. De fapt, culoarea verde și gustul amar pe care cartofii îl dezvoltă ocazional pot indica prezența unei toxine.
De ce se înverzesc cartofii
Înverzirea cartofilor este un proces natural. Când cartofii sunt expuși la lumină, încep să producă clorofilă, pigmentul verde care dă multor plantelor culoare. Acest lucru duce la schimbarea culorii cartofilor în verde. Vă puteți da seama dacă un cartof de culoare închisă se înverzește prin zgârierea unei părți a cojii și verificarea oricăror pete verzi dedesubt.
Clorofila permite, de asemenea, plantelor să recolteze energie de la soare prin fotosinteză. Prin acest proces, plantele sunt capabile să producă carbohidrați și oxigen din lumina soarelui, apă și dioxid de carbon. Clorofila care dă unor cartofi culoarea lor verde este complet inofensivă. De fapt, este prezentă în multe dintre alimentele vegetale pe care le mănânci în fiecare zi.
Cu toate acestea, înverzirea cartofilor poate semnala, de asemenea, producerea a ceva mai puțin de dorit și potențial dăunător - un compus toxic al plantelor numit solanină, potrivit Healthline.
Cartofii verzi pot fi toxici
Atunci când expunerea la lumină determină cartofii să producă clorofilă, aceasta poate încuraja, de asemenea, producerea anumitor compuși care protejează împotriva deteriorării de insecte, bacterii, ciuperci sau animale înfometate.
Din păcate, acești compuși pot fi toxici pentru om. Solanina, principala toxină pe care o produc cartofii, acționează prin inhibarea unei enzime implicate în descompunerea anumitor neurotransmițători. De asemenea, acționează prin deteriorarea membranelor celulare și poate afecta negativ permeabilitatea intestinului.
Solanina este prezentă în mod normal în niveluri scăzute în cartofi, precum și în niveluri mai ridicate în unele părți ale plantei de cartof. Cu toate acestea, atunci când sunt expuși la lumina soarelui sau deteriorați, cartofii produc mai multă solanină. Clorofila este un bun indicator al prezenței unor niveluri ridicate de solanină într-un cartof, dar nu este o măsură perfectă.
Deși aceleași condiții încurajează producerea atât a solaninei, cât și a clorofilei, acestea sunt produse independent unul de celălalt. De fapt, în funcție de soi, un cartof poate deveni verde foarte repede, dar conține niveluri moderate de solanină. Cu toate acestea, înverzirea este un semn că un cartof poate începe să producă mai multă solanină.
Când devine solanina periculoasă
Se pare că ingerarea 2 mg/kg de solanină/greutate corporală este suficientă pentru a provoca simptome, Deși 1.25 mg/kg ar putea fi suficientă pentru a îmbolnăvi grav unele persoane.
Asta înseamnă că prin consumarea a circa 450 de grame de cartofi care au depășit nivelul acceptabil de 20 mg solanină la 100 g ar fi suficiente pentru a face îmbolnăvi grav o persoană care are circa 50 de kilograme.
Cu toate acestea, în cazul în care un cartof a dezvoltat niveluri foarte ridicate de solanină sau în cazul în care persoana este mai mică sau un copil, consumarea de chiar mai puțină solanină ar putea fi suficientă pentru a le îmbolnăvi.
Simptomele intoxicației cu solanină
Semnele distinctive ale otrăvirii cu solanină sunt greața, vărsăturile, diareea, transpirația, durerile de cap și durerile de stomac. Simptome relativ ușoare, cum ar fi acestea ar trebui să rezolve în aproximativ 24 de ore.
În cazuri extreme, au fost raportate efecte severe, cum ar fi paralizia, convulsiile, problemele respiratorii, coma și chiar moartea.
Ce se întâmplă dacă cureți cartoful
Nivelurile de solanină sunt cele mai ridicate în coaja unui cartof. Din acest motiv, curățarea unui cartof verde va ajuta la reducerea semnificativă a nivelurilor sale.
Studiile au estimat că peelingul unui cartof elimină cel puțin 30% din compușii toxici ai plantelor. Cu toate acestea, 70% din toxine se regăsesc în interiorul cartofului. Acest lucru înseamnă că în cartofii cu concentrații foarte mari de solanină, cartoful decojit ar putea conține în continuare suficientă solanină pentru a vă îmbolnăvi.
Din păcate, fierberea și alte metode de gătit, inclusiv coacerea sau prăjirea, nu reduc semnificativ nivelurile de solanină. Astfel, nu vor face cartofii verzi mai siguri de mâncat. Dacă un cartof are doar câteva pete verzi mici, le puteți tăia sau decoji cartoful.
Cu toate acestea, dacă cartoful este foarte verde sau are un gust amar (un semn de solanină), cel mai bine este să-l aruncați.
Cartofii verzi trebuie luați în serios. Deși culoarea verde în sine nu este dăunătoare, aceasta poate indica prezența unei toxine numite solanină. Peelingul cartofilor verzi poate ajuta la reducerea nivelului de solanină, dar odată ce un cartof a devenit verde, cel mai bine este să-l aruncați.
-
De ce să-ți pui coajă de banană pe față timp de 7 zile22.08.2025, 23:05
-
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata22.08.2025, 20:42
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
-
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Câte zile poți mânca din ouăle fierte de Paște. Medicul Doru Negru: Niciodată nu țin mai mult de atât. Ouăle fierte tari sunt indigeste
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.
Rețeta de smoothie care te dezumflă după masa de Paște. Iți dă energie rapid și reglează tranzitul intestinal
Rețetă de smoothie sănătos după masa de Paște.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.