Cartofii, risc pentru sănătate. Conțin o toxină și pot duce chiar la deces. Când devin periculoși
Cartofii pot fi periculoși pentru sănătate. Aceștia conțin o toxină care poate duce la deces.
Cartofii verzi pot pune sănătatea în pericol. Dacă sesizezi că a apărut o pată verde pe coaja cartofilor înseamnă că este timpul să îi arunci. Cartofii verzi pot fi periculoși. De fapt, culoarea verde și gustul amar pe care cartofii îl dezvoltă ocazional pot indica prezența unei toxine.
De ce se înverzesc cartofii
Înverzirea cartofilor este un proces natural. Când cartofii sunt expuși la lumină, încep să producă clorofilă, pigmentul verde care dă multor plantelor culoare. Acest lucru duce la schimbarea culorii cartofilor în verde. Vă puteți da seama dacă un cartof de culoare închisă se înverzește prin zgârierea unei părți a cojii și verificarea oricăror pete verzi dedesubt.
Clorofila permite, de asemenea, plantelor să recolteze energie de la soare prin fotosinteză. Prin acest proces, plantele sunt capabile să producă carbohidrați și oxigen din lumina soarelui, apă și dioxid de carbon. Clorofila care dă unor cartofi culoarea lor verde este complet inofensivă. De fapt, este prezentă în multe dintre alimentele vegetale pe care le mănânci în fiecare zi.
Cu toate acestea, înverzirea cartofilor poate semnala, de asemenea, producerea a ceva mai puțin de dorit și potențial dăunător - un compus toxic al plantelor numit solanină, potrivit Healthline.
Cartofii verzi pot fi toxici
Atunci când expunerea la lumină determină cartofii să producă clorofilă, aceasta poate încuraja, de asemenea, producerea anumitor compuși care protejează împotriva deteriorării de insecte, bacterii, ciuperci sau animale înfometate.
Din păcate, acești compuși pot fi toxici pentru om. Solanina, principala toxină pe care o produc cartofii, acționează prin inhibarea unei enzime implicate în descompunerea anumitor neurotransmițători. De asemenea, acționează prin deteriorarea membranelor celulare și poate afecta negativ permeabilitatea intestinului.
Solanina este prezentă în mod normal în niveluri scăzute în cartofi, precum și în niveluri mai ridicate în unele părți ale plantei de cartof. Cu toate acestea, atunci când sunt expuși la lumina soarelui sau deteriorați, cartofii produc mai multă solanină. Clorofila este un bun indicator al prezenței unor niveluri ridicate de solanină într-un cartof, dar nu este o măsură perfectă.
Deși aceleași condiții încurajează producerea atât a solaninei, cât și a clorofilei, acestea sunt produse independent unul de celălalt. De fapt, în funcție de soi, un cartof poate deveni verde foarte repede, dar conține niveluri moderate de solanină. Cu toate acestea, înverzirea este un semn că un cartof poate începe să producă mai multă solanină.
Când devine solanina periculoasă
Se pare că ingerarea 2 mg/kg de solanină/greutate corporală este suficientă pentru a provoca simptome, Deși 1.25 mg/kg ar putea fi suficientă pentru a îmbolnăvi grav unele persoane.
Asta înseamnă că prin consumarea a circa 450 de grame de cartofi care au depășit nivelul acceptabil de 20 mg solanină la 100 g ar fi suficiente pentru a face îmbolnăvi grav o persoană care are circa 50 de kilograme.
Cu toate acestea, în cazul în care un cartof a dezvoltat niveluri foarte ridicate de solanină sau în cazul în care persoana este mai mică sau un copil, consumarea de chiar mai puțină solanină ar putea fi suficientă pentru a le îmbolnăvi.
Simptomele intoxicației cu solanină
Semnele distinctive ale otrăvirii cu solanină sunt greața, vărsăturile, diareea, transpirația, durerile de cap și durerile de stomac. Simptome relativ ușoare, cum ar fi acestea ar trebui să rezolve în aproximativ 24 de ore.
În cazuri extreme, au fost raportate efecte severe, cum ar fi paralizia, convulsiile, problemele respiratorii, coma și chiar moartea.
Ce se întâmplă dacă cureți cartoful
Nivelurile de solanină sunt cele mai ridicate în coaja unui cartof. Din acest motiv, curățarea unui cartof verde va ajuta la reducerea semnificativă a nivelurilor sale.
Studiile au estimat că peelingul unui cartof elimină cel puțin 30% din compușii toxici ai plantelor. Cu toate acestea, 70% din toxine se regăsesc în interiorul cartofului. Acest lucru înseamnă că în cartofii cu concentrații foarte mari de solanină, cartoful decojit ar putea conține în continuare suficientă solanină pentru a vă îmbolnăvi.
Din păcate, fierberea și alte metode de gătit, inclusiv coacerea sau prăjirea, nu reduc semnificativ nivelurile de solanină. Astfel, nu vor face cartofii verzi mai siguri de mâncat. Dacă un cartof are doar câteva pete verzi mici, le puteți tăia sau decoji cartoful.
Cu toate acestea, dacă cartoful este foarte verde sau are un gust amar (un semn de solanină), cel mai bine este să-l aruncați.
Cartofii verzi trebuie luați în serios. Deși culoarea verde în sine nu este dăunătoare, aceasta poate indica prezența unei toxine numite solanină. Peelingul cartofilor verzi poate ajuta la reducerea nivelului de solanină, dar odată ce un cartof a devenit verde, cel mai bine este să-l aruncați.
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
-
Artrită: simptome timpurii în articulații07.12.2025, 09:40
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
EXCLUSIV Cum gătim peștele corect. Dr. Lygia Alexandrescu: E perfect!
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.

