Cartofii, risc pentru sănătate. Conțin o toxină și pot duce chiar la deces. Când devin periculoși
Cartofii pot fi periculoși pentru sănătate. Aceștia conțin o toxină care poate duce la deces.
Cartofii verzi pot pune sănătatea în pericol. Dacă sesizezi că a apărut o pată verde pe coaja cartofilor înseamnă că este timpul să îi arunci. Cartofii verzi pot fi periculoși. De fapt, culoarea verde și gustul amar pe care cartofii îl dezvoltă ocazional pot indica prezența unei toxine.
De ce se înverzesc cartofii
Înverzirea cartofilor este un proces natural. Când cartofii sunt expuși la lumină, încep să producă clorofilă, pigmentul verde care dă multor plantelor culoare. Acest lucru duce la schimbarea culorii cartofilor în verde. Vă puteți da seama dacă un cartof de culoare închisă se înverzește prin zgârierea unei părți a cojii și verificarea oricăror pete verzi dedesubt.
Clorofila permite, de asemenea, plantelor să recolteze energie de la soare prin fotosinteză. Prin acest proces, plantele sunt capabile să producă carbohidrați și oxigen din lumina soarelui, apă și dioxid de carbon. Clorofila care dă unor cartofi culoarea lor verde este complet inofensivă. De fapt, este prezentă în multe dintre alimentele vegetale pe care le mănânci în fiecare zi.
Cu toate acestea, înverzirea cartofilor poate semnala, de asemenea, producerea a ceva mai puțin de dorit și potențial dăunător - un compus toxic al plantelor numit solanină, potrivit Healthline.
Cartofii verzi pot fi toxici
Atunci când expunerea la lumină determină cartofii să producă clorofilă, aceasta poate încuraja, de asemenea, producerea anumitor compuși care protejează împotriva deteriorării de insecte, bacterii, ciuperci sau animale înfometate.
Din păcate, acești compuși pot fi toxici pentru om. Solanina, principala toxină pe care o produc cartofii, acționează prin inhibarea unei enzime implicate în descompunerea anumitor neurotransmițători. De asemenea, acționează prin deteriorarea membranelor celulare și poate afecta negativ permeabilitatea intestinului.
Solanina este prezentă în mod normal în niveluri scăzute în cartofi, precum și în niveluri mai ridicate în unele părți ale plantei de cartof. Cu toate acestea, atunci când sunt expuși la lumina soarelui sau deteriorați, cartofii produc mai multă solanină. Clorofila este un bun indicator al prezenței unor niveluri ridicate de solanină într-un cartof, dar nu este o măsură perfectă.
Deși aceleași condiții încurajează producerea atât a solaninei, cât și a clorofilei, acestea sunt produse independent unul de celălalt. De fapt, în funcție de soi, un cartof poate deveni verde foarte repede, dar conține niveluri moderate de solanină. Cu toate acestea, înverzirea este un semn că un cartof poate începe să producă mai multă solanină.
Când devine solanina periculoasă
Se pare că ingerarea 2 mg/kg de solanină/greutate corporală este suficientă pentru a provoca simptome, Deși 1.25 mg/kg ar putea fi suficientă pentru a îmbolnăvi grav unele persoane.
Asta înseamnă că prin consumarea a circa 450 de grame de cartofi care au depășit nivelul acceptabil de 20 mg solanină la 100 g ar fi suficiente pentru a face îmbolnăvi grav o persoană care are circa 50 de kilograme.
Cu toate acestea, în cazul în care un cartof a dezvoltat niveluri foarte ridicate de solanină sau în cazul în care persoana este mai mică sau un copil, consumarea de chiar mai puțină solanină ar putea fi suficientă pentru a le îmbolnăvi.
Simptomele intoxicației cu solanină
Semnele distinctive ale otrăvirii cu solanină sunt greața, vărsăturile, diareea, transpirația, durerile de cap și durerile de stomac. Simptome relativ ușoare, cum ar fi acestea ar trebui să rezolve în aproximativ 24 de ore.
În cazuri extreme, au fost raportate efecte severe, cum ar fi paralizia, convulsiile, problemele respiratorii, coma și chiar moartea.
Ce se întâmplă dacă cureți cartoful
Nivelurile de solanină sunt cele mai ridicate în coaja unui cartof. Din acest motiv, curățarea unui cartof verde va ajuta la reducerea semnificativă a nivelurilor sale.
Studiile au estimat că peelingul unui cartof elimină cel puțin 30% din compușii toxici ai plantelor. Cu toate acestea, 70% din toxine se regăsesc în interiorul cartofului. Acest lucru înseamnă că în cartofii cu concentrații foarte mari de solanină, cartoful decojit ar putea conține în continuare suficientă solanină pentru a vă îmbolnăvi.
Din păcate, fierberea și alte metode de gătit, inclusiv coacerea sau prăjirea, nu reduc semnificativ nivelurile de solanină. Astfel, nu vor face cartofii verzi mai siguri de mâncat. Dacă un cartof are doar câteva pete verzi mici, le puteți tăia sau decoji cartoful.
Cu toate acestea, dacă cartoful este foarte verde sau are un gust amar (un semn de solanină), cel mai bine este să-l aruncați.
Cartofii verzi trebuie luați în serios. Deși culoarea verde în sine nu este dăunătoare, aceasta poate indica prezența unei toxine numite solanină. Peelingul cartofilor verzi poate ajuta la reducerea nivelului de solanină, dar odată ce un cartof a devenit verde, cel mai bine este să-l aruncați.
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Castane coapte sau fierte: care sunt mai sănătoase
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
7 motive să bei zeamă de murături în mod regulat
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
