Cartofii, risc pentru sănătate. Conțin o toxină și pot duce chiar la deces. Când devin periculoși

Cartofii pot fi periculoși pentru sănătate. Aceștia conțin o toxină care poate duce la deces.
Cartofii verzi pot pune sănătatea în pericol. Dacă sesizezi că a apărut o pată verde pe coaja cartofilor înseamnă că este timpul să îi arunci. Cartofii verzi pot fi periculoși. De fapt, culoarea verde și gustul amar pe care cartofii îl dezvoltă ocazional pot indica prezența unei toxine.
De ce se înverzesc cartofii
Înverzirea cartofilor este un proces natural. Când cartofii sunt expuși la lumină, încep să producă clorofilă, pigmentul verde care dă multor plantelor culoare. Acest lucru duce la schimbarea culorii cartofilor în verde. Vă puteți da seama dacă un cartof de culoare închisă se înverzește prin zgârierea unei părți a cojii și verificarea oricăror pete verzi dedesubt.
Clorofila permite, de asemenea, plantelor să recolteze energie de la soare prin fotosinteză. Prin acest proces, plantele sunt capabile să producă carbohidrați și oxigen din lumina soarelui, apă și dioxid de carbon. Clorofila care dă unor cartofi culoarea lor verde este complet inofensivă. De fapt, este prezentă în multe dintre alimentele vegetale pe care le mănânci în fiecare zi.
Cu toate acestea, înverzirea cartofilor poate semnala, de asemenea, producerea a ceva mai puțin de dorit și potențial dăunător - un compus toxic al plantelor numit solanină, potrivit Healthline.
Cartofii verzi pot fi toxici
Atunci când expunerea la lumină determină cartofii să producă clorofilă, aceasta poate încuraja, de asemenea, producerea anumitor compuși care protejează împotriva deteriorării de insecte, bacterii, ciuperci sau animale înfometate.
Din păcate, acești compuși pot fi toxici pentru om. Solanina, principala toxină pe care o produc cartofii, acționează prin inhibarea unei enzime implicate în descompunerea anumitor neurotransmițători. De asemenea, acționează prin deteriorarea membranelor celulare și poate afecta negativ permeabilitatea intestinului.
Solanina este prezentă în mod normal în niveluri scăzute în cartofi, precum și în niveluri mai ridicate în unele părți ale plantei de cartof. Cu toate acestea, atunci când sunt expuși la lumina soarelui sau deteriorați, cartofii produc mai multă solanină. Clorofila este un bun indicator al prezenței unor niveluri ridicate de solanină într-un cartof, dar nu este o măsură perfectă.
Deși aceleași condiții încurajează producerea atât a solaninei, cât și a clorofilei, acestea sunt produse independent unul de celălalt. De fapt, în funcție de soi, un cartof poate deveni verde foarte repede, dar conține niveluri moderate de solanină. Cu toate acestea, înverzirea este un semn că un cartof poate începe să producă mai multă solanină.
Când devine solanina periculoasă
Se pare că ingerarea 2 mg/kg de solanină/greutate corporală este suficientă pentru a provoca simptome, Deși 1.25 mg/kg ar putea fi suficientă pentru a îmbolnăvi grav unele persoane.
Asta înseamnă că prin consumarea a circa 450 de grame de cartofi care au depășit nivelul acceptabil de 20 mg solanină la 100 g ar fi suficiente pentru a face îmbolnăvi grav o persoană care are circa 50 de kilograme.
Cu toate acestea, în cazul în care un cartof a dezvoltat niveluri foarte ridicate de solanină sau în cazul în care persoana este mai mică sau un copil, consumarea de chiar mai puțină solanină ar putea fi suficientă pentru a le îmbolnăvi.
Simptomele intoxicației cu solanină
Semnele distinctive ale otrăvirii cu solanină sunt greața, vărsăturile, diareea, transpirația, durerile de cap și durerile de stomac. Simptome relativ ușoare, cum ar fi acestea ar trebui să rezolve în aproximativ 24 de ore.
În cazuri extreme, au fost raportate efecte severe, cum ar fi paralizia, convulsiile, problemele respiratorii, coma și chiar moartea.
Ce se întâmplă dacă cureți cartoful
Nivelurile de solanină sunt cele mai ridicate în coaja unui cartof. Din acest motiv, curățarea unui cartof verde va ajuta la reducerea semnificativă a nivelurilor sale.
Studiile au estimat că peelingul unui cartof elimină cel puțin 30% din compușii toxici ai plantelor. Cu toate acestea, 70% din toxine se regăsesc în interiorul cartofului. Acest lucru înseamnă că în cartofii cu concentrații foarte mari de solanină, cartoful decojit ar putea conține în continuare suficientă solanină pentru a vă îmbolnăvi.
Din păcate, fierberea și alte metode de gătit, inclusiv coacerea sau prăjirea, nu reduc semnificativ nivelurile de solanină. Astfel, nu vor face cartofii verzi mai siguri de mâncat. Dacă un cartof are doar câteva pete verzi mici, le puteți tăia sau decoji cartoful.
Cu toate acestea, dacă cartoful este foarte verde sau are un gust amar (un semn de solanină), cel mai bine este să-l aruncați.
Cartofii verzi trebuie luați în serios. Deși culoarea verde în sine nu este dăunătoare, aceasta poate indica prezența unei toxine numite solanină. Peelingul cartofilor verzi poate ajuta la reducerea nivelului de solanină, dar odată ce un cartof a devenit verde, cel mai bine este să-l aruncați.
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
-
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.