Cât de sănătos ești în funcție de cât ești de dezordonat

Florina Pop |
Data publicării:
Curățenie  FOTO: pexels.com
Curățenie FOTO: pexels.com

Studiile susțin că dezordinea ar fi un semn de creativitate, însă prea multă dezordine nu mai transmite același mesaj ci îți afectează sănătatea.

Sănătos, dezordonat. Mormame de hârtii pe birou, zeci de obiecte pe masa de bucătărie și pe jos "spun" că e cazul să faceți ordine. Specialiștii de la webmd au alcătuit o listă cu ce înseamnă prea multă dezordine în viața noastră. Iată câteva concluzii:

1. Prea multe lucruri - În cazul în care dulapurile sunt mai mult decât pline sau, dacă biroul tău este acoperit cu mormane de hârtii aruncate, poate doriți să faceți niște pași spre un spațiu de lucru mai potrivit. În timp ce un pic de haos ar putea avea unele aspecte majore - cel puțin un studiu sugerează că o cameră dezordonată stimulează creativitatea - , în schimb are multe alte dezavantaje. Poate fi chiar dăunător pentru sănătatea fizică și psihică.

2. Dezordine egal stres - Când totul este în ordine, știi exact unde vă puneți ochelarii și cheile, astfel încât să știi de unde să le luați și să vă continuați ziua. Acest lucru economisește timp și o mulțime de probleme. Într-un studiu, femeile care și-au descris casele drept dezordonate au avut un nivel ridicat de cortizol al hormonului de stres pe parcursul zilei, în timp ce cele care și-au descris locuința ca un spațiu bine organizat, odihnitor, au avut niveluri mai mici ale cortizolului.

3. Nu va fi mai ușor - dacă sunteți un pic împrăștiat, deoarece spațiul vostru este împrăștiat, nu vă îngrijorați. Cercetările au arătat că adulții din anii 50 de ani care au prea multe grămezi de lucruri sunt mai predispuși decât oamenii tineri să ia decizii legat de ce să scape. Studiul a mai constatat că acele grămezi vă pot face să fiți mai puțin satisfăcut de viața voastră.

4. Mintea călătorește - este greu să vă concentrați pe sarcini importante atunci când mai multe lucruri concurează pentru atenția voastră. Cercetătorii au descoperit că munca într-un spațiu dezorganizat face mai greu concentrarea. Poate fi deosebit de dur pentru persoanele cu ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție). Dacă aveți ADHD, un organizator sau antrenor profesionist poate fi cel mai bun mod de a restabili o anumită ordine în spațiul vostru.

5. Jenă și izolare - o casă îngrijită și ordonată este primitoare atât pentru oamenii care locuiesc acolo, cât și pentru oaspeți. O casă dezordonată poate crea senzație contrarie. Dar îndepărtarea de oameni poate influența relațiile și că poate face să vă simțiți trist și singur.

6. Pericole ascunse - când podeaua este acoperită de cutii, haine, prea mult mobilier vă puteți accidenta mai ușor mai ales dacă sunteți mereu grăbit. Rafturile umplute până la refuz de cărți și șireturi pot fi un pericol dacă o bucată de mobilier supraîncărcat se răstoarnă.

7. Neatenție și generozitate - un mediu mai organizat vă poate face mai grijuliu față de ceilalți. Într-un studiu, voluntarii care au completat sondajele într-o cameră îngrijită au avut mai multe șanse să spună că vor să doneze unei organizații de caritate în comparație cu cei care au fost chestionați într-o cameră dezordonată.

8. Probleme ale memoriei - unii oameni care locuiesc în case înghesuite au o „memorie de lucru" mai săracă, potrivit cercetărilor. Creierul este conectat să urmărească doar câteva detalii simultan pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să poată fi supraîncărcat atunci când se întâmplă prea multe.

9. Siguranța întâi - chiar dacă un foc începe în cele mai frecvente moduri (uleiul de gătit se ridică în flăcări sau un arzător prinde marginea prosopului tău), dezordinea îngreunează obținerea ajutorului. Nu numai că veți avea mai multe probleme pentru a ieși la timp dacă căile și ieșirile vă sunt blocate, dar pompierii vor avea, de asemenea, un timp mai greu pentru a stinge focul.

10. Legat de creșterea în greutate - persoanele care își umplu casele cu atât de multe lucruri, încât pot avea o tulburare de a aduna continuu – colecționarea compulsivă de obiecte - par să fie mai predispuse la supraalimentare și să devină obezi. Un studiu a constatat că, pe măsură ce tulburarea s-a înrăutățit, la fel s-a întâmplat și cu indicele de masă corporală (IMC) și simptomele alimentației – se consumă cantități mari de alimente într-un timp scurt.

11. Toată noaptea - persoanele care au suferă de colecționare compulsivă de obiecte par mai susceptibile de a avea insomnie. Legătura dintre cele două nu este complet clară, dar somnul este important pentru gândirea clară și luarea deciziilor. Dacă sunteți lipsiți de somn, s-ar putea să fiți mai probabil să luați decizii discutabile, inclusiv cele care implică obținerea mai multor lucruri de care nu aveți nevoie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel