Cât turmeric este prea mult. Ce spun experții despre proprietățile benefice și riscurile pentru sănătate ale turmericului
Turmericul, deși are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, poate aduce riscuri pentru sănătate atunci când este consumat în exces, mai ales sub formă de...
Turmericul și ingredientul său activ, curcumina, au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care pot susține sănătatea creierului și pot îmbunătăți problemele digestive. Cu toate acestea, nu este de așteptat să trateze cancerul sau să detoxifice ficatul.
Gătitul cu turmeric măcinat este, în general, sigur, dar utilizarea în exces a suplimentelor poate duce la ulcer gastric sau pietre la rinichi.
Nu există o doză zilnică standard sau recomandată de turmeric, dar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a până la 3 mg pe kilogram de greutate corporală sau 1,4 mg pe kilogram de curcumină pe zi, pe baza studiilor pe animale.
S-a constatat că turmericul, un condiment utilizat în medicina tradițională indiană și chineză, tratează afecțiunile pielii, ale articulațiilor și ale căilor respiratorii superioare. Curcumina, un ingredient-cheie din pudra de curry, poate avea beneficii pentru sănătate, în special pentru bolile inflamatorii intestinale și pentru cancerele de piele, plămâni și ficat.
Efectele asupra sănătății rămân incerte din cauza incapacității sale de a fi absorbită cu ușurință de organism. Studiile sugerează că administrarea a 500 mg de extract de curcumină de două ori pe zi poate reduce inflamația la persoanele cu poliartrită reumatoidă și osteoartrită.
Cu toate acestea, adăugarea de turmeric în alimentație poate să nu fie necesară, deoarece alte surse de alimente integrale oferă antioxidanți și compuși antiinflamatori.
Citește și: Aerul condiționat și răcelile: mituri și realitate. Când devine un pericol pentru sănătate

Foto: Pexels @Marta Branco
Poate prea mult turmeric să dăuneze sănătății?
Turmericul măcinat poate fi uneori contaminat cu niveluri scăzute de plumb, conform unei investigații Consumer Reports din 2021. Suplimentele cu turmeric pretind că susțin sănătatea ficatului, dar experții avertizează că acestea pot dăuna ficatului. Un raport din 2022 a sugerat că leziunile hepatice legate de turmeric sunt în creștere în Statele Unite din cauza utilizării combinate a turmericului cu piper negru.
Piperina, un compus din piperul negru, facilitează absorbția curcuminei de către organism, dar combinația poate contribui la afectarea ficatului. Încă nu au fost dovedite beneficiile consumului oral sub formă de supliment și există cazuri bine studiate și publicate de leziuni hepatice semnificative în urma utilizării turmericului.
Suplimentele cu turmeric și curcumină nu au nevoie de aprobarea FDA înainte de a ajunge pe piață, astfel încât mulți experți recomandă evitarea suplimentelor, deoarece este greu de decis care produse sunt sigure și eficiente.
Turmeric măcinat sau supliment
Suplimentele de turmeric ar trebui luate în considerare în funcție de obiceiurile alimentare, obiectivele de sănătate și comoditate. Dacă folosiți deja turmericul în mod regulat la gătit cu piper negru și consumați alte alimente antioxidante și antiinflamatoare, este posibil să nu aveți nevoie de un supliment. Experții în nutriție recomandă adăugarea turmericului în dietă în loc să luați un supliment.
Gătitul cu ulei vegetal poate îmbunătăți absorbția curcuminei, deoarece aceasta este liposolubilă. Nu există orientări nutriționale standard pentru turmeric sau curcumină, astfel încât decizia cu privire la cantitatea consumată poate depinde de preferințele personale sau de consultarea cu un medic. Turmericul poate fi un adaos sănătos la mese, dar dependența de suplimente ar putea duce la efecte secundare dăunătoare.
O dietă echilibrată cu surse naturale de antioxidanți poate fi o opțiune mai sigură și mai eficientă. Consultați întotdeauna un furnizor de servicii medicale înainte de a adăuga noi suplimente la rutina dumneavoastră.
-
-
-
Cât de murdare sunt pernele tale. Descoperirea care te va șoca08.11.2025, 12:00
-
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Cum scap de pofta de dulce
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
