Ce efecte are stresul asupra tenului. Medic: e important să integrăm pacientul într-un context

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Stresul are urmări nedorite și pe piele, nu doar asupra sistemului imunitar și psihicului.

Medicul Pavelina Andrei, specialist în Dermatovenerologie, subliniază, la Interviurile DC News și DC Medical, că ”stresul are nu doar repercursiuni la nivelul psihic. ci si repercursiuni la nivelul pielii”.

”Sunt foarte multe boli psihice care au răsunet la nivelul pielii. (...) Să nu uităm că sistemul nervos central împreună cu pielea derivă din aceeași foiță, din ectoderm și atunci există o interconexiune dintre acestea două. Sunt și foarte multe afecțiuni dermatologice agravate de stres, dar care au ca trigger stresul psiho-emoțional. De aceea, pacientul trebuie integrat într-un context. (....) Și, foarte important, istoricul acestuia. De cele mai multe ori decelăm ca triggeri pentru o anumită afecțiune fie de novo, fie agravarea unei alte afecțiuni stresul psiho-emoțional. Și atunci venind și combătând stresul, fie prin consiliere psihologică, fie prin ajutor la alte specialități, lucrând într-o echipă pluridisciplinară medic-psihiatru, fie, de ce nu, cu niște medicamente sau vitamine care să reechilibreze statusul observăm o îmbunătățire și la nivelul pielii”, explică medicul dermatolog.

Stresul duce la apariția unor afecțiuni dermatologice precum dermatita seboreică, psorazisul, sau escoriații nevrotice. ”De multe ori întâlnim pacienți care vin la noi și ne spun: avem ceva pe piele, ne mănâncă, noi nu decelăm. Le dăm să facă analize și nu apare nimic. În schimb, constatăm că acele escoriații sunt datorate stresului psiho-emoțional și, de aceea, repet, este foarte important să integrăm pacientul într-un context, să vorbim cu el cât putem de mult și să nu tratăm doar boala în sine, să vedem care este background-ul acestei patologii”, adaugă medicul Pavelina Andrei.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel