Ce este indicele PRAL și cum influențează alimentația. Bilic: O dietă bogată în fructe și legume este alcalinizantă

Sonia Baciu |
Data publicării:
Ce este indicele PRAL. FOTO Pexels @ Yaroslav Shuraev
Ce este indicele PRAL. FOTO Pexels @ Yaroslav Shuraev

Ce este indicele PRAL și cum ne influențează alimentația. De ce trebuie să ținem cont. 

 

”Când vine vorba de sănătate, toată lumea știe că aciditatea nu este bună. Când spui acid te gândești la ceva care arde, care oxidează. Cu excepția stomacului, care are un mediu acid pentru a distruge bacteriile din mâncare, restul organelor și celulelor funcționează optim în mediul bazic”, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic la ”Doctor de Bine” de la PRO TV.

Nutriționistul afirmă că menținerea echilibrului acido-bazic este esențială, mai mult, că prin intermediul alimentației putem să influențăm acest echilibru, prin faptul că există alimente acidifiante și altele cu efect alcalinizant.

”Această acțiune depinde de compoziția lor nutritivă. Mineralele și proteinele sunt elementele care fac să varieze pH-ul. Proteinele fac pH acid, iar mineralele crează un pH alcalin”, a mai spus nutriționistul.

De altfel, aceasta l-a menționat pe doctorul german Thomas Remer, cel care a definit indicele PRAL, indicatorul ce măsoară încărcătura renal acidă și se exprimă în miniechivalenți raportat la 100 gr aliment.   

Astfel, un PRAL pozitiv și mai mare decât zero înseamnă un efect acidifiant asupra organismului, în timp ce indicele PRAL negativ corespunde unui efect alcalinizant, iar un PRAL egal cu zero înseamnă efect neutru, adică alimentul nu influențează echilibrul acido-bazic.

Care este indicele PRAL pe categorii de alimente

”Produsele proteice au indicele crescut. Grăsimile, culmea, sunt neutre vis-a-vis de echilibrul acido-bazic. Indicele PRAL zero pentru uleiul de măsline și de floarea-soarelui, și 0,5 pentru unt, smântână și maioneză.  Legumele sunt alcalinizante.

Concluzia. Indicele PRAL vine să confirme faptul că o dietă bogată în fructe și legume este alcalinizantă, deci sănătoasă. Cât despre alimentele cu indicele PRAL crescut, ele nu trebuie eliminate din dietă, ci doar consumate în cantități mai mici”, a mai spus Mihaela Bilic. 

Dieta de primăvară. Bilic: Apetitul este lesne de ținut sub control

”Primăvara este cel mai potrivit moment din an pentru a recăpăta tonusul și buna dispoziție, dar și forma fizică. Iar cura de slăbire în acest sezon va fi cu eforturi minime și rezultate maxime.

Organismul caută din instinct alimente proaspete și ușor de digerat, iar apetitul este lesne de ținut sub control. Scurtarea nopților stimulează indirect secreția de hormoni precum cortizol, testosteron și prolactină, care au efect de accelerare a metabolismului”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic la ”Doctor de Bine” de la PRO TV.

Ce trebuie să cuprindă ”lista de cumpărături”

Nutriționistul a făcut și o scurtă ”listă de cumpărături” cu produsele care nu trebuie să lipsească din ”dieta de primăvară”.

”Toate verdețurile și cruditățile pe care le găsiți în piață”. (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Alimente care scad tensiunea arterială. Iaurtul grecesc, pe listă

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel