Ce înseamnă, de fapt, când spui condoleanțe. Ce să faci și ce să NU spui niciodată când moare cineva

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum sa prezinti condoleantele - FOTO: Freepik
cum sa prezinti condoleantele - FOTO: Freepik

Cum să prezinți condoleanțele. Psihologii explică ce trebuie să facem sau să nu facem atunci când ne prezentăm regretele.

De multe ori, atunci când cineva trece printr-o pierdere, oamenii nu știu ce să spună, așa că nu spun nimic. Este util să recunoașteți pierderea, să scrieți o scrisoare de condoleanțe și să oferiți sprijin.

Oamenii ar trebui să evite să minimalizeze pierderea, să folosească clișee și să pretindă că nimic nu s-a schimbat.

Viața ne reamintește în mod constant că niciunul dintre noi nu deține controlul. Atunci când se întâmplă ceva neașteptat sau de neînțeles, deseori nu știm cum să oferim condoleanțe. Ce putem să spunem sau să facem? Multe, de fapt. Dar există câteva lucruri cheie de care trebuie să ținem cont.

Emoțiile au un alt scop decât acela de a ne deosebi de sociopați și de inteligența artificială. Emoțiile ne motivează și ne organizează să acționăm, reducând timpul de reacție în situații critice. Ceea ce spui este secundar față de locul în care te afli pentru cineva aflat în nevoie.

De multe ori, când cineva trece printr-o criză sau o pierdere, prietenii nu știu ce să facă sau să spună, așa că nu spun nimic. Pe măsură ce trece timpul, devine din ce în ce mai dificil și mai ciudat să spui ceva. În cele din urmă, relația se dizolvă sub o ceață de neînțelegeri.

Vezi și: Ce a făcut Alexandru Rafila de când e ministru. Șerban Bubenek: A făcut într-un an de zile ce nu s-a făcut în ultimii ani. Sunt încrezător că se poate

5 lucruri pe care trebuie să le evitați atunci când prezentați condoleanțe

Raționalizarea sau minimalizarea pierderii. Un studiu din 2022 a arătat că cele mai frecvent folosite mesaje memorabile dureroase au fost comentariile care încercau să raționalizeze moartea sau remarcile care minimalizau pierderea într-un fel sau altul. În timp ce cele mai utile note au fost cele care au oferit celui îndurerat spațiu pentru a jeli.

A fi înțelegător, mai degrabă decât empatic. Este vital să fiți empatici, nu compătimiți (adică să vă fie milă), față de cineva care suferă o pierdere. Fiți intenționat în a vă exprima durerea pentru pierderea lor, oferind în același timp condoleanțe autentice, empatice. Cei mai mulți oameni nu duc lipsă de empatie, doar că nu se pricep la asta sau nu-și dau seama că seamănă mult cu a fi ”trezit”. Este o schimbare de vibrație.

Utilizarea clișeelor. Evitați să oferiți clișee de genul ”cel puțin nu mai suferă”, ”au trăit o viață lungă și plină”, ”Știu cum te simți”, ”Trebuie să fii puternic” sau ”Era timpul să plece”, deoarece astfel de fraze pot fi dureroase.

Vezi și: De ce trebuie să speli orezul înainte de a-l găti. Cum te poți otrăvi dacă nu faci acest lucru

Evitați comparațiile de suferință sau definirea modului în care ar trebui să acționeze sau să se simtă, sau pentru cât timp ar trebui să dureze durerea lor personală. Durerea este o emoție subiectivă pentru fiecare dintre noi.

Să nu dați curs situației. Nu trebuie să fiți prezent fizic pentru a vă extinde prezența. Trimiteți texte, e-mailuri sau lucruri pe care le-ar putea aprecia, chiar dacă nu sunt în starea de spirit pentru a vorbi. Trimiterea de produse de patiserie, o cutie de bunătăți sau o pizza mare (într-o cutie mai mare) merge foarte departe.

Dacă nu primiți un răspuns, nu presupuneți niciodată că nu doresc să li se amintească suplimentar de pierdere prin intermediul contactului dumneavoastră de susținere. Pe scurt: Nu este vorba despre dumneavoastră.

Să te prefaci că nimic nu s-a schimbat pentru cei îndurerați. Indiferent cât de inconfortabil s-ar putea simți, nu evitați niciodată în mod intenționat să vorbiți despre pierderea suferită sau despre persoana care a decedat.

Ar putea părea util pentru cei îndurerați să ocolească subiectul, dar abordarea subiectului are un efect de vindecare, în sensul că ajută la păstrarea memoriei persoanei pierdute, ajutându-i în același timp pe cei rămași să proceseze emoțiile rezultate, notează Psychology Today.

Vezi și: Disfuncția erectilă, simptome, cauze și tratament. Ce boli pot provoca impotență

5 lucruri pe care trebuie să le faceți atunci când prezentați condoleanțe

Recunoașteți pierderea și durerea lor. Atunci când consolați o persoană care se confruntă cu o pierdere, este esențial să recunoașteți durerea acesteia atunci când vă exprimați condoleanțele. Fiți clar și ferm în ceea ce privește oferta dvs. de prezență și dorința de a asculta fără a judeca sau cu intenția de a le ”repara” durerea. Nu există leac pentru durere. Nu este o boală.

Scrieți o scrisoare de condoleanțe. ”Avertisment: nu știu ce să spun, dar sunt aici pentru tine.” Acest singur act ajută la crearea unui sens din inexplicabil. Potrivit unui studiu realizat în 2020 la Universitatea din Pennsylvania, o scrisoare de condoleanțe transmite grijă, oferind în același timp o oportunitate de reflecție, creștere, învățare și moștenire.

Oferă alinare și speranță și îi face pe oameni să simtă că sunt importanți. Și contribuie la liantul social al societății.

Vezi și: Digitalizarea ATI, impact major. Bubenek: S-a eliminat umblatul pe scări cu analize. În 8 ore câștigă 1,5 ore cu pacientul

Folosiți fraze utile. Luați în considerare fraze precum: ”Sunt aici pentru a vă asculta și a vă ajuta în orice mod posibil”, ”Aș vrea să vă pot alina suferința; să știți doar că îmi pasă de dumneavoastră”, ”M-am gândit la dumneavoastră”, ”Amintirea mea preferată despre persoana iubită este...”, ”Pot să vă îmbrățișez?” sau ”Pot să stau cu dumneavoastră?”.

Oferiți sprijin social. Un studiu universitar suedez din 2022 a constatat că familia și prietenii au fost apreciați ca fiind cele mai importante surse de sprijin social, în timp ce sprijinul social din partea instituțiilor societății, cum ar fi asistența medicală și școala, a fost considerat mai puțin important și insuficient.

Sprijinul dumneavoastră poate lua mai multe forme, cum ar fi pregătirea meselor, îngrijirea copiilor sau scoaterea lor la activități. Nu vreți să vă exprimați mai târziu condoleanțele pentru lipsa de condoleanțe de acum.

Ajutați-l pe cel îndurerat să găsească ajutor, dacă este necesar. Doliul sănătos este marcat de șoc și amorțeală inițială care duce la tristețe și depresie care, în cele din urmă, permite creierului să se adapteze și să se recupereze.

În timp ce doliul nesănătos este intens, prelungit și cuprinde o afectare substanțială a muncii, sănătății și funcționării. Dacă observați că persoana iubită se află într-o astfel de suferință, îndemnați-o să își contacteze medicul sau să vorbească cu un terapeut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel