Ce să mănânci ca să-ți întărești sistemul imunitar. Pandemia de COVID-19 și sezonul gripei

Ar fi minunat dacă ar exista un singur aliment pe care să-l mănânci și să-ți întărească sistemul imunitar peste noapte. Din păcate, e mai complicat de atât, pentru că sistemul imunitar trebuie hrănit cu o...
Sally Kuzemchak, dietetician american și scriitoare, spune că există o combinație de alimente care „hrănesc” sistemul imunitar și-l întăresc.
„Desigur, nu este atât de simplu. Spălarea mâinilor rămâne cea mai bună apărare împotriva infectării cu viruși, iar somnul este o componentă crucială a unui sistem imunitar puternic. Dar ceea ce mănânci joacă un rol în capacitatea ta de a ține la distanță răcelile și gripa. Deși nu se poate reduce totul la doar unul sau două alimente, substanțele nutritive și alți compuși din dieta zilnică au un impact asupra a cât de slabă sau de puternică este imunitatea ta”, arată ea, într-un editorial pentru WebMd.
Iată câteva obiceiuri alimentare care te pot ajuta să rămâi sănătos în pandemia de COVID-19 și în sezonul gripei:
Mănâncă fructe și legume în fiecare zi: Ele conțin vitamine cheie implicate în buna funcționare a sistemului imunitar. Spre exemplu, vitamina C, pe care o găsești în alimente precum căpșuni, ardei grași, broccoli și citrice, ajută funcționarea celulelor sistemului imunitar, inclusiv fagocitele (cele care „înghit” particule potențial dăunătoare). Vitamina A ajută la menținerea sănătății țesuturilor din gură, intestine și căile respiratorii și se găsește în cartofi dulci, spanac, morcovi și pepene.
Consumați proteine: Dacă aveți un aport prea mic de proteine din alimentația zilnică, asta vă poate slăbi sistemul imunitar. Alimentele bogate în proteine furnizează aminoacizii de care aveți nevoie pentru a construi proteine esențiale în organism, inclusiv anticorpi. Alimentele de origine animală, precum carnea de vită și carnea de porc conțin, de asemenea, zinc, un mineral pe care corpul organismul îl folosește pentru a produce celule T. Zinc găsiți și în caju și năut.
Consumați alimente fermentate: acestea conțin în mod natural bacterii bune pentru microbiomul din intestin. Alimentele fermentate precum iaurtul, chefirul, varza murată, castraveții și gogoșarii murați, ajută bacteriile „bune” să crească și să se înmulțească în intestin, lăsând mai puțin spațiu pentru cele dăunătoare.
Condimentați-vă alimentele: Condimente precum usturoiul, ghimbirul, pătrunjelul, oregano-ul sau scorțișoara au destul de multe studii în spate care arată că au capacități interesante anti-microbiene, antiinflamatoare și antioxidante. Nu sunt leac magic, dar adăugate în mâncare dau aromă alimentelor și adaugă în dietă acei compuși benefici pe care îi conțin.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.