Ce se întâmplă dacă mănânci zăpadă. Cât de periculoasă poate fi, de fapt

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
ce se intampla daca mananci zapada foto:Freepik@senivpetro
ce se intampla daca mananci zapada foto:Freepik@senivpetro

Cât de periculos este, de fapt, dacă mănânci zăpadă. 

Consumul de zăpadă poate părea o experiență plină de farmec în timpul iernii,mai ales pentru copii, iar mulți oameni se bucură de ideea de a gusta zăpada. Cu toate acestea, această activitate, aparent inofensivă, poate ascunde anumite riscuri pentru sănătate. Iată ce ar trebui să știi despre consumul de zăpadă și impactul său potențial asupra organismului.

Vezi și: Rolul nutriției pentru sănătate. Ce sunt malnutriția și subnutriția

În starea sa naturală, zăpada reprezintă apă pură. Cu toate acestea, atunci când se acumulează pe sol, zăpada poate fi expusă la diferite substanțe și particule. Printre acestea se numără, nu doar impurități precum murdăria, ci și substanțe chimice folosite în procesele de îndepărtare a zăpezii de pe străzi și trotuare, urme de poluare din aer, cum ar fi fumul și gazele de eșapament, sau chiar bacterii și microbi proveniți din diferite surse, potrivit Accuweather.

Riscuri asociate consumului de zăpadă

Expertiza medicală indică faptul că există riscuri asociate cu consumul de zăpadă, în special atunci când aceasta este luată direct de pe sol sau când este utilizată în preparate alimentare precum înghețata din zăpadă.

Printre aceste riscuri se numără:

Contaminare bacteriană și chimică

Zăpada poate conține bacterii sau substanțe chimice provenite din diverse surse, inclusiv din substanțele folosite pentru tratarea zăpezii pe drumuri și din alte poluanții atmosferici.

Infecții și probleme de sănătate

Consumul de zăpadă contaminată poate duce la infecții bacteriene sau la reacții adverse în organism, cum ar fi problemele digestive, vărsăturile sau diareea.

Impactul asupra grupurilor vulnerabile

Persoanele cu sistem imunitar slăbit sau copiii mici ar putea fi mai susceptibile la complicații sau la reacții adverse mai severe în urma consumului de zăpadă contaminată.

Prevenirea riscurilor legate de consumul de zăpadă

Pentru a minimiza riscurile asociate consumului de zăpadă, este recomandabil să adopți următoarele măsuri de precauție:

Evită consumul de zăpadă direct de pe sol: Alege să colectezi zăpadă proaspătă, preferabilă de la suprafețe mai puțin expuse la poluare.

Supraveghează consumul copiilor: Fiind mai vulnerabili, copiii ar trebui să fie îndrumați să evite consumul de zăpadă de pe sol sau din surse potențial contaminante.

În general, consumul ocazional și în cantități mici de zăpadă proaspătă și curată nu poate provoca probleme grave de sănătate la majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, este important să fii conștient de riscurile asociate și să iei măsuri de precauție pentru a minimiza expunerea la substanțe potențial nocive conținute în zăpadă.

Vezi și: Riscurile la care te expui când consumi băuturi carbogazoase. Ce boli pot provoca la nivelul sistemului osos

În cazul în care apar simptome neobișnuite sau dacă există îngrijorări legate de consumul de zăpadă, este recomandat să consulți un medic pentru evaluare și sfaturi suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel