Ce trebuie să știi despre aloe vera. Eficientă pentru a trata fisurile anale, problemele stomacului și nu numai. Cui nu îi este indicată

Monika Baciu |
Data publicării:
aloe vera - FOTO: Freepik
aloe vera - FOTO: Freepik

Aloe vera este o plantă medicinală care este folosită de mii de ani pentru a trata diverse afecțiuni. Dar ce trebuie să știi despre această plantă.

Aloe vera este o plantă medicinală populară, cu proprietăți antioxidante și antibacteriene. Aceasta poate fi utilă pentru reducerea plăcii dentare, accelerarea vindecării rănilor, prevenirea ridurilor și gestionarea zahărului din sânge, printre alte beneficii.

Aloe vera, sau Aloe barbadensis, este o plantă groasă, cu tulpina scurtă, care stochează apa în frunze. Este cel mai bine cunoscută pentru tratarea rănilor pielii, dar are și alte câteva utilizări care ar putea fi benefice pentru sănătate.

Cum se recoltează planta

Este relativ simplu să recoltezi o plantă de aloe pentru gel și suc. Veți avea nevoie de o plantă matură, care are cel puțin câțiva ani. Acest lucru asigură o concentrație mai mare de ingrediente active.

De asemenea, veți dori să așteptați câteva săptămâni înainte de a tăia frunze de la aceeași plantă. Este posibil să doriți să aveți câteva plante în rotație dacă intenționați să recoltați aloe des.

Pentru a vă recolta planta de aloe pentru gel și suc:

- Îndepărtați câte 3-4 frunze pe rând, alegând frunzele groase din secțiunile exterioare ale plantei.

- Asigurați-vă că frunzele sunt sănătoase și nu prezintă mucegai sau deteriorări.

- Tăiați-le aproape de tulpină. Majoritatea substanțelor nutritive benefice se găsesc la baza frunzelor.

- Evitați rădăcinile.

- Spălați și uscați frunzele.

- Tăiați marginile înțepătoare cu un cuțit.

- Cu ajutorul unui cuțit sau al degetelor, separați gelul interior de exteriorul frunzei. Gelul interior este partea din aloe pe care o veți folosi.

- Lăsați seva galbenă să se scurgă din frunză. Acesta este latexul de aloe vera. Dacă intenționați să folosiți latexul, îl puteți prinde într-un recipient. Dacă nu plănuiți să folosiți latexul, îl puteți arunca.

Dacă doriți un gel de aloe neted, după ce ați separat aloe de partea exterioară a frunzei, puteți pune aloe într-un blender și apoi strecurați substanța pentru a elimina pulpa.

Vezi și: Cafeaua cu efect antiinflamator. Reduce colesterolul și glicemia, benefică împotriva declinului cognitiv

Cum se utilizează gelul proaspăt de aloe vera

Puteți aplica gelul proaspăt de aloe direct pe piele sau puteți urma o rețetă pentru a realiza un produs de înfrumusețare făcut în casă. De asemenea, poate fi adăugat în alimente, smoothie-uri și băuturi.

Pentru a face suc de aloe, folosiți 1 cană de lichid pentru fiecare 2 linguri de gel de aloe. Includeți orice alte ingrediente, cum ar fi fructele, și folosiți un blender sau un robot de bucătărie pentru a amesteca băutura.

Dacă intenționați să consumați felii proaspete de gel de aloe, acesta se va păstra în frigider câteva zile, dar cel mai bine este să îl consumați cât mai repede posibil. Puteți păstra întotdeauna gelul de aloe vera în congelator dacă nu sunteți gata să îl folosiți imediat, potrivit Healthline.

Cum se utilizează aloe vera

Există o mulțime de moduri în care puteți folosi aloe vera, atât local, cât și intern.

Vindecă arsurile

Datorită proprietăților sale calmante, hidratante și răcoritoare, aloe vera este adesea folosită pentru a trata arsurile. Un studiu din 2013 cu 50 de participanți a constatat că persoanele care au folosit gel de aloe vera pentru a trata arsurile superficiale și de grosime parțială au prezentat rezultate mai bune decât grupul care a folosit o cremă cu sulfadiazină de argint de 1%.

Grupul cu aloe vera a prezentat o vindecare mai rapidă a rănilor și o ameliorare a durerii. În plus, aloe vera a avut avantajul de a fi ieftină. Este nevoie de mai multe cercetări, dar dovezile disponibile sugerează că gelul de aloe poate fi benefic pentru vindecarea rănilor provocate de arsuri.

Dacă aveți o arsură solară sau o altă arsură ușoară, aplicați aloe vera de câteva ori pe zi pe zona respectivă. Dacă aveți o arsură severă, solicitați ajutor medical înainte de a aplica aloe.

Vezi și: Lewis Capaldi, întrerupt pe scenă de sindromul Tourette: Am crezut că am o boală degenerativă. A fost o ușurare, este în regulă

Îmbunătățește sănătatea digestivă

Consumul de aloe vera poate fi benefic pentru tractul tău digestiv și poate ajuta la calmarea și vindecarea afecțiunilor stomacale, inclusiv a sindromului de colon iritabil (IBS).

O revizuire din 2018 a analizat trei studii cu 151 de persoane. Rezultatele studiilor au arătat că aloe vera a îmbunătățit semnificativ simptomele SII în comparație cu un placebo. Nu au fost raportate efecte adverse, deși sunt necesare mai multe cercetări folosind un studiu de dimensiuni mai mari.

În plus, aloe vera poate ajuta la inhibarea creșterii bacteriei H. pylori, care se găsește în tractul digestiv și poate duce la ulcere. Rețineți că acest sfat se referă doar la aloe vera. Alte plante de aloe pot fi otrăvitoare și nu ar trebui să fie administrate intern.

Promovează sănătatea orală

Pasta de dinți și apa de gură din aloe vera sunt opțiuni naturale pentru îmbunătățirea igienei orale și reducerea plăcii bacteriene. Rezultatele unui studiu din 2017 a constatat că persoanele care au folosit o pastă de dinți cu aloe vera au prezentat îmbunătățiri semnificative ale sănătății lor orale.

Studiul a inclus 40 de adolescenți care au fost împărțiți în două grupuri. Fiecare grup a folosit fie o pastă de dinți cu aloe vera, fie o pastă de dinți tradițională care conținea triclosan, de două ori pe zi.

După 30 de zile, s-a constatat că pasta de dinți cu aloe s-a dovedit a fi mai eficientă decât pasta de dinți cu triclosan în ceea ce privește scăderea nivelului de candida, a plăcii bacteriene și a gingivitei.

Persoanele care au folosit pasta de dinți cu aloe vera au prezentat o sănătate orală generală mai bună, fără a se confrunta cu efecte adverse.

Vezi și: Grăsimile alimentare care topesc burta. Anca Alungulesei: Păcălești creierul și dai corpului ceea ce el are nevoie

Îndepărtează acneea

Folosirea aloe proaspătă pe față poate ajuta la eliminarea acneei. De asemenea, puteți achiziționa produse cu aloe concepute pentru acnee, inclusiv produse de curățare, tonice și creme. Acestea pot avea avantajul suplimentar de a conține și alte ingrediente eficiente.

Produsele pentru acnee realizate cu aloe pot fi mai puțin iritante pentru piele decât tratamentele tradiționale pentru acnee.

Un mic studiu din 2014 a constatat că o cremă care combină medicamentele convenționale pentru acnee cu gelul de aloe vera a fost semnificativ mai eficientă decât medicamentele pentru acnee singure sau un placebo în tratarea acneei ușoare până la moderate.

În acest studiu, au fost observate îmbunătățiri în ceea ce privește nivelurile mai scăzute de inflamație și mai puține leziuni în grupul care a utilizat crema combinată pe o perioadă de opt săptămâni.

Ameliorează fisurile anale

Dacă aveți fisuri anale, aplicarea unei creme de aloe vera pe zona afectată de mai multe ori pe parcursul zilei poate ajuta la promovarea vindecării.

Un studiu din 2014 a constatat că utilizarea unei creme care conținea pulbere de suc de aloe vera a fost eficientă în tratarea fisurilor anale cronice. Oamenii au folosit crema de aloe de trei ori pe zi, timp de șase săptămâni.

S-au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește durerea, hemoragia la defecație și vindecarea rănilor. Aceste rezultate au fost semnificativ diferite față de cele ale grupului de control. Deși aceste cercetări sunt promițătoare, sunt necesare studii suplimentare pentru a le extinde.

Vezi și: Băuturile probiotice, benefice în prevenirea inflamațiilor și a cancerului. Cum poate ajuta kefirul în cazul intoleranței la lactoză

Cât de sigură este aloe vera

Este sigur pentru majoritatea oamenilor să folosească aloe vera topic pentru probleme minore de îngrijire a pielii. În general, este bine tolerată, deși sunt posibile iritații ale pielii și reacții alergice. Nu folosiți niciodată aloe vera sau orice tăieturi sau arsuri grave.

Fiți atenți la modul în care corpul dumneavoastră reacționează la aloe. Observați dacă aveți sensibilități sau reacții adverse. Nu folosiți aloe dacă sunteți alergic la usturoi, ceapă sau lalele. Evitați să luați aloe vera în termen de două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală programată.

Femeile care sunt însărcinate sau care alăptează și copiii sub 12 ani trebuie să evite utilizarea orală a aloe vera.

Efectul laxativ al latexului de aloe vera are potențialul de a provoca diaree și crampe abdominale. Aceste efecte ar putea inhiba absorbția medicamentelor pe cale orală și ar putea reduce eficacitatea acestora.

Nu luați aloe vera pe cale internă dacă aveți următoarele afecțiuni:

- hemoroizi

- afecțiuni renale

- tulburări renale

- afecțiune cardiacă

- boala Crohn

- colită ulcerativă

- obstrucție intestinală

- diabet

Posibilele efecte secundare ale aloe vera includ:

- probleme renale

- sânge în urină

- potasiu scăzut

- slăbiciune musculară

- diaree

- greață sau dureri de stomac

- dezechilibre electrolitice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel