Ce trebuie să știi despre Vitamina A: La ce e bună și care sunt simptomele deficienței
Se știe că Vitamina A este vitală pentru buna funcționare a sistemului imunitar, a vederii, precum și pentru creșterea și diferențierea celulelor. Dar ea are de fapt o importanță mult mai mare. Iată la ce e...
Vitamina A este de fapt numele unui grup de retinoizi liposolubili, incluzând retinol, retinină și esteri retinilici (link direct sursa informației). Vitamina A este implicată în funcția imunitară, în vedere, reproducere și comunicarea celulară. Ea este esențială pentru vedere ca o componentă esențială a rodopsinei, o proteină care absoarbe lumina în receptorii retinieni și pentru că sprijină diferențierea și funcționarea normală a membranelor conjunctivale și a corneei. Vitamina A sprijină, de asemenea, creșterea și diferențierea celulelor, jucând un rol critic în formarea și întreținerea normală a inimii, plămânilor, rinichilor și a altor organe.
Ea acționează, totodată, ca un antioxidant în celule și ajută la repararea daunelor provocate acestora de radicalii liberi. De asemenea, are rol în prevenția degenerescenței maculare legate de vârstă, o cauză principală a orbirii.Pe lângă acestea, vitamina A poate ajuta la tratarea pierderilor de vedere precoce cauzate de diabet, conform unui studiu (link direct studiu). Atenție, însă, nu vă repeziți în suplimente, deoarece consumul unei cantităţi exagerate de vitamina A poate contribui la reducerea densităţii osoase (link direct studiu). În plus, trebuie să știți că natural, organismul o produce și din beta-caroten.
Două forme de vitamina A sunt disponibile în dieta umană: vitamina A preformată (retinolul și forma sa esterificată, esterul retinilic) și carotenoizii de provitamina A. Vitamina A preformată se găsește în alimente din surse animale, inclusiv în produse lactate, pește și carne (în special în ficat).
De departe, cel mai important carotenoid de provitamina A este beta-carotenul; alți carotenoizi de provitamina A sunt alfa-carotenul și beta-criptoxantina. Organismul transformă acești pigmenți vegetali în vitamina A.
Atât provitamina A, cât și vitamina A preformată trebuie metabolizate intracelular în acid retinian și retinoic, formele active ale vitaminei A, pentru a susține funcțiile biologice importante ale vitaminei. Alți carotenoizi găsiți în alimente, cum ar fi licopenul, luteina și zeaxantina, nu sunt transformați în vitamina A.
Ce este deficiența de vitamina A
Deficiența de vitamina A este comună în multe țări în curs de dezvoltare, adesea deoarece rezidenții au acces limitat la alimente care conțin vitamina A preformată din surse alimentare de origine animală și nu consumă în mod obișnuit alimente disponibile care conțin beta-caroten din cauza sărăciei. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (link direct sursa informației), 190 de milioane de copii de vârstă preșcolară și 19,1 milioane de femei însărcinate din întreaga lume au o concentrație de retinol seric sub 0,70 micromoli/L. În aceste țări, aportul scăzut de vitamina A este cel mai puternic asociat cu consecințele asupra sănătății în perioadele cu cerere nutrițională ridicată, cum ar fi în timpul copilăriei, copilăriei, sarcinii și alăptării.
Conform aceleiași surse, în țările în curs de dezvoltare, deficiența de vitamina A începe de obicei în timpul copilăriei, când sugarii nu primesc colostru sau lapte matern. Diareea cronică duce, de asemenea, la pierderea excesivă a vitaminei A la copiii mici, iar deficitul de vitamina A crește riscul de diaree. Cel mai frecvent simptom al deficitului de vitamina A la copiii mici și la femeile însărcinate este xeroftalmia. Unul dintre simptomele timpurii ale xeroftalmiei este orbirea nocturnă sau incapacitatea de a vedea în condiții de lumină scăzută sau întuneric.
De altfel, deficiența de vitamina A este una dintre principalele cauze ale orbirii prevenibile la copii. Persoanele cu deficiență de vitamina A (și, adesea, xeroftalmie cu petele sale caracteristice Bitot) tind să aibă un nivel scăzut de fier, ceea ce poate duce la anemie.
Deficitul de vitamina A crește, de asemenea, severitatea și riscul de mortalitate al infecțiilor (în special diareea și rujeola) chiar înainte de apariția xeroftalmiei.
Excesul de vitamina A
Deoarece vitamina A este solubilă în grăsimi, organismul stochează cantități în exces, în primul rând în ficat, iar aceste niveluri se pot acumula. Deși excesul de vitamina A preformată poate avea o toxicitate semnificativă (cunoscută sub numele de hipervitaminoză A), cantități mari de beta-caroten și alți carotenoizi de provitamina A nu sunt asociate cu efecte adverse majore.
Manifestările hipervitaminozei A depind de mărimea și rapiditatea aportului în exces. Simptomele hipervitaminozei A în urma aportului brusc și masiv de vitamina A, ca și în cazul exploratorilor arctici care au mâncat ficat de urs polar, sunt acute. Aportul cronic de vitamina A în exces duce la creșterea presiunii intracraniene (pseudotumor cerebri), amețeli, greață, dureri de cap, iritații ale pielii, dureri la nivelul articulațiilor și oaselor, comă și chiar moarte.
Deși hipervitaminoza A se poate datora aportului alimentar excesiv, afecțiunea este de obicei rezultatul consumului de prea multă vitamina A preformată din suplimente sau retinoizi terapeutici. Când oamenii consumă prea multă vitamina A, nivelul țesuturilor lor durează mult să scadă după ce întrerup consumul, iar afectarea hepatică rezultată nu este întotdeauna reversibilă, arată experții dela Institutul național american de Sănătate (link direct sursa informației).
Din ce alimente obții vitamina A
ALIMENTE: Vitamina A se găsește în stare naturală în: ficat, carne, pește, ouă și produsele lactate (brânză, lapte și iaurt), iar beta-caroten obțineți din morcovi, mango, papaya, cartofi dulci și caise, spanac, ardei roșu și broccoli.
APORTUL ZILNIC: Aportul zilnic de vitamina A pentru femei trebuie să fie de 700 mcg, iar pentru bărbați de 900 mcg (micrograme).
-
-
-
Ce se întâmplă, de fapt, când visăm24.10.2025, 20:25
-
Trei ceaiuri care îți ameliorează durerea de gât24.10.2025, 19:14
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
