Cearcănele, de la moștenire la oboseală. Cauzele și tratamentul lor

Sonia Baciu |
Data publicării:
Cearcanele, de la mostenire la oboseala FOTO Pexels @ Ivan Samkov
Cearcanele, de la mostenire la oboseala FOTO Pexels @ Ivan Samkov

Cearcănele, moștenire sau nopți nedormite. Cum scăpăm de ele. 

Cearcănele sunt, de cele mai multe ori, semnele unei nopți nedormite sau poate ale unei zile prelungite la muncă. Ele dispar după ce a fost îndepărtat factorul care le-a declanșat, însă există și situații în care acestea pot avea alte cauze, printre care lipsa de vitamine sau anumite afecțiuni.

Cauzele apariției cearcănelor

Ereditatea. Cearcănele pot fi o ”moștenire de familie”, de multe ori acestea neputând fi asociate nici cu lipsa de somn, nici ca un semn al vreunei afecțiuni cronice. Unii oameni moștenesc de la părinți o piele mai transparentă, fapt pentru care zona din jurul ochilor, unde statul de piele este extrem de subțire, să pară mai întunecată.

Somnul insuficient și oboseala. Petrecerile până la ore târzii în noapte sunt un factor pentru apariția cearcănelor. Pe fondul oboselii, tenul își schimbă culoarea, astfel încât zonele întunecate din jurul ochilor devin mai evidente.

Somnul insuficient, consecințe pe termen lung asupra siluetei

Îmbătrânirea. Pielea din jurul ochilor se subțiază odată cu vârsta, făcând mai ușor vizibile vasele mici de sânge din jurul ochilor.

Alergiile. Alergiile produc iritații oculare și mâncărimi care determină o senzație de scărpinat sau frecat la ochi, astfel că pielea din jurul ochilor capătă o nuanța întunecată. De asemenea, alergiile pot provoca dilatarea vaselor sanguine, făcând cearcănele mai vizibile.

Eczemele. La fel ca în cazul alergiilor, eczemele pot irita și inflama ochii.

Expunerea la soare poate stimula producția excesivă de melanină, substanță de culoare închisă care dă culoarea pielii și a ochilor.

Alimentația inadecvată. Oamenii pot avea cearcăne din cauza regimului alimentar neadecvat, sărac în nutrienții necesari organismului, precum fierul, acidul folic, vitamina B12 sau vitamina K.

Răceala și sinuzita. Aceste afecțiuni favorizează apariția cearcănelor prin creșterea presiunii vasculare și paloarea tegumentului.

Bolile endocrine, precum hipertiroidia și gușa, pot genera cearcăne, din cauza disfuncțiilor hormonale.

Gușa: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Ar putea fi un semn al CANCERULUI

Medicamentele care au ca efect dilatarea vaselor de sânge (vasodilatatoare).

Alți factori: fumatul, consumul de alcool și cofeina, stresul, anemia, sarcina, menstruația, deshidratarea, unele afecțiuni renale sau hepatice.

Tratamentul cearcănelor

Cearcănele se pot trata acasă într-un mod foarte simplu, prin eliminarea factorilor declanșatori, dar și prin hidratarea internă cu o cantitate suficientă de apă și o dietă echilibrată cu fructe și legume. Aceasta din urmă întârzie laxitatea pielii, una dintre cauzele comune ale cearcănelor.

De asemenea, compresele reci aplicate pe ochi pot fi de ajutor în atenuarea temporară a cearcănelor. Temperaturile scăzute contractă vasele de sânge și, deci, pielea din jurul ochilor va fi ușor mai deschisă la culoare.

Vezi și: Care sunt orele potrivite pentru o bună digestie. Medic: Nu ar trebui să mai ținem niciun fel de cură de slăbire

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel