Care sunt orele potrivite pentru o bună digestie. Medic: Nu ar trebui să mai ținem niciun fel de cură de slăbire
Medicul Laura Ene a vorbit despre principala masă a zilei, dar și despre intervalul care trebuie să existe între cină și micul dejun.
”O mare controversă cu orele de masă. Unii spun că nu ar trebui să mănânci nimic după ora 18.00, pentru o bună digestie. Dacă am reuși să facem asta, pe bună dreptate, nu ar trebui să mai ținem niciun fel de altă cură de slăbire sau să ne mai chinuim cu kilogramele în plus. Însă este foarte greu pentru noi toți, la acea oră, 18.00, majoritatea dintre noi suntem pe drum spre casă sau chiar la cumpărături. Așa că este o oră nerezonabilă, cel puțin așa cum trăim noi astăzi viața, să punem ultima masă la ora 18.00.
Cu 3-4 ore înainte de culcare, așa ar fi potrivit, însă dacă cineva se culcă la 1-2 cu siguranță că nu este potrivit să mănânce la ora 10 seara. Ultima masă, aș sugera-o să fie cel târziu la ora 8, asta de luni până vineri. Sâmbătă și duminică, avem programul mai flexibil, și cred că ar fi rezonabil să respectăm ultima masă la ora 6”, a explicat dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
Cât privește distanța dintre cină și micul dejun, medicul susține că ideal ar fi să respectăm ”cel puțin 12 ore de pauză alimentară, dacă nu cumva chiar mai mult”. De asemenea, specialistul a precizat că studiile au arătat că restrângerea intervalului de timp în care mâncăm, cu atât suntem mai sănătoși, iar metabolismul nostru reușește să ”cheltuie din depozite energetice pe care și le-a făcut de-a lungul timpului prin ciugulitul între mese, prin mâncatul în exces și, iată, prin lipsa de mișcare”, subliniind că în perioada pandemiei a fost o problemă la scară largă.
Dieta femeilor și SUPERALIMENTELE care le projează sănătatea
Micul dejun, cea mai importantă masă a zilei
Programul aglomerat, dar și haotic în același timp, a venit cu o serie de schimbări în privința celei mai importante mese a zilei.
Astfel, potrivit medicului Laura Ene, o categorie restrânsă consideră micul dejun ca fiind cea mai importantă masă. ”Micul dejun a rămas cea mai importantă masă pentru copii, pentru femeile însărcinate, pentru persoanele care au probleme cu stomacul (gastrite), pentru persoanele care au nevoie să se îngrașe, dar se pare, mai ales pentru cei care doresc să țină greutatea sub control sau să scadă în greutate se recomandă un mic dejun frugal, puțin mai târziu”, a explicat medicul.
De asemenea, mai spune acesta, ”prânzul, din ce am observat eu, trebuie să rămână masa principală a zilei, urmată de o gustare intermediară, până la cină, ca să nu ajungem foarte flămânzi”.
Vezi și: Beneficiile salatei de primăvară. Sursă de energie cu puține calorii
-
Arginina, suplimentul simplu care ar putea încetini boala Alzheimer20.12.2025, 10:58
-
De ce transpirația nu miroase și cum apare mirosul corporal20.12.2025, 10:00
-
Ce se întâmplă în corpul tău când bei bubble tea20.12.2025, 09:09
-
-
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
