Cele mai sănătoase gustări din sezonul rece. Dr Mihaela Bilic: Bunica le numea „poame”

Angela Sabău |
Data publicării:
Fructe uscate Foto: pexels.com
Fructe uscate Foto: pexels.com

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a dezvăluit care sunt cele mai sănătoase „ronțăieli” din sezonul rece.

Dr. Mihaela Bilic a explicat care sunt cele mai sănătoase gustări cu care ne putem potoli pofta de „ronțăit”. 

Potrivit medicului, fructele și legumele uscate sunt cea mai bună alegere în sezonul rece. Pe lângă nutrienții pe care îi conțin, acest tip de ronțăieli sunt și prietenoase cu silueta.

„Au fost vremuri când nu existau frigidere, congelatoare sau conserve. Au fost vremuri când roșiile și ardeii grași nu creșteau în sere, și nici din Turcia sau din Spania nu veneau. În acele vremuri, fructele și legumele erau uscate, deshidratate, ca să fie păstrate peste iarnă.

Bunica le numea „poame” și erau felii de mere înșirate pe sfoară, ce se atârnau sub grindă, asemenea decorațiunilor de Crăciun. Ardeii tot așa erau uscați, ca șiraguri. Cât despre roșii și prune, ele se puneau pe rogojină la soare încă din vară, ca să se stafidească cu totul”, a explicat dr. Bilic în emisiunea Doctor de bine, de la PRO TV. 

Medicul atrage atenția că o etapă importantă în satisfacerea sațietății este mestecarea alimentelor. Astfel că, ronțăitul alimentelor sănătoase poate să ne ajute și să inhibăm senzația de foame, dar și să evităm caloriile în plus. 

„Țineți cont că ne săturăm doar atunci când mestecăm. Un aliment care nu are multe calorii și necesită mult mestecat este ideal pentru siluetă. Fructele și legumele uscate sunt o ronțăială sănătoasă, o alternativă la produsele procesate și ambalate.

Pot fi o variantă de gustare în cazul copiilor care au stomacul mic și care se plictisesc de mestecat înainte să termine un fruct. Pentru ei, fructele uscate reprezintă o esență de fruct”, a mai spus medicul.

Beneficiile fructelor și legumelor uscate

Potrivit medicului, varianta uscată a fructelor și legumelor poate să ne aducă mai multe beneficii decât varianta proaspătă a acestora, deoarece cantitatea de nutrienți este mai concentrată. De asemenea, faptul că sunt atât de ușor de transportat și de savurat, le face să fie o variantă ideală și pentru călătorii, dar și pentru ronțăit în fața televizorului.

„Sunt de șase ori mai concentrate în nutrienți decât fructul proaspăt. La drum sau în călătorii, fructele și legumele deshidratate sunt o gustare comodă și ușor de transportat. Iar dacă stați pe canapea și vreți să ronțăiți ceva, cu astfel de chipsuri calmați stresul și protejați silueta”, a mai spus Mihaela Bilic.

Citește continuarea pe Spectacola și află la ce ar trebui să fim atenți atunci când avem poftă de gustări, dar și cum putem prepara fructele și legumele deshidratate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel