Cerealele integrale, mai benefice pentru sănătate decât se credea

Oamenii de știință au descoperit compuși noi care pot să explice și să extindă beneficiile pentru sănătate a cerealelor integrale. Un aport ridicat de cereale integrale în dietă a crescut nivelele de...
Oamenii de știință au descoperit noi compuși care pot explica beneficiile pentru sănătate ale cerealelor integrale, se artă într-un nou studiu realizat la Universitatea din Finlanda de Est.
Un aport ridicat de cereale integrale a crescut nivelurile de compuși betainici din organism, care, la rândul lor, au fost asociate cu metabolismul îmbunătățit al glucozei, printre altele. Constatările aruncă o nouă lumină asupra efectelor la nivel celular pe care le are o dietă bogată în cereale integrale și pot contribui la dezvoltarea produselor alimentare din ce în ce mai sănătoase, arată oamenii de știință.
Cum ne protejează organismul
„Cerealele integrale sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente care există. Spre exemplu, știm că un aport ridicat de cereale integrale protejează împotriva diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, până acum nu am înțeles mecanismele celulare prin care dieta bogată în cereale integrale influențează organismul nostru", a explicat, în materialul dat publictății pe site-ul Universității finlandeze, dr. Kati Hanhineva, cercetător principal al studiului.
Folosind analiza metabolomică, grupul de cercetare condus de Dr. Hanhineva a investigat efectele unei diete bogate în cereale integrale asupra metaboliților (produșii intermediari ai metabolismului) în organism. Efectele au fost studiate la șoareci hrăniți cu furaje bogate în tărâțe și la oameni după o dietă bogată în produse din cereale integrale, pe parcursul a 12 săptămâni. O dietă bogată în cereale integrale au crescut nivelurile de compuși betainici atât la șoareci, cât și la oameni.
Este o premieră
„Aceasta este prima dată când mulți dintre acești compuși de betaină au fost observați în organismul uman în primul rând", pubctează dr. Hanhineva.
La sfârșitul celor 12 săptămâni de urmărire, cercetătorii au observat, de asemenea, o corelație între îmbunătățirea metabolismului glucozei și prezența crescută a compușilor betainei în corp.
„Acid pipecolic betaină, de exemplu, este deosebit de interesant. Nivelurile crescute ale betainei din acidul pipecolic după consumul de cereale integrale au fost, printre altele, asociate cu niveluri scăzute de glucoză după masă (postprandial, n.r.)".
Compusul nou a funcționat în mod similar cu un medicament pentru inimă în experimente la nivelul celulelor.
Testat la nivel celular
Unul dintre compușii betainici descoperiți de cercetători este 5-aminovaleric acid betaine, 5-AVAB, care pare să se acumuleze în țesuturile active metabolic, cum ar fi inima. Având în vedere această observație, cercetătorii și-au propus să-și testeze în continuare efectele într-un model celular.
„Am observat că 5-AVAB reduce utilizarea de către cardiomiocite a acizilor grași ca o sursă de energie prin inhibarea funcției unei anumite proteine din membrana celulară", spune cercetătorul Olli Kärkkäinen de la Universitatea din Finlanda de Est.
„Acest efect la nivel celular este similar cu cel al anumitor medicamente utilizate pentru bolile cardiovasculare. Însă este important să rețineți că nu am continuat experimentarea dincolo de nivelul celular. Sunt necesare noi studii pe animale și la oameni pentru a verifica dacă 5-AVAB poate afecta funcții ale corpului nostru", a continuat el.
Ne ajută să înțelegem mai bine efectele benefice
Cu toate acestea, descoperirea noilor compuși asociați cu cerealele integrale mărește semnificativ înțelegerea asupra faptului că produsele din aceste ingrediente sunt bune pentru sănătatea noastră.
„În viitor, vom căuta să analizăm mai detaliat multitudinea de efecte pe care acești compuși noi le pot avea asupra corpului uman și vom examina, de asemenea, cum microbii intestinali contribuie eventual la formarea acestor compuși", a conchis dr. Hanhineva.
Studiul finlandez a fost publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică și poate fi studiat AICI.
-
-
-
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!