Ciocolata neagră, tratament pentru creier. Bilic: Este mai degrabă medicament, decât aliment

Ciocolata neagră îmbunătățește funcționarea creierului.
Ciocolata neagră are un conținut ridicat de cacao, ce este bogată în flavonoide (antioxidant). Antioxidanții sunt deosebit de importanți pentru sănătatea creierului, deoarece creierul este foarte sensibil la stresul oxidativ, care contribuie la declinul cognitiv legat de vârstă și la bolile cerebrale.
Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a explicat pe pagina sa de Facebook, care sunt beneficiile ciocolatei negre.
”Pătrățelele amărui care ne fac să vedem viața în roz. Povestea ciocolatei începe cu mult înainte de Hristos, odată cu apariția arborelui de cacao, însă abia acum 3000 ani putem vorbi de o cultură propriu-zisă, făcută de maiași.
În Europa arborele devine cunoscut abia în 1735, când botanistul Karl von Linne îl botează “Theobroma cacao” (adică “băutura zeilor”), datorită virtuțiilor care i se atribuiau încă din era precolumbiană. Tot el spunea că “bobul de cacao este un fenomen unic al Naturii- niciodată nu vom găsi atâtea calități reunite într-un fruct atât de mic!”
Miraculosul bob de cacao are o poveste interesantă încă de la geneză: un arbore de cacao face până la 500 flori pe an, însă doar 1-2% dintre ele se vor transforma în fruct- o păstaie care are forma unui balon de rugby și conține 30-50 boabe de cacao.
Într-un an, un arbore de cacao nu poate produce mai mult de 0,5- 2kg de astfel de boabe prețioase. Cum de a reușit acest bob negru și amar adus de Cristofor Columb din America de Sud, să cucerească o lume întreagă? Timp de două secole ciocolata fost consumată sub formă lichidă și abia după 1900 a fost transformată într-un produs solid, pentru care se spunea că “merită să-ți vinzi sufletul diavolului””, arată medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Vezi și: Croșetatul, 8 beneficii uluitoare pentru sănătate. Cum te ajută ața și andrelele
Conținut ridicat de fibre și proteine
Ciocolata neagră conține fibre și proteine. Ciocolata neagră are și antioxidanți.
”Din punct de vedere nutritiv boabele de cacao conțin 50-57% grăsimi (unt de cacao), 12% fibre și 5-7% proteine. Din acest unt de cacao, amestecat cu pulbere de cacao, zahăr, vanilie, lapte și alte mirodenii, ia naștere ciocolata. Însă nu macronutrienții dau valoare ciocolatei, ci oligoelementele precum minerale, amine cu efect euforizant și alcaloizi cu efect stimulant.
Ciocolata neagră posedă o acțiune antioxidantă ieșită din comun datorită polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao Un singur pătrățel de ciocolată neagră cu 70% cacao conține de 2 ori mai mulți polifenoli decât un pahar de vin roșu și are un efect antioxidant identic cu o ceașcă de ceai verde corect infuzat Iar când spui “antioxidant”, spui protecție împotriva bolilor și a îmbătrânirii (inclusiv cea cerebrală), scăderea riscului de cancer și a incidenței bolilor cardiovasculare”, mai explică Mihaela Bilic.
Vezi și: 10 semne ale anemiei ce nu trebuie ignorate. Sarcina, printre simptomele deficitului de fier
Mențin sănătatea sistemului nervos
Flavonoidele din cacao par a fi bune pentru creier. Potrivit unei analize din 2013, acestea pot încuraja creșterea neuronilor și a vaselor de sânge în părțile creierului implicate în memorie și învățare. De asemenea, acestea pot stimula fluxul sanguin în creier.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că flavonoida din ciocolată poate inversa problemele de memorie la melci. Oamenii de știință nu au testat încă acest lucru la oameni.
”Și asta nu e tot! Ciocolata are efecte psiho-stimulante și tonifiante, datorită unui compus asemănător cafeinei, numit teobromina. Pe lângă ea, în bobul de cacao mai găsim:
- cantități mari de minerale (magneziu, potasiu, fier, fosfor, crom), esențiale pentru funcționarea sistemului nervos
- fenilalanină și feniletilamină, substanțe care ne fac să ne simțim “în al 9-lea cer”, cresc nivelul endorfinelor și acționează similar unui antidepresiv;
- anantamida, un compus care stimulează receptorii cerebrali și produce stare de bine, bucurie, plăcere extremă și euforie.
Ciocolata are un efect paradoxal: induce o stare de bine, de liniște și relaxare, dar în același timp trezește simțurile, are proprietăți tonice și dinamizante, adică este un afrodisiac.
Cu o porție de 20g/zi de ciocolată cu minim 70% cacao putem asigura organismului un aport de substanțe esențiale pentru starea lui de bine- câteva pătrățele amărui care ne protejează organismul de tot ce e rău și ne fac să vedem viața în roz
Pentru cei care vor să știe câte calorii are ciocolata, am să le spun că nu contează, la așa o “doză” este mai degrabă medicament, decât aliment”, a mai explicat nutriționistul.
Vezi și: De ce nu e bine să bei cafeaua pe stomacul gol. Printre altele, crește riscul de anxietate
Consumul de ciocolată protejează împotriva bolilor cardiovasculare.
Acesta este un fapt. Prezența flavanolilor în cacao poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, metodele actuale de prelucrare a cacao reduc foarte mult concentrația acestor molecule neprețuite.
Acidul stearic, în ciuda faptului că este un acid gras saturat, nu contribuie la niveluri ridicate de colesterol. De fapt, se poate reduce posibilitatea de atacuri de cord și ateroscleroza, care este asociată cu niveluri ridicate de colesterol și inflamarea arterelor.
Cacao este, de asemenea, cunoscută pentru a reduce nivelul de colesterol LDL și de a crește nivelul de colesterol HDL, colesterolul bun. Proprietățile antioxidante ale flavonoidelor protejează, de asemenea, inima împotriva inflamației și daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi.
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
-
Infecția urinară comună poate semnala riscul de cancer urogenital17.09.2025, 13:50
-
Ai voce în cap când citești? Descoperirea șocantă făcută de neurologi17.09.2025, 12:26
-
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.