Cireșele amare, vedetele verii. Beneficii nebănuite pentru sănătate

Georgiana Ioniță / 01 iun 2020 / 15:34

Cireșele amare (denumite și cireșe de tartă) sunt pline nutrienți importanți, incluzând fitochimici (compuși ai plantelor de combatere a bolilor), antioxidanți și vitamina C. Acest mic fruct roșu aduce multe beneficii pentru sănătate .

Fructe bogate în antioxidanți

Cireșele amare sunt fructe roșii. Fructele și legumele roșii sunt bogate în clasa fitochimică antioxidantă cunoscută sub numele de antocianine. Fitochimicele dau fructelor și legumelor culoare. Antocianinele, în special, încurajează circulația sănătoasă, asigură funcția nervoasă corespunzătoare și oferă proprietăți anti-cancer.

Potrivit unui studiu publicat în „Journal of Nutrition” în martie 2002, cercetătorii au descoperit că plantele care conțin cei mai mulți antioxidanți includ membrii familiei Rosaceae (fructele includ vișin, mure, căpșune, zmeură). Cireșele acre oferă o doză sănătoasă de vitamina C.  Vitamina C este esențială pentru un sistem imunitar puternic și joacă un rol în sinteza de colagen, precum și în vindecarea rănilor.

 

 

Prevenirea cancerului

În plus față de vitamina C și antocianină, vișinele sunt încărcate cu trei substanțe chimice benefice în combaterea bolilor. Sunt substanțe chimice puternice, inclusiv alcool perilic, limonen și acid elagic.  Astfel că cireșele sunt benefice împotriva cancerului de sân, plămâni, ficat, piele și colon, sugerează un studiu publicat în „Scrisori despre cancer” în mai 2003. 

 


Beneficii cardiovasculare și antiinflamatorii

Cireșele amare conțin quercetină, unul dintre cei mai puternici antioxidanți. Printre alte funcții, quercetina previne deteriorarea oxidativă, prin intermediul radicalilor liberi, de la deteriorarea lipoproteinei cu densitate mică (LDL sau colesterolul „rău”). Atunci când colesterolul LDL este oxidat, este mai probabil să adere la pereții arterei, formând placă, ceea ce contribuie la atac de cord și accident vascular cerebral. Într-un studiu publicat în "American Journal of Physiology" din septembrie 2006, extractul de sâmburi de vișine de vișine (10 și 30 mg / kg) a îmbunătățit în mod semnificativ recuperarea funcției cardiace (inclusiv fluxul sanguin și tensiunea arterială) la șobolani după o inimă indusă atac.

Deoarece vișinele sunt bogate în doi compuși antiinflamatori, antocianine și quercetină, acestea pot fi benefice în ameliorarea simptomelor de astm și a altor afecțiuni respiratorii și oferă alinare pentru bolnavii de gută (guta este o formă dureroasă de artrită). Conform unui articol publicat în „Science Daily” în februarie 1999, antocianinele și alți compuși găsiți în cireșele de tartă inhibă enzimele pro-inflamatorii numite ciclooxigenază-1 și -2 aproape precum ibuprofen și alte medicamente anti-inflamatorii nonsteriodale.

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy