Colagen. Alimentele care protejează articulațiile și pielea

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:


O dietă bogată în nutrienți poate stimula producția de colagen în corp. Colagenul este o proteină dură, care formează structura și rezistența pielii, a oaselor, a tendoanelor, a cartilajelor și a altor țesuturi conjunctive.

Alimentele care conțin nutrienți care pot stimula producția de colagen.

Alimente bogate în vitamina C

Vitamina C este esențială pentru creșterea și repararea corectă a țesuturilor din corp, potrivit Universității din Maryland. Această vitamină ajută, de asemenea, la producerea de colagen și, prin urmare, ajută la menținerea sănătății pielii, a tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sânge și a cartilajelor. Osteoartrita distruge colagenul, iar descompunerea colagenului duce la inflamația articulațiilor. Vitamina C se găsește din belșug în fructe precum portocale, papaya, lămâi, kiwi, grapefruits și căpșuni. Legumele sunt, de asemenea, o sursă bună, inclusiv broccoli, spanac, ardei gras și dovlecei.

 

Alimente bogate în cupru

Cuprul mineral ajută la formarea globulelor roșii, a melaninei și a colagenului din organism. Creșterea consumului de alimente bogate în cupru poate ajuta la creșterea nivelului de colagen. Opțiunile alimentare bune includ  ficatul, stridii, crustacee, legume verzi, leguminoase uscate și nuci.

 


Alimente bogate în vitamina B-3

Academia Americană de Dermatologie spune că vitamina B-3 poate stimula formarea de colagen și poate ajuta la eliminarea petelor întunecate pe piele. Organismul folosește vitamina B-3, cunoscută și sub numele de niacină, pentru multe procese, inclusiv descompunerea alimentelor în energie. Pentru a ajuta la creșterea colagenului din corp, puteți consuma alimente bogate în niacină, precum drojdie de bere, sfeclă, ficat, pește-spadă, ton, semințe de floarea soarelui, somon, ficat de vită și rinichi de vită.

 

 

Alimente bogate în fier

Un studiu (link direct) publicat în „Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition”, arată că fierul poate ajuta la formarea colagenului. Fierul este un element esențial,  împreună cu acidul ascorbic, siliciu, prolină și lizină, în producția de colagen. Prin urmare, consumul de alimente bogate în fier poate ajuta la creșterea nivelului de colagen. Fierul poate fi găsit în alimente precum carnea, păsări de curte, pește, spanac, kale, cereale integrale și nuci.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel