Colagen. Alimentele care protejează articulațiile și pielea

O dietă bogată în nutrienți poate stimula producția de colagen în corp. Colagenul este o proteină dură, care formează structura și rezistența pielii, a oaselor, a tendoanelor, a cartilajelor și a altor...
Alimentele care conțin nutrienți care pot stimula producția de colagen.
Alimente bogate în vitamina C
Vitamina C este esențială pentru creșterea și repararea corectă a țesuturilor din corp, potrivit Universității din Maryland. Această vitamină ajută, de asemenea, la producerea de colagen și, prin urmare, ajută la menținerea sănătății pielii, a tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sânge și a cartilajelor. Osteoartrita distruge colagenul, iar descompunerea colagenului duce la inflamația articulațiilor. Vitamina C se găsește din belșug în fructe precum portocale, papaya, lămâi, kiwi, grapefruits și căpșuni. Legumele sunt, de asemenea, o sursă bună, inclusiv broccoli, spanac, ardei gras și dovlecei.
Alimente bogate în cupru
Cuprul mineral ajută la formarea globulelor roșii, a melaninei și a colagenului din organism. Creșterea consumului de alimente bogate în cupru poate ajuta la creșterea nivelului de colagen. Opțiunile alimentare bune includ ficatul, stridii, crustacee, legume verzi, leguminoase uscate și nuci.
Alimente bogate în vitamina B-3
Academia Americană de Dermatologie spune că vitamina B-3 poate stimula formarea de colagen și poate ajuta la eliminarea petelor întunecate pe piele. Organismul folosește vitamina B-3, cunoscută și sub numele de niacină, pentru multe procese, inclusiv descompunerea alimentelor în energie. Pentru a ajuta la creșterea colagenului din corp, puteți consuma alimente bogate în niacină, precum drojdie de bere, sfeclă, ficat, pește-spadă, ton, semințe de floarea soarelui, somon, ficat de vită și rinichi de vită.
Alimente bogate în fier
Un studiu (link direct) publicat în „Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition”, arată că fierul poate ajuta la formarea colagenului. Fierul este un element esențial, împreună cu acidul ascorbic, siliciu, prolină și lizină, în producția de colagen. Prin urmare, consumul de alimente bogate în fier poate ajuta la creșterea nivelului de colagen. Fierul poate fi găsit în alimente precum carnea, păsări de curte, pește, spanac, kale, cereale integrale și nuci.
-
De ce cancerul la inimă este extrem de rar04.09.2025, 15:50
-
Cum ne afectează oboseala cronică și Long COVID corpul04.09.2025, 14:40
-
Pierderea mirosului, semn timpuriu al bolii Alzheimer04.09.2025, 13:28
-
Utilizarea telefonului pe toaletă crește riscul de a dezvolta hemoroizi04.09.2025, 11:46
-
Cofeina slăbește efectul antibioticelor04.09.2025, 10:05
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.