Colagen. Alimentele care protejează articulațiile și pielea
O dietă bogată în nutrienți poate stimula producția de colagen în corp. Colagenul este o proteină dură, care formează structura și rezistența pielii, a oaselor, a tendoanelor, a cartilajelor și a altor...
Alimentele care conțin nutrienți care pot stimula producția de colagen.
Alimente bogate în vitamina C
Vitamina C este esențială pentru creșterea și repararea corectă a țesuturilor din corp, potrivit Universității din Maryland. Această vitamină ajută, de asemenea, la producerea de colagen și, prin urmare, ajută la menținerea sănătății pielii, a tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sânge și a cartilajelor. Osteoartrita distruge colagenul, iar descompunerea colagenului duce la inflamația articulațiilor. Vitamina C se găsește din belșug în fructe precum portocale, papaya, lămâi, kiwi, grapefruits și căpșuni. Legumele sunt, de asemenea, o sursă bună, inclusiv broccoli, spanac, ardei gras și dovlecei.
Alimente bogate în cupru
Cuprul mineral ajută la formarea globulelor roșii, a melaninei și a colagenului din organism. Creșterea consumului de alimente bogate în cupru poate ajuta la creșterea nivelului de colagen. Opțiunile alimentare bune includ ficatul, stridii, crustacee, legume verzi, leguminoase uscate și nuci.
Alimente bogate în vitamina B-3
Academia Americană de Dermatologie spune că vitamina B-3 poate stimula formarea de colagen și poate ajuta la eliminarea petelor întunecate pe piele. Organismul folosește vitamina B-3, cunoscută și sub numele de niacină, pentru multe procese, inclusiv descompunerea alimentelor în energie. Pentru a ajuta la creșterea colagenului din corp, puteți consuma alimente bogate în niacină, precum drojdie de bere, sfeclă, ficat, pește-spadă, ton, semințe de floarea soarelui, somon, ficat de vită și rinichi de vită.
Alimente bogate în fier
Un studiu (link direct) publicat în „Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition”, arată că fierul poate ajuta la formarea colagenului. Fierul este un element esențial, împreună cu acidul ascorbic, siliciu, prolină și lizină, în producția de colagen. Prin urmare, consumul de alimente bogate în fier poate ajuta la creșterea nivelului de colagen. Fierul poate fi găsit în alimente precum carnea, păsări de curte, pește, spanac, kale, cereale integrale și nuci.
-
Reducerea caloriilor cu 30% poate proteja creierul de îmbătrânire09.12.2025, 13:21
-
-
Vaccinul împotriva zonei zoster reduce riscul de demență cu 20%09.12.2025, 10:56
-
Lipsa somnului te poate ucide mai repede decât crezi09.12.2025, 10:04
-
Fluctuațiile de temperatură dimineața cresc riscul de infarct și AVC09.12.2025, 08:40
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
